Yunanistan'ın akıbeti bizi nasıl etkiler?
Yunanistan referandumu Türkiye ekonomisi ve piyasalarını nasıl etkileyecek?

Bu akşam Yunanistan'da önemli bir referandum yapılacak. Yabancılar bu referanduma "Greferendum" diyorlar. Eğer referandumdan " hayır" çıkarsa buna da Yunanistan'ın Euro'dan çıkışını sembolize eden " Grexit" sıfatını veriyorlar.
Durum bu!
Yunanlılar referandumda neyi oylayacaklarını ne kadar biliyorlar? Emin değilim. Ama Avrupalılar hangi sonucun ne anlama geleceğini sanırım gayet iyi biliyor.
Peki Ankara durumu nasıl takip ediyor?
Ticaret anlamında Yunanistan ile yıllık 1 milyar doları zor bulan işlem hacmimizin, sonuç ne çıkarsa çıksın bizim için problem çıkartması sanırım söz konusu değil.
Politik anlamda ise Yunanistan Euro bölgesinden ayrılırsa, AB üyesi statüsü devam edecek. Ayrıca Yunanistan'ın Nato üyeliğini de unutmamak lazım. Bu yüzden kısa vadede çok bir şey değilmeyecektir. Ancak AB'ye kırgınlığı ve kızgınlığı devam eden Yunanlıların orta vadede Rusya'ya yönelmesi söz konusu olabilir. Bu durumda da başta "Türk Akımı" olmak üzere enerji ve ticaret yollarında Rus- Türk ilişkilerinde dengelerde bizim alehimize bir bozulma olabilir.
Ve ekonomi...
Piyasalar açısından Grexit olursa gözler FED'e dönecektir. FED'in daha önce yaptığı gibi (eğer panik oluşur da dolara talep artarsa) dünyanın geri kalanı ile "swap" anlaşmaları yapması muhtemel. Ayrıca FED'in bu ihtimal dahilinde Eylül ayında yapması muhtemel faiz artırımı da öteleyerek piyasları rahatlatması büyük olasılık.
Bu açıdan Ankara için de "alarma geçmeye" gerek yok gibi.
Ancak işin bir de şu yanı var..
Eğer biz içeride Kasım ayında bir erken seçim durumu ile başbaşa kalmışsak ve "Grexit" oluşmuşsa, bu durumda "zayıf halka arayan hedge fonlar ve spekülatörler" için gözler Türkiye'ye dönebilir.
Ankara'nın şu an önceliği hükümet kurulması. Görülüyor ki bu da her anlamda doğru bir tercih!