Gençler en büyük seçmen bloğunu oluşturuyor. Yaklaşık her 3 seçmenden 1'i 30 yaşın altında, 15 milyona yakın bir kitle, 65 yaş üstü seçmenin sadece 6,5 milyon olduğu göz önüne alınırsa tüm partilerin peşlerinden koşması gereken bir kitle. Ancak gençlere yönelik politikalarda partilerin göreceli daha az politika üretmeleri ise ayrı bir paradoks. Peki bu genç seçmenlerin sandıktaki tercihleri ne yönde olmakta?
Genç Seçmen Sandıkta
İksara olarak hem 2011 seçimleri öncesinde hem de 2015 seçimlerinde yaptığımız saha araştırmalarından elde ettiğimiz bulgular genç seçmenlerin bu iki seçimde tercihlerinin farklılaştığı gösteriyor. 2011 seçimleri öncesinde gençlerin yüzde 44'ü AK Parti derken, 2015'in Şubat ayında bu oran yüzde 34'lere gerilemiş. Seçim günü yapmış olduğumuz sandık çıkış anketinde ise (henüz seçmenler seçim sonucunu öğrenmeden yapılan bilimsel bir çalışma) genç seçmenlerde AK Parti'nin oyu yüzde 32'lere gerilerken, MHP ve HDP'nin önemli ölçüde oylarını arttırdığı görülüyor. HDP 2011'de genç seçmenlerden yüzde 7 civarında oy alırken bu seçimlerde bu oran yüzde 18 seviyelerine çıkmış. Peki neden?
İş Bulma Derdi
Hayata yeni adım atan bu gençler için elbette en önemli konu ekonomi ve güvenlik. İyi bir eğitim alabilecek miyim, mezun olunca iş bulabilecek miyim, güvende olabilecek miyim temel endişeleri. Bu açıdan baktığımızda genç seçmenler diğer seçmenlere göre daha eğitimli. Diğer seçmenlerde ilkokul veya daha az eğitimli olanların oranı yüzde 50'nin üstündeyken, bu oran genç seçmenlerde yüzde 10'larda. Dolayısı ile en azından eğitim açısından ebeveynlerinden daha iyi durumdalar. Ancak, 20 ile 24 yaş arasındaki 3 milyona yakın gencimizden, yaklaşık 1 milyon 250 bini ya iş bulamıyor ya da iş bile aramıyor. OECD ülkeleri içerisinde inaktif (çalışmayan, okumayan, iş aramayan) genç oranında yüzde 36 ile birinciyiz. Genç işsizlik azalma eğilimi göstermiyor. Peki bu ekonomik durum gençlerin oy tercihlerine nasıl yansıdı?
İksara olarak yapmış olduğumuz sandık çıkış araştırmasına göre bir işte çalışmayan gençlerde AK Parti üçüncülüğe kadar gerilemiş. Öğrencilerde AK Parti ülke potansiyelinin yaklaşık 8 puan altında oy alırken, HDP bu grupta potansiyelinin 3 MHP ise 5 puan üstünde oy almış. Bir işte çalışanlarda ise AKParti oyları yüzde 36'lara kadar çıkmış. CHP'nin bu anlamda genç seçmenlerde genel oy seviyesinin biraz altında oy aldığını, seçimden önce yüzde 28'ler seviyesinde olan desteğinin seçim günü yüzde 24'lere gerilediği görülüyor.
Genç Kadın Seçmenler
Cinsiyetlere göre gençlerin parti tercihlerine baktığımızda CHP'nin genç kadın seçmenlerde erkek seçmenlere oranla 6 puan daha fazla tercih edildiği görülüyor. Aynı şekilde AK Parti ve MHP'de ise genç erkek seçmenler kadın seçmenlere göre 4 puan daha fazla. HDP'de cinsiyetler arası fark diğer partilere nazaran oldukça düşük.
Sonuç
Eldeki veriler genç seçmenlerin tercihlerinde ekonomik durumlarının önemli bir kriter olduğunu gösteriyor. Ekonomik durum gelecek kaygısı ve güvenlik ile birlikte değerlendirildiğinde genç seçmenlerin bu seçimde de sonucu belirleyecek en büyük seçmen grubu olduğunu söyleyebiliriz. Bu konu daha çok veri ile daha detaylı bir araştırmayı hak ediyor. Şimdilik bu başlangıç olsun.