Yüksek teknolojik serüven
Akıllı telefon iPhone'da yaklaşık 1,300 parça olduğunu ve bunun en az 21 farklı ülkeden geldiğini biliyor muydunuz? İşte akıllı telefonların sosyal bir serüveni...

Sosyalleşmemizin önemli bir parçası olan akıllı telefonlarımızın da epey sosyal bir serüveni var.
En popüler akıllı telefonlardan biri olan iPhone'da yaklaşık 1,300 parça olduğunu ve bunun en az 21 farklı ülkeden geldiğini söylersem sanırım ne demek istediğim anlaşılır. Bunun da ötesinde bu parçalar tam 777 ayrı tedarikçiden gelmektedir. Aşağıdaki grafikte bu ülkelerin hangileri olduğu ve buradaki tedarikçi sayılarını görebilirsiniz.
HER ÜLKEDEN BİR PARÇA
Mesela iPhone'da fotoğraf çekerken Sony'nin ürettiği kameralara gülümsüyorsunuz. iPphone'un beyni ise Güney Kore'den geliyor, yani Samsung'dan. Evet bir daha okuyun isterseniz iPhone'daki işlemcinin üreticisi Samsung.
Parmak izinizle telefonunuza dokunup açtığınızda ise Tayvan'a bir el sallamış oluyorsunuz.
Fransız-İtalyan ortaklı şirket gyroskopu koymasa pusulamızı şaşırırdık.
Almanya'dan gelen hızölçer olmasa telefonumuzu sağa sola yatırarak oynadığımız o güzel oyunlardan mahrum kalırdık. En nihayetinde bunları minik çelik kasanın içinde birbirleri ile ahenkle kaynaştıran ise Çinli kardeşlerimiz.
iPhone'un bu serüveni diğer akıllı telefonlarla da benzerlik gösteriyor. Bu nedenle elinizdeki telefonunuz ne olursa olsun ona bir kez daha bakın. Dünyanın pek çok farklı ülkesinden gelen parçalar uyum içinde size akıllı akıllı hizmet etmekte.
TÜM BUNLAR NE ANLAMA GELİYOR?
Kullandığımız pek çok yüksek teknoloji ürünü tek bir ülkenin bilgi birikimiyle ortaya çıkmıyor. İnovasyon artık hem global bir yarış hem de global ölçekli kollektif bir çaba ile ortaya çıkıyor.
Bu yeni yüksek teknolojiye dayalı "kod ekonomisinde", rakiplerimiz aynı zamanda bizim çözüm ortaklarımız (bkz. Samsung, iPhone, Sony).
BİZDEN DE BİR PARÇA
Bir sonraki 'akıllı buluş'a bizden de bir parça koymak için yapmamız gereken pek çok şey var.
Aşağıdaki grafik bizim 1989'dan bugüne dünyaya sattığımız yüksek teknoloji ürünlerinin milli gelirimiz içindeki payını gösteriyor. Bu oran yüzde 0,26'larda takılmış gibi, karşılaştırabilmek için Güney Kore'de bu oranın yüzde 10 seviyesinde olduğunu hatırlatmak isterim (Güney Kore 2013'te 130 Milyar dolarlık, Türkiye 2,1 milyar dolarlık yüksek teknoloji ihracatı yapmış).
Bu grafikte yukarı yönlü bir ivme yapmamız için gereken pek çok şey var: Girişimcilik, Ar-Ge, eğitime yatırım, okul öncesinden başlayarak kod/teknoloji dersleri, her ilde en az bir 'Fen ve Teknoloji Lisesi' vs.
Bunlar da başka bir yazının konusu olsun.