BIST 100 8.982,52 % 2,00
USD/TRY 32,3290 % 0,11
EUR/TRY 35,0495 % -0,06
Piyasalar
8.982,62
% 2,00
32,3290
% 0,11
35,0495
% -0,06
1,0781
% -0,43
47,54
-0,39
2.195,75
% 0,04
86,50
% 0,48
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dolarda düşüş sürer mi? (4)

Dolarda ralliyi destekleyen rüzgarlar ve aşağı yönlü devam eden baskılar

Dolarda düşüş sürer mi? (4)
GÖKHAN ŞEN* 02 05 2016, 17:58

Ekim ayının başından bu yana TL'nin fazlaca değer kaybettiğini yazıyorum ve Türk Lirası'nın hangi koşullar altında bunu terse çevirebileceğini tartışıyorum. Riskleri de yazıp olası senaryoları inceliyorum ancak genellikle vardığım sonuç işlerin TL adına henüz kötü gitmemesi gerektiği şeklinde oluyor.

2015 Ekim ayının başından 2016 Mart ayına kadar geçen sürede bu konuda üç yazı yazdım.

   

HIZLI KAYIPLARDAN TELAFİYE

Yazılar neden Ekim başında başladı derseniz, cevabı Reel Efektif Döviz Kuru (REDK) verecektir. Eylül sonu açıklanan REDK 90 seviyesine yaklaşarak 2003 yılında başlayan serinin en dibini görmüştü. Bu, iyimserler için bir hikaye anlatıyordu. O hikaye de kötümser fiyatlamanın başarıya ulaştığı ancak daha fazlası için daha fazla kötü haber gelmesi gerektiğiydi. Bu sürede kötümser haber akışı görmedik mi? Elbette gördük ancak olaylar dizisi bildik karamsarlığı yukarı taşıyacak ve yenilenmiş bir satış yaratacak hüviyette olmadı.

Bu süreçte TL, dolara karşı faiz getirisi ile birlikte yüzde 15'e yakın kazanç sağladı. REDK yüzde 11 değerlendi. Bu rallide hem dış hem de iç faktörler etkili oldular. O gün olası bir TL rallisi için senaryoyu şöyle tarif etmişiz:

''KISA BİR NEDENLER LİSTESİ

Andığımız bilgiler ışığında 'neden döviz geriliyor' listesi şu şekilde teşekkül ediyor:

  • Fed'in faiz artışı yapmaması
  • ABD verisinin yumuşak algılanması
  • Yurt içi negatif haber beslemesinin hafiflemesi
  • REDK gibi göstergelerin yeter miktarda zayıflamış olması ve bunun getirdiği şokları emme kabiliyeti
  • Çin kaynaklı haber akışının nötre dönmesi
  • Piyasanın kısa vadede sert satışlardan sonra dinlenme ve tepki üretme çabası ''

Bugüne gelip hangi kutucuklara 'tick' atılmış görelim. Fed faiz artışlarını elden geldiğince ağırdan alıyor, ABD ilk çeyrekte yüzde 0,5 büyüyebildi ve enflasyondaki canlanma rahatsız edici boyutta değil. Yurt içi haber akışında yeni bir bilgi yok. REDK ralli yapmış, Çin'de kredi büyümesine dayalı bir bahar havası var. Tüm bu gelişmeler sonrasında küresel oynaklıklarda sert geri çekilmeler yaşandı, emtia fiyatları yükseldi ve fon akımları terse dönerek riskli varlıklara akmaya başladı. TCMB'den aldığım grafiği aşağıda bunun kanıtı olarak sunuyorum.

TERSTEN BAKMAK

Oynaklıkların düşmesi, varlık fiyatlarının sermaye getirisi yaratmaya başlamaları ve gözden düşen gelişen ülkelerin dahi sevilmeye başlamaları oldukça pozitif gelişmeler. Bu trendden nemalanan TL içinse işler yavaş yavaş değişebilir mi bu kısımda kısaca bunu tartışmaya çalışacağım. Amacım herhangi bir alım/satım tavsiyesi vermek olmadığından uzun teknik analizlere girmiyorum ve olayları iç politika, küresel risk iştahı ve genel piyasa dinamikleri bağlamında ele alıyorum.

Öncelikle, iç politikada eldeki veriler herhangi bir çıkarım yapmaya müsaade etmiyor. Partilerin içinde yaşanan tartışmalar bizzat ilgili partiler tarafından dahi oldukça karmaşık bulunduğundan şimdilik bu cepheleri stabil görmekte fayda var ancak devam yolları belli ki etkili birer değişken olacaklar.

Küresel risk koşulları hala oldukça olumlu. Diğer yandan, Fed'in ağırdan alacağı ve gelişen ülkelerde iflaslar olmayacağı kanıksanmış durumda. Bu yüzden tekrar iyimserlik yaratacak bir gelişme olarak görmek ne kadar mümkün, bu kısmı tartışmaya açık. Çin'deki tatlı meltemlerin de kısa vadeli sert kredi yaratma makinesine bağlandığını hatırlamakta fayda var.

TCMB'nin faiz indirimi döngüsünde olması, döviz satım ihalelerinin sonuna gelinmiş olması ve risk priminin 100 baz puana yakın gerilemiş olması gibi veriler cepte. Bununla birlikte, her ülkenin kurunu baskılamaya çalıştığı bir ortamda enflasyon tehdidine rağmen kimsenin Dolar/TL'yi 2,50'de görmek istediğini de düşünmüyorum.

Toparlamak gerekirse, bu bir yatırım tavsiyesi olmadığı için karşılaştırmalı analizlere girmedik; gerçek değeri bulmaya çalışmadık. Ancak ralliyi sürükleyen 'ticaret rüzgarlarını' inceledik. Gördüğüm kadarıyla, bir iyimserin isteyeceği herşey vuku bulmuş durumda. Bu seviyelerden sonra fiyatların nereye gideceğini bulabilmek için teknik bir analize girmek gerekiyor; diğer gelişen ülke kurlarına göre neredeyiz, pozisyonlanma nasıl gibi. Belki başka bir yazıda.

Ana fikir, olumlu ihtimallerin realize olduğudur. 

Yukarı

Business HT×