BIST 100 9.481,17 % -0,46
USD/TRY 32,6014 % 0,22
EUR/TRY 34,8000 % 0,33
Piyasalar
9.480,74
% -0,46
32,6014
% 0,22
34,8028
% 0,34
1,0648
% 0,05
45,49
0,00
2.378,45
% -0,02
86,65
% -0,53
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dolar neden düşüyor, devam eder mi? (2)

Dolar kuru bugün yüzde 2,86'nın altına indi. Peki düşüş devam eder mi?

Dolar neden düşüyor, devam eder mi? (2)
GÖKHAN ŞEN 23 10 2015, 11:50

7 Ekim tarihli yazıda kurdaki gerilemenin sebeplerini tartışmaya çalışmıştım.

Nedenler listesini incelemiş ve devamı için temellerin yerinde olduğunu ancak bunun kısa vadeli bir hareket olabileceğini değerlendirmiştik. Rallinin yeni yıla sarkması için önemli değişiklikler gerekiyor. Bunlar arasında, Çin kaynaklı gelişen ülkeler satışının durulmasından Fed desteğine bazı dış maddeler var. Dış maddelerin yanında siyasi istikrar gibi iç gereklilikler de bulunuyor.  

Önceki yazıdaki nedenler listesini görmek isteyenler için maddeleri aşağı alıyorum;

  • Fed'in faiz artışı yapmaması
  • ABD verisinin yumuşak algılanması
  • Yurt içi negatif haber beslemesinin hafiflemesi
  • REDK (Reel Efektif Döviz kuru) gibi göstergelerin yeter miktarda zayıflamış olması ve bunun getirdiği şokları emme kabiliyeti
  • Çin kaynaklı haber akışının nötre dönmesi
  • Piyasanın kısa vadede sert satışlardan sonra dinlenme ve tepki üretme çabası

Dün bunlara bir yenisi daha eklendi ve Avrupa Merkez Bankası Aralık ayında bir faiz indirimi olasılığının önünü açtı. Diğer sinyal ise varlık alımları cephesinde geldi. Enflasyon beklentilerinin bozulması halinde alımların miktarında bir artış söz konusu olacak. Bugünden Aralık ayına olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde bankanın aylık 60 milyar euro seviyesindeki alımları artırmasını bekleyebiliriz. Bu da risk iştahı ateşine yeniden odun atılması anlamına geliyor.

Yerli katkı ise siyaset cephesinden geliyor. Açıklanan anket sonuçlarının 7 Haziran'ın bir tekrarını sinyallemesine rağmen piyasa oyuncuları artık bir koalisyon seçeneğini kanıksamış durumdalar. Hatta, olası bir koalisyon senaryosunu satın alıyorlar demek doğru olacaktır. Buradaki hareketin kalıcı olması içinse her türlü hükümet formunun reform yapma kabiliyetine bakıyor olacağız.

Toparlamak gerekirse, merkez bankalarının düşük faiz ortamının devamını sağlamaları ilk neden. Çin kaynaklı endişenin kısa vadede yatışmış olması ikinci neden ve yurt içinde seçim sonrası dönemine ilişkin iyimserlik de üçüncü neden olarak öne çıkıyor. 

Peki yerli yatırımcılar neler yapıyorlar? Ay başından beri bireyseller ve şirketlerin yaklaşık 3 milyar dolarlık döviz biriktirdiklerini görüyoruz. Buna karşılık yurt dışından gelen arz bu döviz talebini karşılıyor. Yani, yerliler dolar alırken yabancılar dolar satıyorlar ve bu alışların önemli bölümü 3 seviyesinden yapıldı. Yabancının aşağı yuvarladığı dövize henüz yerlilerden bir katkı yok. Onların da katılması halinde piyasanın yakından izlediği 2,80-2,85 bandını dikkatlice izlemek gerekecek. 


* Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Aktüerya, yüksek lisans eğitimini aynı üniversitesinin Finans Bölümü'nde tamamlayan Gökhan Şen, kariyerine 2007'de Ata Yatırım’da Yatırım Danışmanı olarak başladı. 2010-2013 yılları arasında Bloomberg HT’de Araştırma Müdürlüğü yapan Şen, görevine Ekonomi Koordinatörü olarak devam etmektedir.

** Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve BusinessHT'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir. Ayrıca burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değil, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yukarı

Business HT×