BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5995 % 0,22
EUR/TRY 34,7651 % 0,23
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5995
% 0,22
34,7651
% 0,23
1,0650
% 0,06
45,49
0,00
2.386,61
% 0,32
88,19
% 1,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yunanistan'da perde kapanıyor

CANLI BLOG | Reuters'a konuşan bir hükümet yetkilisi Yunanistan'ın bugün IMF'ye ödeme yapmayacağını söyledi

Yunanistan krizinde sona gelindi
BUSINESSHT 28 06 2015, 12:33

Avrupa Birliği liderlerinin Yunan halkına Pazar günü "Evet" oyu kullanma yönündeki çağrısıyla beraber referandum Yunanistan'ın eurodaki kaderini belirleyecek bir oylamaya dönüştü. Bir tarafta halkına kreditörlerin "hırpalayıcı" kemer sıkma politikalarını reddetme çağrısı yapan Başbakan Alexis Tsipras, öbür tarafta ise ülkelerinin euroda kalması için bunun son şans olduğunu söyleyen kreditörler. Bugün ülkenin IMF'ye olan 1,6 milyar euroluk borcunu ödemeyeceğinin de kesinleşmesiyle gözler Yunan halkında.

Ülkenin kaderini belirleyecek son gelişme, yorum ve analizleri CANLI BLOG'umuzda bulabilirsiniz.

23:50- Fitch de Yunanistan'ın notunu düşürerek CCC seviyesinden CC (yüksek temerrüt riski) seviyesine indirdi. Açıklamada bazı öne çıkan noktalar şöyle: 

  • Kreditörler ve hükümet arasındaki görüşmelerin başarısız olması ülkenin özel sektörün elinde bulundurduğu tahviller de dahil olmak üzere borç sorumluluklarını yerine getirememe riskini artırdı.
  • Ülkenin özel kreditörlere borçlarını ödemeyerek temerrüde düşmesini artık olası görüyoruz.
  • Anketlere göre, Pazar günkü referandumdan "Evet" çıkması daha muhtemel olsa da "Hayır" çıkma ihitmali de dikkate değer.
  • Sermaye kontrolleri ekonomi üzerinde ağır tahribat yaratacak.

23:00- Yarınki telekonferans TSİ öğlen 12:30'da yapılacak. Kathimerini gazetesine göre yunan Maliye Bakanı Varoufakis de teklifi sunmak için görüşmeye katılacak.

22:49- Yunan devlet televizyonuna konuşan Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis, hükümetin referandum kararından vazgeçebileceğini söyledi.

22:04- Atina'da Evetçilerin gösterileri yağmura rağmen devam ediyor. 20 binin üzerinde Yunanlı hükümetine kreditörlerle anlaşma çağrısında bulunmak için sokaklarda.

21:48-  Dijsselbloem: Bugün biten programın uzatılması için çok geç. Yunanistan yarın yeni bir teklif gönderecek. Eurogroup yarın tekrar görüşecek. 

Toplantı sonrası konuşan bakan, yeni kurtarma programının "şimdikinden bile daha katı şartlar içerebileceğini" söyledi.

Ayrıca Atina'nın kreditörlere ve diğer Euro Bölgesi ülkelerine karşı tavrının değişmesi gerektiğini de söyledi.

21:29- Eurogroup Başkanı Dijsselbloem'ın sözcüsü de Tsipras'tan yeni bir mektup geldiğini ve yarın sabah bir telekonferans daha yapılacağını söyledi.

21:16- Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, Eurogroup toplantısının bittiğini tweet attı. Bakanın tweetinden yeni paketin uzatılmadığı anlaşılıyor, ancak üçüncü bir paket mümkün olabilir. Bakan, sürecin bundan sonra "normal prosedürler" üzerinden ilerleyeceğini söyledi.

Ayrıca Eurogroup üyeleri yarın sabah yeni bir telekonferans daha yapacak.

20:45- Peki ödeme yapmazsa yarın Yunanistan'ı neler bekliyor? 

20:32- Atina'da "Evet" taraftarları Syntagma Meydanı'nda toplanmaya başladı. 

20:23- 29 yaşında bir İngilizin başlattığı Yunanistan için para toplama girişimi inanılmaz bir boyuta ulaşmış durumda. Şu ana kadar 15 bin kişiden 230 bin eurodan fazla bağış toplayan site patlayan talep yüzünden çökmüş durumda.

20:16- Obama: Yunanistan'daki kriz ABD finansal sistemi için büyük bir şok yaratmaz

19:30- Merkel: Referandumdan önce Yunan krizi üzerine yeni müzakere olmayacak.

Merkel, "daha detaylı olarak sınıflandıralamayacak teklifler" için de bu durumun geçerli olduğunu söyleyerek çğleden sonra beliren anlaşma umutlarını söndürdü.

19:28- Euro Bölgesi yetkililerinden biri Eurogroup'un bugün içinde Yunanistan'a IMF borcunu ödemesi için gereken fona erişim hakkı vermesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. 

Öte yandan Yunanistan'ın bugünkü teklifinde talep ettiğini kurtarma programının toplam bedeli 30 milyar euro.

17:49- İşte Tsipras'ın Eurogroup'tan üçüncü kurtarma paketi talep mektubu 

17:39- Eurogroup Başkanı Dijsselbloem TSİ 20:00'de telekonferans düzenleyecek. Toplantıda bugün Yunanistan tarafından verilen teklifler değerlendirilecek.

17:33- Morgan Stanley, gelişmekte olan ülkelerin Yunanistan'ın eurodan çıkması durumuna dayanabileceğini söyledi.

Morgan Stanley analistleri yayınladıkları notta, "Pozisyon kısmak için doğru zaman olduğunu düşünümüyoruz ve nötr duruşumuzu koruyoruz" dedi.

17:23- Almanya Başbakanı Angela Merkel'in parlamenterlerle yaptığı toplantıya katılan iki kaynak, Merkel'in bugün Yunanistan hakkında yeni bir gelişme olmasını beklemediğini söylediğini belirttiler.

17:07- Yunan krizinin halk üzerindeki etkisini gösteren çarpıcı fotoğraflar

16:32- Başbakanlık ofisi, Yunanistan'ın Avrupa İstikrar Fonu'ndan AB yardım programının iki yıl uzatılmasını istediğini söyledi.

Bloomberg'ün haberine göre, ofisten yapılan açıklamada talebin ülkenin önümüzdeki iki yıl boyunca tüm mali ihtiyaçlarını karşılayacak ve borçlarını yapılandıracak bir programa yönelik olduğu belirtildi.

Hükümetin amacının euroda kalmak olduğu vurgulanan açıklamada, Atina'nın Euro Bölgesi içinde kalarak "uygulanabilir" bir anlaşma sağlanması için görüşmelere devam edeceği söylendi.

16:28- Merkez Bankası'ndan euro riskine karşı ilk önlem adımı geldi. Peki Yunanistan'da kriz çözülemez de ülke eurodan çıkarsa banka hangi araçları kullanabilir? 

16:16- Yunanistan hükümeti, olağanüstü toplantı nedeniyle günlük basın toplantısını iptal etti. Eurogroup Başkanı Dijsselbloem de "acil işleri" sebebiyle televizyon programını iptal etti.

16:07- Avrupa borsaları 2012'den bu yana çeyrek bazında en büyük düşüşe hazırlanıyor 

16:03- Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Euclid Tsakalotos, kreditörlerden "oyunun şeklini değiştiren" bir yardım paketi teklifi gelmesi halinde, hükümetin referandumu gözden geçirebileceğini söyledi. 

15:58- Yunan krizinin Türkiye’deki yansımalarını sektörlerin başındaki isimler değerlendirdi 

15:46- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yunanistan'ın eurodan çıkışının Türkiye'ye doğrudan etkisinin sınırlı olacağını ama dolaylı etkileri olabileceğini belirtti. Şimşek, "Zaten bütün dünya ekonomisinde hissediliyor. Ama ben o olasılığı düşük görüyorum" dedi.

15:33- Peki Yunanistan medyası ne düşünüyor?

Guardian muhabiri John Hooper'a göre televizyon kanallarının hemen hemen hepsi anlaşma yanlısı tavır sergiliyor. Sadece 2013 yılında tartışmalı bir şekilde kapatılan ve bu yıl yeni hükümetle açılan ERT hükümete yakın duruyor. Gazetelerde ise daha çeşitli sesler çıkıyor. Ancak büyük ana akım gazetelerin de büyük çoğunluğunun kreditörlerle anlaşarak bir an önce çözüm bulunması yönünde tavır sergilediği söylenebilir. 

15:03- Ve Almanya Maliye Bakanı Schaeuble da konuştu: Yunanistan AB yardım fonlarından yararlanabilir. Ayrıca bakan, diğer Avrupa liderlerinden farklı olarak referandumdan "Evet" çıkmasının Grexit anlamına gelmeyeceğini söyledi.

15:00- Yunanistan'ın ödeme yapmayacağı kesin olmasına rağmen euroda sınırlı toparlanma var. İşte piyasaların son durumu: 

14:43- Almanya Başbakanı Merkel: Kapılar Yunanistan ile müzakere için hala açık

14:36- Bu arada 29 yaşında bir İngiliz, Yunanistan'ı kurtarmak için para toplama kampanyası başlattı. Siyasetçilerden bıktığını söyleyen Thom Feeney isimli kişi, IndieGoGo adlı sitede 1,6 milyar euro toplayarak Yunanistan'ı kurtarmaya çalışacak.

14:30- Tsipras'ın Juncker'in teklifini kabul ettiği ve bu akşam Brüksel'e gidebileceği iddia edildi.

Guardian muhabiri Helena Smith, Juncker'in teklifinin başbakanlık ofisi tarafından onaylandığına dair duyumların arttığını söyledi. 

Tsipras'ın ofisinden yapılan açıklamada da başbakanın Juncker, AMB Başkanı Draghi ve AP Başkanı Schulz'la telefon görüşmesi yaptığı söylendi.

14:08- Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis, Yunanistan'ın IMF'ye borcunu bugün ödemeyeceğini resmi olarak açıkladı. Ancak kreditörlerle bir anlaşmaya varılmasını umduğunu söyledi.

14:02- Reuters'a konuşan bir Alman hükümet yetkilisi Yunanistan'ın kurtarma programının uzatılması için artık çok geç olduğunu söyledi.

13:59- Marketwatch'dan Fedon'lu Yunanistan haberi

Websitesi Marketwatch, Yunanistan krizinin borsalar üzerindeki etkisiyle ilgili bir haberinde ünlü şarkıcı Fedon'un İstanbul'da bir tavernada çekilmiş fotoğrafını kullandı.

13:50- Avrupa Komisyonu sözcüsü Margaritis Schinas da Tsipras ve Juncker arasındaki iletişimi doğruladı.

Sözcü, Juncker'in Tsipras'a son teklifi dün gece ilettiğini, hala Yunan tarafından bir cevap beklendiğini, ancak zamanın daraldığını söyledi.

13:35-  Yunanistan'a Türkiye'den destek açıklamaları geliyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu da Yunanistan'daki krizle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Davutoğlu, "Biz Yunanistan’ın güçlü olmasını isteriz. Ege’nin barış gölü olmasını isteriz. Kıbrıs’ın çözülmesini isteriz. O yüzden Türkiye her türlü işbirliği teklifine olumlu yaklaşacaktır. Ama tabi Yunanistan’ın iç şartları nedeniyle bu mümkün olmadı.Yunanistan’ın ekonomik krizi aşabilmesi içn, elimizden ne gelirse, turizm ticaret alanlarında ne yapmamız gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bu çerçevede de Yunanistan’ın ekonomik sorunları karşısında, birlikte atabileceğimiz adımları, karışlıklı oturup konuşmak üzere, daha önce planladığımız işbirliği konseyi için Yunanistan’a gideceğiz" dedi. 

 

13:21- AMB danışmanı: Temerrüt durumunda Yunan bankaları beş güne kadar ayakta kalabilir

Almanya bankacılık denetleme kurumu Bafin'in başkanı ve AMB Danışma Kurulu üyesi Felix Hufeld, bankaların bir kaç gün içinde ödeme gücünü kaybedebileceğini söyledi. 

13:12- Yunan hükümet yetkilisi: Atina ve Brüksel arasında müzakerelerin devam etmesi yönünde girişim var.

Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada da taraflar arasında temaslar yapıldığı, ancak Yunan hükümetinden bir hamle gelmediği ifade edildi.

13:00- Yunan gazetesi Kathimerini, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın mali yardım paketinin süresinin bitmesine saatler kala Avrupa Komisyonu tarafından yapılan son dakika mali yardım teklifini değerlendirdiğini bildirdi.

Kaynakların açıklanmadığı haberde, "Başbakan'ın ofisi Ekim ayında borç yükünün azaltılması ve (düşük gelirli Yunanlar için) EKAS'ta değişiklikleri de içeren, Avrupa Komisyonu başkanı tarafından yapılan öneriyi değerlendirmeye aldığını Brüksel'e iletti" ifadelerini kullandı.

12:00- FxPro Group kıdemli analisti Angus Campbell, "Yunanistan'da referandumdan hayır çıkarsa Euro'da çok volatilite olmasını bekliyoruz. Sonuç ne olursa olsun bir volatilite görülecektir" dedi 

11:10- Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Çin büyükelçisine ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkmayacağını ve Çin'le yakın ilişkilerini geliştirmek istediğini söylemiş.

10:30- Ülkenin bugün IMF'ye ödeme yapmaması durumunda temerrüde düşüp düşmeyeceğine dair soru işaretleri sürüyor. IMF daha önce ikinci bir şans verilme ya da borç ertelem gibi bir şeyin söz konusu olmadığını söylemişti. Ancak uluslararası kredi kuruluşları IMF ödemesinin yapılmamasını temerrüt saymayacaklarını söylüyor. Ödeme yapılmamasının asıl etkisinin piyasa tepkisiyle belirleneceği söyleniyor.

09:30- Yunanistan Maliye Bakanlığı, ülke çapında 1,000 banka şubesinin yarın öğlen açılacağını ve hafta sonuna kadar emekli maaşını almak isteyen ancak ATM'leri kullanamayan emeklilere hizmet sunacağını açıkladı. Diğer hzimetler için bankalar 6 Temmuz'a kadar kapalı kalmaya devam edecek.

08:51- Euroda düşüş devam ederken, piyasalar Yunanistan kriziyle yön bulmaya devam ediyor. 

07:13- Analistlere göre, eurodan drahmiye geçiş Yunan halkının satın alma gücünde yüzde 40'lık bir düşüşe sebep olabilir.

Bloomberg'e konuşan Mizuho Bank hedge fonları müdürü Neil Jones, eurodan çıkış sonrası görülecek satışla Yunanlıların parasının değerinin dolar karşısında yüzde 30 ila 40 arasında değer kaybedebileceğini söyledi.

07:08- Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure, “Yunanistan’ın Euro Bölgesi üyeliği garanti altında değil” dedi. Ancak ülkeyi euroda tutmak için politik bir anlaşmaya varmanın hala mümkün olduğunu belirtti.

06:38- Bu arada dün gece uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Yunanistan'ın kredi notunu "çöp" seviyesine düşürdü.

S&P ayrıca, Yunanistan'ın eurodan çıkma odrlasılığını yüzde 50 olarak gördüğünü kaydetti.

06:30- Juncker'in bugün süre dolmadan bir anlaşmaya varabilmek için Atina'ya son dakikada bir teklif sunduğu belirtiliyor.

Avrupalı ve Yunan kaynakların verdiği bilgilere göre, teklif Tsipras'ın Euro Bölgesi maliye bakanlarının acil olarak toplanabilmesi için kreditörlerin sunduğu tekliflere dair yazılı bir kabul göndermesi ve Pazar günkü referandum için "Evet" oyu kullanıması yönünde çağrıda bulunmasını içeriyor.

Ancak Tsipras'ın anlaşma şartlarını kabul etmesi beklenmiyor. 

06:15- Dün yine özellikle Avrupalı liderlerinin açıklamalarının damga vurduğu hareketli bir gündü. Kim ne dedi ve krizde son durum ne?

Yunan Başbakanı Alexis Tsipras: Ülkesinin eurodan çıkmasının maliyetinin Avrupa için çok fazla olacağını bu sebeple Grexit'i göze almayacaklarını söyleyen Tsipras, halkına "Hayır" oyu kullanma yönündeki kampanyasına devam etti. Oylamanın müzakerelerde güçlü bir araç olacağını söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker: Pazar günkü referandum kurtarma programı detayları ilgili değil, ülkenin euro üyeliğiyle ilgili diyerek referandumu daha da kritik hale getirdi. Juncker ayrıca Yunan hükümetini halkına yalan söylemekle suçladı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande:  Yunanistan'ın müzakereleri durdurma kararını üzüntüyle karşıladıklarının altını çizdi ve hala müzakereler için şans olduğuna işaret etti. Ayrıca dün akşam ABD Başkanı Obama'yla telefonla da görüşerek kriz konusunda işbirliği yapmak için anlaştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel: Atina ile ilerleyen günlerde mali yardım konusunda bir anlaşmaya varma ihtimalinin yüksek olmadığını belirtti. Referandumdan sonra görüşmelere devam edilebileceğini söyledi.

29 Haziran Pazartesi

19:20- Reuters'a konuşan bir Yunan hükümeti yetkilisi yarın IMF taksidinin ödenmeyeceğini belirtirken, bankaların Perşembe günü yeniden açılabileceğini ekledi.

17:30- Eurogroup Başkanı Dijsselbloem: Yunanistan için kapılarımız hala açık. 

17:00- Hafta boyunca kapalı kalacağı açıklanan Yunan bankalarının emekli maaşlarını ödemek için Perşembe günü kapılarını açması bekleniyor.

Reuters'a konuşan bir Yunan yetkili, Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarına verdiği acil likidite desteğini artırması halinde şu an 60 euro olarak belirlenen ATM'lerden nakit para çekme sınırının yükseltilebileceğini belirtti.

16:15- Almanya Başbakanı Merkel: Yunanistan Euro Bölgesi için büyük bir zorluk. Maliye Bakanı Schaeuble'nin de dediği gibi Yunanitan'a yapılan teklif çok cömertti. Avrupa birkaç yıl öncesinde göre daha sağlam. Eğer Yunanistan istiyorsa, müzakereler hala açık.

16:14- İrlandalı Bakan Harris: Yunanistan ayakta tutmalıyız.

14:40- Yunanistan'da da sermaye kontrolleri bugün itibariyle devreye girdi, ancak geçmiş örneklere bakınca ne kadar etkili olacakları konusunda soru işaretleri var 

13:50- Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Yunan halkına euroada kalmak için referandumda "Evet" oyu kullanma çağrısında bulundu.

Son günlerin en ilginç konuşmalarından birini yapan Juncker, Yunan hükümetinin halkına yalan söylediğini ve görüşmelerde onların dostu olan tarafın kendisi olduğunu söyledi.

Juncker, Euro Bölgesi'nin 19 üyeli kalmasını umduğunu söyledi. Yunanistan'ın eurodan çıkmasının kendisi için bir opsiyon olmadığını, ancak diğerlerine karşı bunu savunamayacağını belirtti.

Ayrıca görüşmelerde anlaşma taraftarı daha yumuşak tavrıyla öne çıkan Juncker, "Kendimi biraz ihaete uğramış gibi hissediyorum. Yunan halkı kalbime çok yakın ve onların tarafında olmak için uğraştım...Elimden gelen herşeyi yaptım. Ne ben ne Dijsselbloem eleştrileri hak etmiyoruz" dedi, ancak Avrupa'nın bu tarz krizlerle daha iyi baş edebileceğini söyledi.

12:23- İspanya Maliye Bakanı Guindos: Herkes Yunanistan'ın Euro'da kalmasını istiyor. Müzakereler için hala alanımız var.

12:20- İngiltere Maliye Bakanı Osborne, parlamentoda Yunanistan üzerine konuşacak.

11:35- Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande: Kreditörler ve Yunanistan anlaşmaya çok yakındı, umarım müzakereler kaldığı yerden devam eder.

11:08- Normalde maaşlarını ayın son gününde alan emekliler Yunan bankalarının önünde bekliyor. Kredi kartı veya ATM'leri kullanamayan emekliler için bazı bankaların veznelerini açabilecekleri belirtildi. 

10:30- İngiltere Başbakanı Cameron, Eurogroup ve Yunanistan istikrarın sürmesi için anlaşmaya varması gerektiğini söyledi.

Cameron ayrıca referandumdan "Hayır" çıkması durumunda ülkenin euroda kalmasını mümkün görmediğini belirtti.

10:15- Atina borsası da bankalar kapalı olduğu sürece, yani bir hafta boyunca kapalı kalacak.

10:10- Yunanistan endişeleri Avrupa borsalarını vurdu, endeksler haftaya büyük düşüşle başladı. Ancak düşüşün boyutunun korkulandan az olduğu söylenebilir:

09:59- Yunanistan Grexit'i önleyebilir mi?

Yunanistan'ın önünde zorlu bir süreç var ancak bazı Euro Bölgesi yetkililieri hala Atina'da işlerin hızla toparlanabileceğini ve ülkenin eurodan çıkışı önleyebileceğini söylüyor.

Financial Times'a konuşan yetkililer 1 Temmuz itibariyle Yunanistan krizinin doğasının tamamen değişeceğini belirtiyor.

Yunanistan'ın önündeki en acil olarak halledilmesi gereken sorun yarın IMF'ye yapması gereken 1,5 milyar euroluk ödeme. Kurtarma fonları olmadan temerrüte düşmesi kesin gibi, ancak IMF temerrüdü ülkenin eurodaki geleceği konusunda çok önemli olmayabilir.

Kredi değerlendirme kuruluşları da daha önce IMF'ye ödeme yapılmamasını tam olarak temerrüt saymayacaklarını söylemişlerdi. Çünkü esas olarak özel kreditörlere yapılan borçları önemli görüyorlar.

09:57- AB Komisyonu, Yunanistan'ın bugünden itibaren sermaye kontrolleri uygulamasına resmi onayını verdi.

AB Komisyonu'nun finansal hizmetlerden sorumlu üyesi Jonathan Hill yaptığı açıklamada, "Yunanistan'da finansal sistemin ve bankacılık sisteminin içinde bulunduğu durum, halkın çıkarı için sermaye akışlarına geçici sınırlamalar uygulanmasını haklı gösteriyor. Finansal istikrarın devam ettirilmesi Yunanistan için esas ve acil zorluk. Uygulanan sınırlayıcı tedbirler gerekli görülse de tedbirler uygun ve kısa dönemli olmalı. Sermayenin serbest dolaşımı mümkün olan en kısa zamanda yeniden tesis edilmeli" diye konuştu.  

09:50- Yunanistan'ın 10 yıl vadeli tahvil faizi 369 baz puan artışla yüzde 14,54'e yükseldi.

09:47- İspanya Maliye Bakanı Luis De Guindos, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalacağına emin oldğunu söyledi. Bakan, Atina hükümetini müzakere masasına dönmeye çağırdı.

09:32- Tsipras Cuma gecesi, kreditörlerin sunduğu tekliflerin halka sorulacağını açıklamıştı. Peki Yunan halkı ne istiyor? Referandum duyurusundan önce yapılan iki ankete göre çoğunluk anlaşmaya varılması ve şartların kabul edilmesinden yana. 

Anket şirketi Alco tarafından yapılan ankete göre, halkın yüzde 57'si anlaşmaya "Evet" derken, yüzde 29'u kreditörlerle ilişkinin kesilmesini istiyor. Kapa araştırma şirketinin anketi ise halkın yüzde 47,2'sinin anlaşma taraftarı, yüzde 33'ünün ise karşıtı olduğunu gösteriyor. Kapa'nın anketine göre yüzde 48,3 hükümetin Yunanistan'ı Euro Bölgesi'nden çıkaracak hiç bir kararını desteklemeyeceklerini söylüyor.

09:25- Yunanistan'da sermaye kontrollerinin gelmesiyle National Bank of Greece'in Türkiye'deki bankası Finansbank'a etkisinin nasıl olacağı da tartışılmaya başlandı. Hürriyet'e konuşan Finansbank üst düzey yetkilisi, bilançolarının ayrı olduğunu ve Finanbank müşterilerinin krizden etkilenmeyeceklerini söyledi. 

09:15- Avrupa Komisyonu'nun ekonomiden sorumlu üyesi Pierre Moscovici Fransız radyosuna yaptığı açıklamada, "Mali yardım müzakerelerinde Yunanistan ile anlaşma sağlanması hâlâ imkanlar dahilinde" dedi.

Kreditörler ile Yunanistan uzlaşının "sadece birkaç santim uzağında" diyen Moscovici, ülkenin euroda kalması gerektiğini söyledi.

08:38- Hükümet, Yunan bankalarının 6 Temmuz'a kadar kapalı kalacağını açıkladı. Yayınlanan kararnamede, "likidite yokluğu nedeniyle mali sistemi korumanın son derece acil olduğunu" belirtildi.

Bu dönemde nakit para çekimlerine günlük 60 Euro limiti getirildi. Yani aylık limit 1,800 euro olacak. Özel durumlar için bir kurulan bir komite, daha büyük miktarlarda işlemlere izin verilip verilmeyeceğine karar verecek.

Tüm kredi ve banka kartı işlemleriyle, elektronik bankacılık işlemleri normal bir şekilde devam edecek. Bu kısıtlama yabancı banka kartı sahipleri için geçerli olmayacak. 

08:00- Eski Pimco CEO'su Mohamed El-Erian, Yunanistan'ın "büyük bir daralmaya" doğru ilerlediğini ve Euro Bölgesi'nden çıkma olasılığının yüzde 85 olduğunu söyledi.

El-Erian, New York’ta verdiği bir röportajda, “Yunanistan’ın önümüzdeki birkaç hafta içerisinde Euro Bölgesi’nde çıkmaya zorlanma ihtimali yüzde 85. Burada ekonomistlerin ani durma olarak tanımladıkları, ödeme sisteminin durması durumunu görüyoruz. Bu ani duruş ile birlikte büyük bir ekonomik daralma, sosyal huzursuzluk gelecektir. Yunanistan için Euro Bölgesi üyeliğinin devam etmesi zorlaşacak” diye konuştu.

07:45- Yunanistan'da bankalar ve borsa bugün kapalı. Çözüm bulunamamasıyla sermaye kontrolleri uygulanmaya başladı. Peki nedir bu sermaye kontrolleri, nasıl uygulanabilir, ne kadar sürer, etkisi ne olur? 

07:30- Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkış riskini tanımlamak için kullanılan “Grexit” kelimesinin mucidi olan ekonomist, bugün ülkenin eurodan çıkmayabileceğini söylüyor.

Şubat 2012'de kelimeyi literatüre kazandıran ekonomist Ebrahim Rahbari'nin de aralarında bulunduğu Citigroup ekonomistleri son yayınladıkları araştırma notunda, “Referandumun, Evet cephesinin rahat çoğunluğuyla sonuçlanmasını, bu yıl Grexit'in gerçekleşmemesini ve önümüzdeki yıllarda gerçekleşmesi ihtimalinin düşmesini bekliyoruz” dedi.  


07:00- Yunanistan krizinde umutların iyice tükenmesiyle bugün başta euro olmak üzere piyasalarda güçlü hareketler bekleniyor. İşte iplerin kopma riski iyice artmışken, piyasaların ilk tepkileri: 

Yukarı

Business HT×