BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,8784 % 0,04
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,8785
% 0,04
1,0702
% 0,00
45,35
-0,09
2.322,65
% 0,03
88,42
% 1,63
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Krizin Türkiye yansımaları

İflasın eşiğindeki Yunanistan ekonomisinin Türkiye’deki yansımalarını sektörlerin başındaki isimler değerlendirdi

Yunan krizinin Türkiye yansımaları
BUSINESSHT 30 06 2015, 15:54

Bir tarafta Yunanistan'a yönelik müzakereler aralıksız sürerken, öte yanda yaşanan krizden birçok sektöre de darbe vuruyor.

İflasın eşiğindeki Yunanistan ekonomisinin Türkiye ekonomisine yansımalarını farklı sektörlerin başındaki isimler değerlendirdi.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi:  "2014’deki %9'luk artış, yerini %19'luk düşüşe bıraktı"

Yunanistan ekonomisinin geçirdiği sıkıntılı günleri, Türk hazır giyim sektörü olarak yakından takip ettiklerini ifade eden Tanrıverdi, "Rakamlara baktığımızda Türkiye’nin hazır giyim ihracatı açısından Yunanistan yüzde 0,7’lik pay ile önemli bir yer tutmuyor. Ancak ülkenin yaşadığı kriz nedeniyle kendi içinde ciddi kayıplardan söz edebiliriz. Yunanistan’a ihracatımız 2014 yılında 2013’e göre yüzde 9,1 artış ile 116 milyon dolara yükselerek 25'inci sıraya çıkmıştı. Yılın ilk 5 ayına baktığımızda ise ihracatımızda yüzde 19’luk bir kayıp gözlemliyoruz" dedi.

Bu zaman diliminde 41,3 milyon dolarlık satış gerçekleştirdiklerini kaydeden Tanrıverdi, "Haziran ayında bu seyrin daha da derinleştiğine inanıyorum. Yunanistan ekonomisinde kısa vadede bir toparlanmadan söz etmek çok mümkün görünmüyor. Bu nedenle yıl sonunda Yunanistan’a ihracatımızın 2014’ün altında kalacağını düşünüyorum" diye konuştu. 

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Sami Kariyo: "Markaların tamamı mağazalarını kapadı" 

Ekonomik kriz yaşayan Yunanistan’da Türk markaları az sayıdaki mağazalarının tamamını kapattığını belirten Kariyo, buradan Türkiye olarak çok önemli iki ders çıkarılması gerektiğini söyledi.

Kariyo, "Türkiye büyük bir üretim ülkesi. Bu özelliğimizi hiçbir zaman yitirmememiz gerekiyor. Diğer yandan yetkinliklerimizi artırmak durumundayız. Yunanistan bugüne kadar turizm ve gemicilik alanında kendini geliştirdi. Ancak kriz zamanı bu iki alana sıkıştığında ülke ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldı. Türkiye olarak hiçbir zaman bu tehlikeye kapı aralamamamız üretim ve yetkinliklerimizi çoğaltmamız gerekir" uyarısında bulundu.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat: "Yunanistan'ın Euro'dan çıkışı bizi sıkıntıya sokar"

Yunanistan’ın temerrüde düşmesinin Türk hazır giyim sektörü için çok büyük bir pazar olmadığından kendilerine çok büyük bir sıkıntı yaratmayacağını ifade eden Fayat, "Fakat bu süreçte Yunanistan’ın Euro Bölgesi'nden çıkması durumunda sorun olur. Çünkü böylesi bir durumda Euro, Dolar karşısında değer kaybeder. Bu da ana pazarımız Avrupa olduğu için bizi sıkıntıya sokar" dedi.

Avrupa'nın böyle bir riski göze alamayacağını savunan Fayat, son dakikada da olsa bir çözüm yolunun bulunacağına dair inancını koruduğunu söyledi. 

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin: "Yüzde 50 ihracat artışı beklerken %3,5 geriledik" 

Yunanistan’a ayakkabı ihracatını 2014’de bir önceki yıla oranla yüzde 50 artırarak 7 milyon dolardan 10.5 milyon dolara çıkardıklarını hatırlatan Çetin, "Bu yıl da yüzde 50 artış beklerken, ekonomik kriz nedeniyle yılın ilk 6 ayında bu oran geçen yıla göre yüzde 3,5 düştü. Ocak-Haziran arasında Yunanistan’a ihracatımız 5,1 milyon dolar oldu" dedi.

Ekonomik kriz yüzünden ödeme sıkıntılarının baş gösterdiğini kaydeden Çetin, şu anda Türk üreticilerine vadeli alım teklifi yapıldığını söyledi.

Çetin, "Ancak yüksek ödeme riski nedeniyle firmalarımız buna yanaşmıyor. Çünkü bankaların güvenirliliği yok. Ne zamanki bu sorunlar aşılırsa o zaman Yunanistan’a gerçekleştirdiğimiz ihracat yeniden eski günlerine döner" diye konuştu. 

Yukarı

Business HT×