BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0299 % 0,04
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0299
% 0,04
1,0786
% -0,02
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Temerrüt ne anlama geliyor?

Yunanistan IMF'ye borcunu ödeyemediğinde ülkeyi neler bekliyor?

Yunanistan temerrüte düştüğünde ne olacak?
BBC TÜRKÇE 30 06 2015, 20:43

Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan 1,6 milyar euroluk borcunu bugün ödeyememesi halinde temerrüde düşeceği ve Euro Bölgesi'nden çıkmak zorunda kalabileceği ifade ediliyor.

Bir ülkenin temerrüde düşmesi, borçlarını vadesinde ödeyememesi anlamına geliyor.

IMF'ye olan borcun ödenmemesi durumunda ise borç alan ülkelere 30 gün içerisinde vadesi geçmiş borcu ödeme hakkı tanınabiliyor.

Ancak IMF Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan'a bu hakkın tanınmayacağını daha önce dile getirmişti.

Avrupa'nın sorunlu ülkelere sunduğu kurtarma paketlerinin şartlarına göre, IMF'ye olan borç zamanında ödenmezse kurtarma paketine katkı veren Euro Bölgesi ülkeleri ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) borçları da zamanında geri ödenmemiş sayılıyor.

TAHVİL SAHİPLERİ ÖDEME TALEP EDEBİLİR

Bu tablonun oluşmasıyla birlikte elinde Yunanistan devlet tahvili tutan şahıs ve kurumlar da borçlarının geri ödenmediğini iddia etme hakkına sahip oluyor.

Temerrüde düşen bir ülkeye borç veren herkes, acilen ana para geri ödemesi talep edebiliyor.

Yani toplam borcu 320 milyar euro ile milli gelirinin yüzde 177'sine denk gelen Yunanistan, eğer temerrüde düşerse alacaklılar bu tutarın faiz harici ana parasının acilen ödenmesini talep edebilir.

Daha önceden Troyka olarak adlandırılan IMF, Euro Bölgesi ve Avrupa Merkez Bankası üçlüsünün Yunanistan'a sağladığı kurtarma paketinin toplam büyüklüğü 240 milyar euro seviyesinde.

Yunanistan 1,6 milyar euroluk IMF taksidi ödeyecek parasının olmadığını ifade ediyordu. 

Yunanistan'ın IMF borç taksidini ödeyememesi aynı zamanda IMF tarihinde de bir ilkin gerçekleşmesine yol açacak. Şu ana kadar hiçbir gelişmiş ülke Fon'a olan borcunu geri ödemede gecikme yaşamamıştı.

Bu konuda bir ilki gerçekleştirecek olan Yunanistan, Sudan, Peru, Liberya ve Zambia gibi ülkelerle birlikte 'IMF borcunu ödeyemeyen ülkeler' listesinde yerini alacak.

Ancak Yunanistan 'taksidi ödeyemiyorum' dese de IMF ile olan ilişkisi kesilmiyor. Çıkarılan ödeme planına göre ülkenin aldığı yardım paketinin IMF'ye olan son taksidi 2057 yılında.

IMF, ya Yunanistan'dan acilen tüm borcun geri ödemesini talep edecek ya da mevcut geri ödeme takviminin işletilmesini isteyecek.

ECB YARDIMI KESİLEBİLİR

Yunanistan'ın temerrüde düşmesi halinde ECB'nin de Yunan bankalarına Şubat ayından bu yana sağladığı ve 'Acil Likidite Yardımı' olarak adlandırılan finansal hattın da kesilmesi gündemde.

Yunan bankaları ECB'nin sağladığı fonlamaya erişimlerinin kesilmesinden bu yana Acil Likidite Yardımı sayesinde günlük işleyişlerine devam edebiliyorlar.

ECB'nin banka banka yaptığı değerlendirmeler sonucu, her bankaya ihtiyaç duyduğu fonlama sağlanıyor.

Sıradışı durumlarda ECB'nin devreye soktuğu bu uygulamada yapılacak her türlü değişiklik için 25 üyesi bulunan banka yönetim kurulunun 3'te 2'lik onayının alınması gerekiyor.

Eğer Yunanistan temerrüde düşerse Yunan bankalarını ayakta tutan bu finansman kanalının da kesilmesi gündemde.

Kamu çalışanlarının maaşlarının ödenememesine kadar varabilecek olan temerrüt yükünü aşmak için Yunanistan'ın elinde kalan tek seçenek ise para basmak olarak görülüyor.

Ancak Euro Bölgesi ülkesi olduğu için Yunan Merkez Bankası'nın para basma yetkisi Avrupa Merkez Bankası'na devredilmiş durumda.

Bu konuda da eli bağlı olan Atina'nın temerrüt sonucu yapabileceği tek şeyin Euro Bölgesi'ni terk ederek Drahmi'ye dönmesi ve kendi parasını basması olduğu düşünülüyor.

Yukarı

Business HT×