BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3465 % 0,17
EUR/TRY 35,1031 % 0,09
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3471
% 0,17
35,1003
% 0,08
1,0793
% -0,32
47,65
-0,28
2.213,71
% 0,86
87,30
% 1,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Atina'da sıcak saatler

CANLI BLOG- Yunanistan krizinde arka arka çözümsüz kalan görüşmeler son dönemece giriyor

Yunan krizinde son umutlar
BUSİNESSHT 20 06 2015, 07:51

Yunanistan ve kreditörler arasındaki açmazın bir türlü çözülememesiyle ülkenin eurodan çıkacağına dair korkular artıyor. Avrupalı liderlerin Pazartesi günü yapılacak kritik toplantısı öncesinde tüm gözler Atina ve Brüksel'de.

Yunanistan krizi ile ilgili tüm haber, analiz ve yorumları CANLI BLOG'umuzda bulabilirsiniz:

21:30Sunulan teklifin içeriği belli olmasa da Yunanistan'ın masaya yeni bir teklif getirmiş olması yarınki zirveden bir çözüm çıkabileceğine dair umutları artırmış gözüküyor.

21:00- Atina'da hükümet yanlısı yüzlerce kişi kemer sıkma politikalarını protesto etmek için parlementonun önünde toplandı. 

17:23- Avrupa Komisyonu kaynakları onlara iletilen bir teklif olmadığını söyledi, ancak Hollande da Yunanistan'ın kreditörlere yeni tasarısını sunduğunu teyit etti. Hollande, bazı ülke liderlerine de planın kopyasının iletildiğini, ancak asıl muhattabın üç kreditör kurum olduğunu vurguladı.

17:00- Avrupa'dan açıklamalar gelmeye devam ediyor. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble da konuştu ve Avrupa'nın kurallarının esnetilmemesi gerektiği görüşünde ısrar etti.

Genelde görüşmelerin daha sert ucunu temsil eden Schaueble, reformların uygulanması gerektiğini söyledi. "Eğer daha önce anlaştığımız şeylere bile itimat edemezsek, Avrupa'da güven büyüyemez" dedi. 

16:50- Hollande ve Renzi düzenledikleri ortak basın toplantısında açıklamalar yaptıar. 

Hollande, "Kaybedecek zaman yok.  Geçen her gün önemli. Görüşmeler ve pazarlıklar devam etmeli ki bir anlaşmaya varılsın" dedi.

Renzi ise, "Hepimiz Yunanistan'ın Euro bölgesi'nin bir parçası olarak kalmasını sağlayacak bir çözüm önermemiz gerektiğine eminiz" diye konuştu.

15:43- Ancak henüz anlaşmanın detaylarına dair bir bilgi yok. 

15:31- Tsipras'ın ofisinden yapılan açıklamaya göre, başbakan tasarıyı telefonla Merkel, Hollande ve Juncker'e iletti. Açıklamada, "Başbakan üç lidere her iki taraf için de olumu olacak, kesin bir çözüm getirecek ve sorunların ele alınmasını ertelemeyen bir anlaşma için Yunanistan'ın teklifini sundu" denildi.

15:20- Yunanistan'ın en büyük bankası, Pazartesi günü anlaşmaya varılmamasının "çılgınca" olacağını söyledi. BBC'ye konuşan National Bank of Greece Yönetim Kurulu Başkanı Louka Katseli, bankaların parasının hemen bitmesi gibi bir durumun olmadığını belirtti, ancak durumun ciddi olduğu konusunda uyardı.

15:15- AFP, Tsipras'ın Avrupalı kreditörlere yeni reform planı sunduğunu belirtti.

15:00- Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Tsipras'la telefon görüştüğü ve yarın akşamki zirveden önce "Troyka" olarak bilinen üç kreditöre bir reform planı sunması gerektiğini söylediği belirtiliyor.

Liderler Tsipras'a yarınki zirvenin pazarlık için olmadığını, o sürecin toplantı öncesinde tamamlanması gerektiğini söyledi. Ayrıca zirvenin Yunan borçlarını düzenlenmesi ve üçüncü kurtarma paketinin onaylanmasını sağlayabileceğini belirttiler. 

14:30- Maliye Bakanı Varoufakis, kabine toplantısına katılmak için Tsipras'ın konutuna girerken:

 

12:40- Avusturya Maliye Bakanı Hans Joerg Schelling, AMB'nin Yunan bankalarına ELA yardımını devam ettirmesinin önemli olduğunu ve Yunan bankalarının yarın sorunsuz açılmasını beklediğini söyledi

11:50- Yarınki toplantıdan anlaşma çıkmaması durumunda, AMB'nin Yunan bankalarından desteğini çekmesi ve sermaye kontrolleri gelmesi bekleniyor. Bankalarda haftasonu sessizliği hakim, gözler yarın akşamda. Peki bu sermate kontrolleri süreci nasıl işliyor? İşte tüm bilmeniz gerekenler: 

10:37- Yunanistan hükümeti sözcüsü Gabriel Sakellaridis, dün Yunan müzakerecilerle yaptıkları toplantının ardından, “Kemer sıkma sona ermeli. Farklı bir Avrupa gerekli, farklı bir Avrupa mümkün” dedi.

10:15- Bu haftasonu hazırlanan Yunan teklifi Syriza hükümetinin "daha pragmatik" kabul edilen üyeleri tarafından hazırlandı. Başta Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis olmak üzere hükümetin belli bir kanadı bazı konularda fedakarlık edilerek de iyi bir anlaşma elde etmenin mümkün olduğunu savunuyor. Ancak Maliye Bakanı Yannis Varoufakis'in öncülüğünü yaptığı sert kanat ise kreditörlerin talepleri karşısında daha sert bir duruş sergilenmesi gerektiğini söylüyor. Şimdi Tsipras'ın hazırlanan yeni teklifi destekleyip desteklemeyeceği merakla bekleniyor.

09:45- Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, evinde bakanlarla buluşarak yarınki önemli toplantı öncesinde son hazırlıklarını yapacak. Yeni sunulucak planda ne kadar değişiklik yapılacağının yanı sıra Tsipras'ın daha önce sözünü verdiği erken seçim konusu da gündemde olacak.

20 HAZİRAN CUMARTESİ

21:00- ABD'den yorum geldi: Hazine Bakanı Jacob J. Lew, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden olası çıkışının (Grexit) ülkenin vatandaşları üzerinde yıkıcı etkilerinin olacağını söyledi. Lew, Grexit’in diğer ülkeler için potansiyel sonuçlarının belirsizliğini koruduğunu belirtti.

17:30- Dünkü fırtınadan sonra çok daha sakin bir gün geçti. Özellikle, Yunan Devlet Bakanı Alekos Flabouraris'in Atina'nın yeni bir teklif yapacağını açıklaması önemliydi. Kreditörler tarafı ise bugün sessizdi. Herkes Pazartesi günü öncesi son hazırlıklarını yapıyor.

17:00- Yunan Maliye Bakanı Yannis Varoufakis, Yunanistan'ın temettüye düşerek eurodan çıkması durumunda ülkenin neo-Nazilerin eline geçeceğini iddia etti.

14:30- Önümüzdeki süreçte Yunanistan'ın temerrüt ve Grexit kaderini belirleyecek takvim şöyle: 

13:10- Yunanistan'ın euroda kalıp kalmasının Avrupa'nın jeopolitik stratejileri üzerinde etkisi ne olur? Bloomberg'den bir analiz:

12:00- Yunan krizinin ABD borsasında etkisi sınırlı oldu. Yatırımcı bir türlü çözülemeyen krizi izlemekten yoruldu. 

Pimco CEO'su Douglas Hodge da yatırımcıların Grexit'e hazırlanmak için yeterince vakti olduğunu ve piyasalara etkisinin sınırlı olacağını söylemişti. 

11:17- Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan'ı euroda tutmak için hala uğraştıklarını ancak sabırlarının tükenmek üzere olduğunu söyledi. "Tsipras'ı anlamıyorum" diyen Juncker, Der Spiegel'e verdiği röportajda Atina tarafından kullanılan "tehlikeli" dilin orta yolu bulmayı zorlaştırdığını söyledi.

11.00- Yunan Devlet Bakanı Alekos Flabouraris AMB'nin Yunan bankaların çökmesine izin vermeyeceğini söyledi. Yunan Mega televizyonuna konuşan bakan, AMB'nin Yunan bankalarının çöküşünün bir domino etkisi yaratacağını ve Avrupa'daki diğer bankaları etkileyeceğini "bildiğini" söyledi.

Bakan ayrıca Yunanistan'ın masaya yeni bir teklif getireceğini de açıkladı.

09:50- Tahvil yatırımcılarının da gözü Pazartesi günkü acil durum toplantısında. Cuma günü artan çözümsüzlük endişeleriyle güvenli liman arayışı Alman tahvillerini yükseltmiş, ancak İspanyol ve İtalyan tahvillerine olumsuz yansımıştı. Hafta boyunca İtalyan 10 yıllık tahvil faizleri 7, İspanyollar 2 baz puan artarken, Almanlar 8 baz puan düştü.

Ancak analistler genel havaya bakıldığında hala bir iyimserlik olduğunu söylüyorlar. Ayrıca Salı günü açıklanacak sanayi ve imalat verileri de gidişatta etkili olabilir.

09:30- Rus lideri Vladimir Putin, Tsipras'la dün yaptığı görüşmenin içeriğine dair bir açıklama yaptı. Putin, Yunanistan'ın Rusya için Avrupa'da önemli bir ortak olduğunu belirtti, "Ancak malum gelişmeler nedeniyle ticari-ekonomik ilişkilerimiz düşüşte. 2014 yılında ekonomik hacmimiz yüzde 40 azaldı" dedi.

08:42- Syriza hükümeti'nin kendi merkez bankasıyla yaşadığı gerginlik de bu hafta iyice gün yüzüne çıktı. dün buzlar biraz erise de hükümet-merkez bankası gerginliği önümüzdeki dönemde uyumlu çalışmaları zorlaştırabilir 

07:45- Avrupa Birliği liderleri ve Yunanistan’ın kreditörleri, Pazartesi yapılacak üst düzey toplantılar öncesinde haftasonunu arka kapı diplomasisiyle çözüm arayarak geçirecek. Piyasaların kapalı olması, önlerinde hızlı hafta öncesinde yetkililere nefes aldıracak.

07:40- Dün Yunanistan için çok hızlı ve hareketli bir gün oldu. Herkesin gözü krizin taraflarından gelen açıklamalar ve kritik Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısındaydı. İşte dünkü gelişmeler: 

 

Yukarı

Business HT×