BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,36
% 0,39
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Euro'dan çıkış çok daha yakın

CANLI BLOG- Yunanistan krizi aşılamıyor. Ülke adım adım Euro'dan çıkmaya yaklaşıyor

YUNANİSTAN EURO'DAN ÇIKIŞA YAKLAŞIYOR
BUSINESSHT 19 06 2015, 09:04

Yunanistan krizi uzun ve gergin süren müzakarelere rağmen aşılamıyor. Son olarak Lüksemburg'daki Eurogroup toplantılarında da sonuca ulaşılamadı. Son toplantıdan da sonuç çıkmaması, ülkeninn eurodan çıkma ihtimalini daha da arttırdı. 

Yunanistan krizi ile ilgili tüm haber, analiz ve yorumları CANLI BLOG'umuzda bulabilirsiniz:

17:30- Eğer Yunanistan'dan yeni bir reform teklifi gelmezse, Euro Bölgesi bakanları pazartesi günü Yunanistan'ın temerrüt pozisyonunu tartışacak. / Reuters 

17:05- JP Morgan: Pazartesi görüşmelerinden de sonuç çıkmazsa sermaye kontralleri muhtemelen önümüzdeki hafta başlar.

16:58- OECD Genel Sekreteri Gurria: Yunanistan konusunda bir anlaşmya varılacak.

16:02- Yunanistan krizi Türkiye'de sosyal medyanın gündeminde. İşte LDP Genel Başkanı Cem Toker'den bir yorum.

15:59- Fransa Cumhurbaşkanı Hollande bugün Merkel ile telefonda görüşmüştü. Şimdi açıklama yapıyor: Yunanistan Euro'da kalıp kalmayacağını karar vermek zorunda. Yunanistan müzakerelerin yeniden başlaması ile için her şey yapılmalı. Kriz Avrupa'dan ötesinde bir sorun.

15:52- Almanya Maliye Bakanı Schaeuble: Pazartesinden önce heyecan verici bir ilerleme beklemiyorum. Yunanistan yapılan öneride daha iyi bir olasılık yok. Varoufakis ile ayrı görüşlere sahibiz.

15:20- Peki ya Yunanistan Euro'dan çıkarsa. Bu düşünüldüğü kadar korkunç olur mu? 

15:19- Yunanistan Euro'dan çıkarsa en çok hangi ülkeler etkilenir? 

15:06- Tsipras: Şu anda bir fırtınanın tam ortasındayız. Ama yeni denizler keşfetmeye hazırız ve yeni güvenli limanlar bulabiliriz. Bu sadece Yunanistan'ın değil, bütün Avrupa Birliği'nin problemi.  Avrupa Birliği değişim için cesur kararlar vermeli.

15:02- Başbakan Tsipras Petersburg'da konuşuyor.

14:55- Günün en önemli gelişmesi: Avrupa Merkez Bankası'nın Yunanistan bankaları için acil destek fonunu (ELA) artıracak-RTS

Toplantı az önce sonra ermişti. Reuters'ın haberinde geçen acil destek fonu devam ederse Yunan bankaları bir süre daha zaman kazanmış olacak.

14:53- Avrupa Parlementosu üyesi Gualtieri, Yunanistan'ın Euro'dan çıkması durumunda yapılacakları İspanya yetkilileri ile görüştüğünü söyledi.

14:19- Avrupa Merkez Bankası'nın Yunanistan konusunda yaptığı acil toplantı sona erdi. Telekonferansla yapılan toplantıda Yunanistan'a 3 milyar euro acil fon desteğinin verilip verilmemesi tartışıldı. Toplantı sonrasında bir açıklama yapılmadı.

14:17- Fransa Cumhurbaşkanı Hollande bugün Merkel ile telefonda Yunanistan'ı konuştu. İki lider bir anlaşmaya nasıl varılacağı üzerine konuştu. Konuya ilişkin daha fazla detay verilmedi. (BN)

14:07- AB: Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, Euro Bölgesi liderleri ile telefonda Yunanistan konusunu ele alıyor.

13:33- Euro bölgesi maliye bakanları Pazartesi günü TSİ 20:00'da yapılacak olan Euro Bölgesi devlet başkanları zirvesine hazırlık amacıyla Yunanistan hakkında aynı gün TSİ 16:00'da toplanacak.

13:17-  Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert de düzenlediği basın toplantısında, "Dünkü Eurogroup toplantısında Yunanistan ile üç kurum arasında ilerleme sağlanamamasından üzüntü duyuyoruz. Anlaşmaya varmak için henüz geç kalınmış değil, böyle bir anlaşmanın mümkün olduğunu düşünüyoruz" dedi.

12:47- Almanya Maliye Bakanlığı yazılı açıklama yaptı: Yunanistan krizinin çözülmesi için zaman çok az. Ancak anlaşılmaya varılması hala mümkün. Eurogroup'ta bir anlaşmaya varılamaması üzücü. IMF yardımı bu programda gerekli.

12:35- Almanya Başbakanı Angela Merkel, 22 Haziran'da Berlin'de İngiltere Başbakanı David Cameron ile bir araya gelecek.

12:23- Avrupa Birliği Ekonomik İşler Komiseri Pierre Moscovici konuşuyor: Avrupa Birliği'nin Yunanistan konusunda bir B planı yok. Bütün sonuçlara karşı hazır olmalıyız. Yunan yetkilileri daha gerçekçi önerilerde bulunmalı. Euro'dan çıkış Yunanistan'a zarar verir. 

12:15- Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis: Eurogroup'ta itibarlı bir plan sunduk. Ancak bu planlar üzerine bir tartışma yapılmadı. Yunan bankalarından çıkan para ölümcül.

11:43- Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, pazartesi günü yapılacak liderler toplantısında bir anlaşmaya varılacağını inandığını söyledi. Yazılı açıklama yapan Tsipras, pazartesi yapılacak olan acil liderler zirvesinin sonuca ulaşması için çalışacaklarını söyledi. 

11:14- Diyelim ki Yunanistan ile kreditörler anlaşma sağladı ve ülke bir süre daha nefes aldı. Bütün sorunlar bitecek mi? Mizuho Başekonomisti Riccardo Barbieri, anlaşma sağlansa dahi bitmeyeceğini söylüyor. 

11:09- Yunanistan hisse senetleri yıllardır yatırımcıların elini yakıyor. ASE Endeksi küresel krizden bu yana yaklaşık yüzde 90 aşağıda.

11:04- Rusya ve Yunanistan, Türk Akım boru hattı projesinin Yunanistan'a uzatılması için hükümetler arası anlaşma imzaladı.

Anlaşmanın imza töreninde konuşan Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Yunanistan ile hatta eşit hisse sahibi olacaklarını söyledi. 

11:01- Reuters'a konuşan bankacılık kaynakları, Yunan mevduat sahiplerinin dün bankalardan 1 milyar euronun üzerinde para çektiğini söyledi.

Yetkililer, Pazartesi ve Perşembe arası çekilen paranın 3 milyar euroya yaklaştığını ve bu rakamın Nisan ayı sonu itibariyle Yunan bankalarında hanehalkı ve şirketlere ait mevduatın yüzde 2.2'sini oluşturduğunu belirtti.

10:58- Çarşamba akşamı hükümete destek veren gösterilerden sonra dün akşam da ülkesinin euroda kalmasını isteyen Yunanlılar sokaklara döküldü. İşte Yunanistan parlamentosu önünde dün akşam yapılan hükümet karşıtı gösterilerden çarpıcı kareler

10:54- Deutsche Bank stratejisti Jim Reid, “Yunanistan’da  sermaye kontrolleri uygulanmasına yönelik olasılık her geçen gün artıyor” dedi.

10:51- Yunanistan ve kreditörler arasında aylardır devam eden görüşmeler ve hazırlanan tasarılara rağmen aşılamayan görüş ayrılıklarına genel bir bakış

10:42- İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, "Yunanistan'ın kreditörlerle anlaşması konusunda ısrar ediyoruz" dedi. Ancak İngiliz bakan, "Yunanistan konusunda en kötü senaryoya hazırlandıklarını" da belirtti.

10:40- Peki Grexit ihtimali gerçek olursa Türkiye'ye etkisi olur mu? BBC Türkçe'den Enis Şenerdem, Yunanistan'ın eurodan çıkması durumunda Türkiye'nin nasıl etkileneceğini çeşitli açılardan analiz etmiş

  

10:00- Kreditörlerle kriz devam ederken Yunanistan Başbakanı Tsipras Rusya'da. Uluslararası Ekonomik Forumu'na katılmak için gittiği St. Petersburg'da Rus lider Vladimir Putin'le de görüşecek. Bu süreçte gelişen Moskova-Atina yakınlığı Avrupalı liderler için büyük endişe kaynağı olmuştu, ancak görüşmenin müzakerelere etkisi olur mu bilinmiyor. Gündemde Türk Akımı'nın öne çıkması bekleniyor


09:39- Halkın endişeyle parasını çekmek için bankalara koşmasıyla Yunan bankaları ancak AMB yardımıyla hayatta kalıyor. Ve kreditörlerle görüşmelerin başarısız olması durumunda bu yardım da çekileceğinden bir sonraki adım sermaye kontrolleri olabilir. Peki bu süreç nasıl işler? İşte sermaye kontrolleriyle ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları 

 

09:29- Yunanistan halkı olanlar karşısında neler düşünüyor? Ülkede halk yeniden sokaklarda eylem yapıyor. Hem hükümet yanlısı hem de euro yanlısı eylemler var. Anketler çoğunluğun kemer sıkmaya razı olduğunu gösteriyor.

09:21- Eurogroup Başkanı Jeroen  Dijsselbloem, umutsuz konuşuyor: “Şu an takip edilen yol itibarıyla Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması yönüne ilerliyoruz. Yunanlar yeni ve ciddi bir teklif ile gelirse bu yeni bir anlaşmaya olanak sağlayabilir

09:17- Gün içinde ya da önümüzdeki günlerde Yunanistan krizi ile ilgili üst üste birçok açıklama duyacaksınız. Peki ama konuşanlardan kimin söylediklerini daha çok dikkate almak gerekiyor? Yol gösterici bir haber 

09:15- Yunanistan Başbakan Alexis Tsipras: Yunanistan'ın Euro'dan çıkışı, Euro Bölgesi için sonun başlangıcı olur. 

09:07- Krizde çözüm uzadıkça Yunanistan bankalarından çıkış hızlanıyor. Son 3 günde Yunanistan bankalarından 2 milyar euro çıkış yaşandı. Avrupa Merkez Bankası bu gelişme üzerinde acil bir toplantı yapacak. 

09:00- Eurogroup toplantısının ilk gününde anlaşmaya varılamadı. Toplantılar bugün de devam edecek. 

Yukarı

Business HT×