BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5579 % 0,06
EUR/TRY 34,9486 % -0,07
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5579
% 0,06
34,9486
% -0,07
1,0730
% 0,00
44,89
-0,46
2.331,63
% -0,04
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yunanistan’ın ihtiyacını Rusya gideremez

Yunan Başbakan Tsipras’ın Moskova ziyareti biraz da AB ve IMF’yi, Yunanistan’a verecekleri kredinin şartlarını yumuşatmaları konusunda ikna gücünü artırabilmek amacı taşıyordu. Peki Tsipras istediğini aldı mı?

Yunanistan'ın ilacı Rusya değil
BLOOMBERG NEWS 10 04 2015, 11:55

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras kendisinin 'mali yardım istemek için değil' dediği ve Vladimir Putin’in Avrupa’daki bölünmeyi istismar etmek amacı taşımadığını söylediği Moskova seyahatinden döndü. Fakat her iki açıklamaya da biraz temkinli yaklaşılmalı.

Tsipras’ın Moskova ziyareti biraz da Avrupa Birliği ve IMF’yi, Yunanistan’a verecekleri kredinin şartlarını yumuşatmaları konusunda ikna gücünü artırabilmek amacı taşıyordu. Eğer AB hiç taviz vermezse, Tsipras Yunanistan’ın başka seçenekleri olduğunu göstermek istedi. Ve bu arada bir AB üyesi olarak Yunanistan Temmuz ayında Rusya’ya yönelik yaptırımların yenilenmesine dair veto verebilir.

Her ne kadar Yunan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis böyle bir linkin olmadığını Bloomberg röportajında dile getirse de verilen mesaj netti.

Ukrayna’daki savaş yüzünden uygulanan yaptırımları sonlandırmak isteyen Putin’in Avrupa’yı bölmek çıkarlarına. Rus Devlet Başkanı, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan ve şimdi de Yunanistan gibi ülkeleri Rusya’yla işbirliği yapmanın özellikle enerji altyapısı yatırımlarında ödüller vaat ettiğine ikna etmeye çalışıyor.

Putin’in AB’yi bölme girişimleri gerçekleşirse Rusya bundan fayda görecektir. Fakat Tsipras’ın oynadığı kumar Yunanistan için tehlikeli olabilir. Hükümetinin Almanya’dan istediği 300 milyar dolarlık savaş tazminatında olduğu gibi bu da Tsipras’ın Yunanistan kreditörlerine yönelik son dönemlerde gerçekleştirdiği amatörce hareketlerden birisi gibi görünüyor.

Diğer yandan yine böylesine bir strateji Tsipras’ın Almanya tarafından önderliği yapılan kurtarma programının işe yaramadığı ve değiştirilmesi gerektiğine dair meşru argümanların da boşa gitmesine neden olabilir. Bu argümanı kazanmak ciddi bir diplomasi gerektirir – tiyatro oyunu değil.

Yunanistan’ın görüşme masasındaki mali çatırdayışını engellemek için Tsipras’ın büyümeyi yeniden tetikleyecek ikna edici reformları öne çıkarması lazım. Bunu yaptığı zaman Tsipras kemer sıkma politikalarının etkilerini azaltabilmek adına Paris’ten Frankfurt’taki Avrupa Merkez Bankası yetkililerine kadar birçok yerde tahmin ettiğinden daha fazla müttefiki olduğunu görecektir.

Bu sırada Rusya da tabii ki Yunanistan’a bir dost olabilir. İki ülkenin derin tarihi ve kültürel bağları var ve Tsipras’ın da dolayısıyla elinde Rus turizmini ve yatırımını teşvik etmek için bazı nedenler bulunuyor. Fakat Rusya bir ihracat ortağı olarak veya Balkanlar’da ekonomik ve siyasi istikrar sağlayıcısı olarak AB’nin yerini alamaz. Ayrıca Rusya, Yunanistan’a NATO’nun yaptığı gibi bir güvenlik de sağlayamaz: Yunanistan, Türkiye ile Kıbrıs’tan Ege Denizi’ne bazı bölgelerde ihtilaf halinde.

Yukarı

Business HT×