BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3671 % 0,07
EUR/TRY 35,0304 % 0,04
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3689
% 0,08
35,0315
% 0,04
1,0789
% 0,01
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Edelstaal'dan turizmde iki yatırım projesi

Edelstaal Group Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, grubun bir otel ve bir tema park yatırımı üzerinde çalıştığını belirtti.

Edelstaal'dan turizmde iki yatırım projesi
SELÇUK OKTAY 23 02 2018, 10:58

2018 yılı turizmde toparlanmaya ilişkin güçlü sinyallerle başlarken, sektördeki yatırım projelerinin de yeniden konuşulduğu görülüyor. 

Türkiye'de turizm sektöründe birçok otel ve tema parkıyla faaliyet gösteren Edelstaal Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, turizm sektörü ile ilgili iyimser bir bakış açısıyla yatırımlarına devam ettiklerini aktardı. 

İnternet medyası ekonomi editörleri ile bir araya gelen Torunoğulları, Sentido markası ile İstanbul Sultanahmet bölgesinde bir otel inşa ettiklerini, bunun yanında Muğla, Fethiye'de çok büyük bir tema park inşa ettiklerini söyledi. 

Torunoğulları, söz konusu tema park yatırımına yüzde 25 oranında İngiliz bir grubun, yüzde 10 oranında ise bir Hollandalı grubun ortak olduğunu belirtti. 

Torunoğulları, turizm yatırımları ile ilgili şu bilgileri verdi: "Türkiye’deki yatırımlarımıza 1990’lı yıllarda turizm yatırımı ile başladık. Orka Hotels markasını kurarak Türk turizmine büyük kapasiteli beş yıldızlı tatil köyleri ve oteller kazandırdık. Marmaris-İçmeler’in en güzel koyunda konumlanmış Sentido Orka Lotus Beach ile ORKA Hotels markasını zamanla büyüttük. Bugün 20’nin üzerinde parkımız 12-13 otelimiz var. Sentido markamız bizim için çok özel. Sentido markası ile Sultanahmet’te otel yapıyoruz. Bunun dışında Fethiye’de çok büyük bir tema park yapıyoruz yüze 25 İngiliz ve yüzde 10 Hollanda ortaklı. Zaten bizim yatırımlarımızın hepsinde yabancı ortaklarımız bulunuyor. Yabancı ortaklık, finansal sıkıntılar bu yabancı şirketlerle paslaşarak kolay çözülüyor."

İLK SERMAYESİ VİDEO KASETTEN 

Avrupa'nın birçok ülkesinde ve Türkiye'de yatırımları bulunan Hollanda merkezli Edestaal Grup, önemli kilometre taşları barındırıyor. Yola tencere üretimiyle başlayan firmanın bugün 16 şirket barından bir gruba dönüşüm hikayesi var. 

 

Hollanda’da yaşayan Turgut Torunoğulları ticaret hayatının yanı sıra yaklaşık 8 yıl DEİK Avrupa Komite Başkanlığı ve Hollanda Türk İş Adamları Derneği’nin (HOTIAD) başkanlığı görevini yürüttü. Edestaal Group International’ın Yönetim Kurulu Başkanı olan Torunoğulları, Türkiye’de var olan ve devam eden yatırımları nedeniyle yılın önemli bölümünü de Türkiye’de geçiriyor. Edestaal Grup, çelik tencere üretiminin yanı sıra turizm ve gayrimenkul yatırımlarıyla biliniyor.

1958 yılında Kars'ın Susuz ilçesinde doğan ve 21 yaşında Hollanda'ya giden Torunoğulları'nın ilgi çekici bir yaşam hikayesi var. 

Torunoğulları, Hollanda'daki ilk günlerini ve ticarete yol açan yolculuğuna ilişkin şunları söyledi. "Tercüman aracılığıyla bir lastik fabrikasına başvurdum. Ama dil bilmediğim için ilk etapta kabul edilmedim. O dönem ücretsiz Hollandaca öğreten insanlar vardı. Kısa sürede dil konusunda ilerleme kaydettim ve aynı fabrikada bu kez işe alındım. Ama burada kazandığım para maalesef bize yetmiyordu. Bir gün iş çıkışında gittiğim arkadaşımın evinde herkesin gözyaşı içinde film izlediğini gördüm. Ve bu işte para olduğunu düşündüm. Tabi o dönem iki film, bir video parası demek. Bankadan kredi çektik ve bu işe giriştim. İnsanlar kaset almak için sıraya giriyordu. Evin garajında başlayan bu iş 1,5 yıl kadar sürdü. Güzel paralar kazandım. İlk kazandığım parayla da Kars’ta dükkan aldım.

Tabii bu video işi bazılarının dikkatini çekmiş. Sorup soruşturmuşlar. Gelip bana sordular tencere pazarlama işini. 23 yaşındayım, iyi de para kazanıyorum, ne işim olur tencereyle tavayla diye düşündüm. Ama kaset işini herkes yapmaya başlayınca bu işi bırakmanın zamanı geldiğini düşündüm. Edelstaal ile ilk tanışmam böyle oldu ve orada pazarlama elemanı olarak tencere satmaya başladım. Satışta benden çok daha iyi insanlar vardı ama ben insanları bir araya toplamada motive etmede müthiştim. Bir yandan da kafamda bu işi bırakma düşüncesi hep vardı. Bir gün Amerika’dan büyük bir şirket geldi ve bir toplantı yapıldı. Toplantıda sorulara çok güzel yanıtlar verdim. Ben işi bırakmayı düşünürken, ‘sana araba verelim sen bu işe devam et’ dediler. O akşam el sıkıştık ve bu işle devam etmeye karar verdim." 

 

ÇALIŞTIĞI ŞİRKETE ORTAK OLDU

Hollanda'daki hayatına bu şekilde giriş yapan Torunoğulları takip eden dönemde şirketin ortağı ve farklı alanlarda yatırımları olan bir girişimci olarak yoluna devam etti. 

Torunoğulları şirkete ortak olması ve farklı yatırımlara yelken açması ile ilgili şunları belirtti:

"1985 yılında olaylar farklı yöne döndü. Bu kez sana hisse verelim ortak ol dediler ve ilk olarak Edelstaal’e yüzde 10 hisseyle ortak oldum. O dönem Belçikalılar ve Almanlar vardı ortaklıkta. Sonra hisse payım yüzde 20, ardından yüzde 30 oldu. İtalyanlarla yüzde 50 ortaklığımız var ama satışın yüzde 100’ü bize ait. İtalya fabrikasında ürettiğimiz SIMTRONIC, SWS, SIMENSPOTS marka çelik tencereleri Avrupa’da tanınmış bir marka haline geldi ve birçok ülkeye satılıyor.

Emlak işlerimiz var. 2005 yılında Hollanda’da Den Bosch kentinde Van Berckel caddesini komple satın aldık. Karşılıklı üstte evler, altta dükkanları olan 700-800 metrelik kendimize ait bir caddemiz oldu. Bazılarını Türkiye’ye yatırım yapmak için sattık. Türkiye'de de farklı bölgelerde gayrimenkul yatırımlarımız var." 

 

HOLLANDA GERİLİMİ İLE İLGİLİ NE DÜŞÜNÜYOR? 

Hollanda'nın en bilinen Türk göçmenlerinden biri olan Torunoğulları iki ülke arasında zaman zaman gerilen ilişkileri de değerlendirdi.

Torunoğulları dönem dönem kriz yaşansa da iki ülkenin de birbirinden vazgeçemeyeceğini düşünüyor: 

Ben 8 yıl DEİK Avrupa Komite Başkanlığı görevini yürüttüm. Bugüne kadar yapılmamış belki de yapılmayacak zirveler yaptım. Biliyorsunuz Hollanda’da referandum ve seçim öncesi bir kriz yaşadık. Sayın Bakanımızı almadılar. İkinci günü Hollanda dışişleri bakanı heyetiyle bir araya geldik; sebep neyse tansiyonu düşürelim dedik. Çünkü Hollandalı iş adamlarının 22 milyarlık yatırımı var, keza bizim Hollanda’da 9 milyarlık yatırımımız var. Hollanda’ya sattığımız kadar Hollanda’dan mal alıyoruz. Kavgayla, sürtüşmeyle bir yere varamayız. 

 

Yukarı

Business HT×