BIST 100 9.773,17 % 0,58
USD/TRY 32,5790 % 0,13
EUR/TRY 34,9920 % 0,05
Piyasalar
9.768,52
% 0,53
32,5788
% 0,13
34,9946
% 0,06
1,0732
% 0,02
44,89
0,00
2.346,70
% 0,61
89,46
% 0,51
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

7 trilyon dolar yöneten fon yöneticilerinden 2018 önerileri

En büyük fon yöneticileri tahvil piyasası önerilerini açıkladı.

7 trilyon dolar yöneten fon yöneticilerinden 2018 önerileri
BLOOMBERG 28 12 2017, 13:51

Eğer doğru enstrüman seçtiyseniz 2017 tahvil yatırımcısı olarak sizin için iyi geçmiş olabilir. Gelecek yıl ise sıkılaşan kredi spreadlerinin sürmesi, enflasyon patikalarının ayrışması gibi senaryolar tahvil yatırımcısına potansiyel tehlikeler oluşturuyor.

Bloomberg en büyük fon yöneticilerinin 2018 görüşlerini derledi. Bu yöneticiler 7 trilyon dolardan fazla sabit getirili menkul kıymet varlıklarını yönetiyor. Kimisi temkinli olmayı önerdi, birçoğu ise küresel ekonominin ayağını yere sağlam bastığını söyledi.

İşte fon yöneticilerinin yatırım öngörülerinin bir özeti:

Blackrock

1,78 trilyon dolarlık SGMK varlığını yöneten Blackrock Inc. kredi kalitesi yüksek enstrümanlara yönelme yanlısı.

Jeff Rosenberg’in de aralarında olduğu stratejistler tavsiye notunda "Düşük risk ortamında herkes ödülü kapıp evine götürebilir. Bu, küresel kredi piyasasında gerçekleşti. Fakat kredi spreadleri daraldıkça bu stratejilerdeki risk de orantısız şekilde artıyor" diye yazdı.

Dünyanın en büyük fon yöneticisi 2018 görünüm raporunun sabit getirili menkul kıymetler kısmında ’ağırlık artır’ tavsiyesi vermedi. Şirket ABD şehir tahvilleri, ABD kredi, EM ve Asya sabit getirililerde nötr pozisyonunju koruyor. ABD Hazine, Avrupa devlet ve şirket tahvillerinde ise ’ağırlık azalt’ tavsiyesi veriyor. 

 

Blackrock küresel SGMK CIO’su Rick Rieder ABD tahvil getiri eğrisinin kısa vadeli kısmını beğendiğini belirtti.

Fidelity Investments

975 milyar dolarlık SGMK varlığı bulunan Fidelity’den Ford O’Neil 2018’de enflasyonun nihayet artacağını ve bu yüzden enflasyona endeksli tahvillere sahip olmanın iyi olabileceğini belirtiyor. O’Neil ve ekibi Morningstar Inc’in 2016 yılın SGMK fon yöneticileri ödülünü kazanmıştı.

O’Neil’in ilk hedefi son iki yılda sağladığı getiriyi korumak. O’Neil Fed’in faiz artışlarıyla birlikte faizlerin yukarıda belirlenmesiyle, 2017’de olduğu gibi kaldıraçlı kredileri tercih ettiğini söylüyor. 

Brezilya ve Meksika O’Neil’in favori EM ülkeleri. O’Neil büyük Avrupa ülkelerindeki bankaların kısa ve orta vadeli tahvillerinin de iyi gözüktüğünü söylüyor.

Goldman Sachs Asset Management

500 milyar dolarlık sabit getirili aktif fonu yöneten Goldman Sachs SGMK Portföy Yönetimi Eş Başkanı Mike Swell "En iddialı görüşümüz volatilitenin geri dönüşü" diye konuşuyor.

Swell, röportajında enflasyonun sürpriz bir şekilde daha da yükseleceğini ve bunun daha 2017’deki düz getiri eğrisi trendinin askine, dik ABD getiri eğrisine yol açacağını söyledi. Swell vadeleri kısaltıp dik getiri eğrisinden faydalanmak isteyecek. 

 

GSAM normalden daha az şirket tahviline sahip olmayı öneriyor. Fed’in bilanço normalizasyonuyla birlikte mortgage tahvilinin de azaltılması öneriler arasında.

Swell "2018’de potansiyel bir kredi genişlemesinin piyasayı takip edenlerin radarında olması gerekir" dedi.

Swell EM tahvilleri arasında Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Meksika, Brezilya ve Kolombiya’yi beğendiğini belirtirken, gelişmeleri Çin’e bağlı para birimlerinden kaçınıyor.

JPMorgan Asset Management

483 milyar doları yöneten JPMorgan Asset Management küresel FICC başkanıBob Michele "Avrupa sağlıklı gözüküyor" dedi. Michele bu yüzden Avrupa Tier 1 ve yüksek getirili tahvillere yöneliyor.

Michele’e göre en büyük risk enflasyonun artması, Fed’in üç değil dört faiz artışı ve bunun sonucu getiri eğrisinin dikleşmesi.

Bu senaryoda kısa vadeli faizler 75-100 baz puan civarı yükselmesi beklenirken eğrinin uzun vadeli tarafının 100-125 baz puan yükselmesi öngörülüyor. 

 

Michele portföyündeki vadelilerde faiz riskini hedge ederken, kredi spreadlerinin sıkılaşsa da geniş faiz artışlarını absorbe edecek alan kalacağı görüşünde.

Michele Avrupa Merkez Bankası ne alıyorsa o varlıkları beğenmediğini söylüyor.

Michele EM’lerin kazandıracağını, Endonezya, Brezilya ve Rusya’yı özellikle beğendiğini belirtiyor. Michele "Bunlar arasında yüzde 8 getiri alabilirsiniz. EM tahvilleri gelişmiş ülkelere göre çok ucuz" diye konuştu.

Pasific Investment Management Co.

1,7 trilyon doları yöneten Pimco, yükselen ABD enflasyonunu risk olarak gören kurumlar arasında. Pimco en az üç Fed faiz artışı öngörüyor.

Pimco’ya göre piyasalar mevcut döngüde zirveye yakın ve yatırımcılar işler tersine gitmeden önce defansif davranmalı. Pimco grup CIO’su Dan Ivascynuzun vadeli ve düşük faizli şirket tahvillerine ’ağırlığı azalt’ tavsiyesi veriyor.

Ivascyn, ABD vergi kesintileri konusunda erken fiyatlamalar olduğunu ve tamamen fiyatlanmış varlıkların 2018’de belirsizliği oluşturduğunu belirtiyor. 

 

Ivascyn "Varlıklar tamamen fiyatlanmışken küçük bir kötü haber bile büyük dalgalanmalar yaratabilir. Hata yapma marjının çok küçük olduğu bir noktadayız" diye konuştu.

Pimco da dikleşen ABD getiri eğrisine yatırım yapanlar arasında. Fed’in küçülen bilançosu, daha büyük ABD bütçe açığı ve daha az parasal teşvik, Pimco’ya göre, yatırımcıların uzun vadeli tahvillerden daha yüksek getiri talep edeceği anlamına geliyor.

TCW Group

TCW’den Tad Rivelle, büyüme trendinin sürse bile gelecekteki bir yavaşlamaya karşı yatırımcıların fırsatı şimdi kullanması gerektiğini söylüyor. Rivelle yıllardır süren merkez bankaları müdahalelerinin faiz oranları ve varlık fiyatlarını bozduğu görüşünde.

179 milyar dolarlık SGMK’yı yöneten Rivelle "Düzeltme geldiği zaman, sanıldığından daha fazla yaygın düzeltme gelebilir" diye konuştu.

Rivelle’e göre SGMK yatırımcıları dikkatli olmalı ve daha fazla risk yerine yüzde 2,5-3,5 gibi güvenli getirilere yönelmesi gerektiğini belirtti. Bu tip getirilerin yüksek kalitedeki şirket tahvilleri, mortgage tahvillerinden gelebileceğini sözlerine ekledi.

Rivelle, röportajında ABD’nin düzleşen getiri eğrisinin yatırımcılar için bir numaralı düşman olduğunu belirtti. Rivelle’e göre Fed’in patikasına bağlı kalarak üç kez faiz artırmasıyla bu trend devam edecek gibi. Rivelle yüksek kısa vadeli faizlerin, bazı aşırı borçlu şirketlerin kredi kalitesini yok edebileceğini belirtti. 

 

Vanguard Group

1,3 trilyon dolarlık SGMK varlığını yöneten Vanguard’ın kıdemli stratejisti Anne Mathias, 2017’deki düzleşen getiri eğrisi trendinin "rejim değişikliğini" ifade ettiğini belirtti. Kısa vadeli ABD tahvilleri en büyük hareketleri yaşarken uzun vadeliler belli bir aralıkta seyretti. Mathias 2018’de bu trendin devam etmesini bekliyor.

Mathias röportajında "Kısa vadeli tarafta taktik fırsatlar daha fazla, uzun tarafta ise istikrarlı getiri var" diye konuştu.

Western Asset Management

397 milyar dolarlık uzun vadeli SGMK’yı yöneten grup 2018’in düşük enflasyon açısından 2017’ye benzeyeceğini öngörüyor. Gruba göre şirket ve EM tahvilleri yüksek getiri sağlamayı sürdürebilir.

Western Asset Management yardımcı CIO’su Michael Buchanan telefon röportajında "Spread tarafında halen iyimseriz" diye konuştu. Buchanan ılımlı enflasyon ile merkez bankalarının politika normalleşmesine istedikleri hızda dönemeyebileğini belirtti.

Buchanan’a göre kazançlı seçenekler arasında yüksek nominal faizleriyle yerel para cinsi EM tahvilleri var.

 

Yukarı

Business HT×