BIST 100 9.051,34 % 2,78
USD/TRY 32,3158 % 0,07
EUR/TRY 35,1221 % 0,15
Piyasalar
9.051,34
% 2,78
32,3158
% 0,07
35,1221
% 0,15
1,0811
% -0,16
47,68
-0,25
2.206,88
% 0,55
87,27
% 1,36
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

2018'de para politikası patronlarından ne bekleniyor?

2018'e girerken küresel para politikalarının seyri de merak konusu. İşte temel beklentiler...

2018'de para politikası patronlarından ne bekleniyor?
CNBC 27 12 2017, 16:07

Piyasalar yeni bir yıla girerken, belli başlı merkez bankalarının para politikalarına ilişkin beklentiler de şekilleniyor. Amerikan Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın 2018'de para politikasında atacağı adımlar piyasanın da her zaman olduğu gibi yön bulmasına yardımcı olacak. 

Bu aşamada en kritik aktör Amerikan Merkez Bankası Fed olacak.  

2017'de ABD'nin sağlam ekonomik performansı göz önüne alındığında, analistler gelecek yıl Fed tarafından en az üç faiz artırımı bekliyor. 

Nomura ekonomisti Andy Cates, "Şirketlerin yatırım harcamalarının arkasında çok güzel bir rüzgar" olduğu göz önüne alındığında, şirketlerin yatırım yapmaya başlaması durumunda Fed'in daha da adım atabileceğine inanıyor. 

 

JP Morgan Sabit Getirili Varlıklar Uluslararası Enformasyon Sorumlusu Nick Gartside ise: "ABD'deki temel faktörler sağlam görünmeye devam ediyor - önceki aylara göre yukarı yönlü revizyonlar; dayanıklı tüketim malları rakamları; PMI'ler yüksek seviyelerde; tüketici güven artmaya devam ediyor, işgücü piyasası koşulları yeni döngüye kıyasla iyileşme göstermeye devam ediyor. " değerlendirmesini yaptı. 

AVRUPA MERKEZ BANKASI'NDAN DA FAİZ ARTIŞI BEKLENİYOR

Euro bölgesi, finansal krizden bu yana en iyi dönemlerinden birinin tadını çıkarıyor ve büyüme oranları Amerika Birleşik Devletleri'nden daha yüksek.

2017 yılının üçüncü çeyreğinde, 19 üyeli bölge bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,6, yıllık bazda ise yüzde 2,5 oranında büyüdü. ABD'de ise büyüme yıllık bazda yüzde 2,3 oldu.

Gartside, "Euro bölgesi ekonomisi tüm alanlarda patlıyor. Bu çok güçlü büyüme ortamı göz önüne alındığında, risk Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faizlerindeki artışların kısa sürede başlaması yönünde." değerlendirmesini yaptı. 

Şu anda, piyasalar 2018'de herhangi bir faiz artırımını beklemiyor ve AMB, ekonomik koşullar değişirse uyarıyı artırmak için ise kapıyı açık bıraktı. 

 

AMB Ocak ayında başlayıp en az Eylül ayına kadar devam eden aylık alımlarını 60 milyar eurodan 30 milyar euroya düşürdüğünü açıkladı.

Nomura'dan Cates, temel enflasyonun 2018 yılında merkez bankasının tahminlerine göre daha yüksek olacağına inanıyor. Bu gerçekleşirse, bankaya uyarıcı pedalını daha da çok kullanması için baskı yapabilir.

Ancak Cates, siyasi istikrarsızlığın ekonomi için olumsuz olduğunu kanıtlayabileceği konusunda uyardı. 2018 yılının ilk yarısında yapılacak olan İtalya'daki seçimler, artan popülist partilerin varlığı nedeniyle potansiyel bir risk olarak görülüyor.

İNGİLTERE'DE DE BEKLENTİ FAİZ ARTIŞI

İngiltere Merkez Bankası (BoE), enflasyonist baskılar ve düşük işsizlik nedeniyle on yıldan uzun bir süre içindeki ilk faiz artışını Kasım ayında açıkladı.

O tarihte, para politikasını tedricen önümüzdeki yıllarda sıkılaştırma niyetinde olduğunu belirtti. Böylelikle, piyasalar önümüzdeki yıl için başka bir artışı fiyatlandırdı, ancak hem Cates hem de Gartside 2018'de iki faiz artırımı olabileceğini düşünüyor.

İngiltere Merkez Bankası için en önemli faktör Brexit. Şu anda, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı, poundun değer kaybına yol açtı. Bununla birlikte, müzakerelerin 2018 boyunca devam etmesi muhtemel olduğu göz önüne alındığında, Cates kısa sürede Brexit'in ekonomik belirsizliği tetiklemeyeceğini ve bu nedenle BoE'nin Brexit öncesi ile karşılaştırıldığında iyi performans gösteren ekonomiye odaklanabileceğine inanıyor. 

 

Bununla birlikte, Gartside, Brexit'in izlenmesi gerektiğini düşünüyor. "Tahvil getirilerinde son dönemde meydana gelen hareket, BoE'nin döviz kuru tahminini takip etmesini kolaylaştıracak bir Brexit geçiş anlaşması olasılığının artmasıyla, özellikle de İngiltere'de büyümenin toparlanmasına yol açtığında ortaya çıkmaktadır.

JAPONYA MERKEZ BANKASI'NA İLİŞKİN TAHMİNLER

Enflasyonist baskıların düşük olması nedeniyle, Japonya Merkez Bankası (BoJ), politikasını sıkılaştırmak için hiç acele etmiyor.
Merkez bankası, eksi yüzde 0,1'lik kısa vadeli faiz oranına ve yüzde 10'luk 10 yıllık devlet tahvili getirisi hedefine sahip.

Gartside, "Mevcut enflasyon ortamı devam ettiği sürece BoJ'un Japon yen değerlenmesinden kaçınmaya çalıştığı için hızlanmayı beklemiyoruz" dedi.

Cates ayrıca BoJ'un 2018'de ne yapacağını tahmin etmesinde "en kolay" merkez bankası olduğunu söyledi. 

Ekim ayında yayınlanan bir rapora göre, Japonya'daki çekirdek tüketici fiyatları, 2017-2018 mali yılında yüzde 1,1'lik bir önceki tahminin altında yüzde 0,8 oranında artış gördü.

Yukarı

Business HT×