BIST 100 10.105,37 % 1,06
USD/TRY 35,6508 % 0,10
EUR/TRY 37,1730 % 0,08
Piyasalar
10.105,37
% 1,06
35,6508
% 0,10
37,1730
% 0,08
1,0419
% -0,09
38,62
0,06
2.755,14
% 0,38
79,01
% -0,37
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Trump'ın kara cuması: 1 işten çıkarma 17 istifa

Geçtiğimiz günlerde Danışmanlar Konseyi'ni fesheden ABD Başkanı Trump, bir gün içerisinde Baş Stratejistini, bir finansal danışmanını ve 16 sanat danışmanını kaybetti

Trump'ın kara cuması: 1 işten çıkarma 17 istifa
AA, HABERTÜRK, BUSINESSHT 19 08 2017, 08:27

20 Ocak'ta göreve gelen ABD Başkanı Donald Trump'ın ekibindeki istifa ve ayrılık depremi sürüyor.

Seçim kampanyası süresince Rusya'dan destek alındığı yönündeki suçlamaların ardından önce FBI Direktörü James Comey'i, yedi aylık süreçte de üç farklı iletişim direktörünü kaybeden Trump, son olarak Charlottesville'deki ırkçı gösteri ve saldırılar hakkındaki yetersiz açıklamaları nedeniyle 17 danışmanının istifasına neden oldu. Trump ayrıca  bir yıldır beraber çalıştığı Baş Stratejisti Steve Bannon'u işten çıkardı. 

BİR YILDIR YOL ARKADAŞIYDI

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, Beyaz Saray Baş Stratejisti Steve Bannon'un görevine son verildiği yönündeki iddiaları onaylayarak, "Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü John Kelly ve Steve Bannon karşılıklı olarak bugün Bannon'un gör  evindeki son günü olduğu hususunda anlaştı" dedi.  

Trump'ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasında önemli rol oynayan Bannon, ismi Trump'ın kabinesinde açıklandığından bu yana ABD ana akım medyasının hedefi haline gelmişti.

Trump ile çalışmaya başlamadan önce ABD’de beyaz Amerikalıların çıkarlarını savunan, alternatif sağın önde gelen yayınlarından biri kabul edilen Breitbart News'ün başında olan Bannon, Trump'ın sağ kolu olarak biliniyordu.

17 Ağustos 2016'da, başkanlık yarışında Trump'ın kampanyasının  müdürlüğünü üstlenen Bannon, Trump yönetime geldiğinden beri Beyaz  Saray'da yeni oluşturulan bir pozisyon olan Beyaz Saray Baş Stratejisti olarak  görev yapıyordu.

BANNON DA ASKERİ GEÇMİŞE SAHİP 

İrlandalı işçi bir ailenin çocuğu olarak 1953'te Virginia'da doğan  Bannon, 1970'lerin sonlarından itibaren 7 yıl süreyle ABD Donanması'nda USS Paul  F. Foster destroyerinde subay olarak görev yaptı.

Harvard Business School’da eğitim gören Bannon, uzun yıllar Goldman  Sachs’ta çalıştı. Bannon, 1990’da bir iş arkadaşıyla özel bir girişim olan Bannon&Co.'yu  kurdu.  

 

Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı adayı sağcı Sarah Palin’in 2008'deki seçim kampanyasında yer alan Bannon, böylece siyaset sahnesinde görünmeye başladı.

APPLE'IN ESKİ HİSSEDARI DA BIRAKTI

Cuma gününe damga vuran ayrılıklardan biri de, bir dönem Apple'ın en büyük hissedarlarından olan, ABD'li milyarder yatırımcı Carl Icahn cephesinde yaşandı. 

Beyaz Saray'a finansal regülasyonlar konusunda danışmanlık yapan Icahn, Trump'a yazdığı istifa mektubunu kişisel web sitesinden yayınladı.

Icahn, mektubunda danışmanlık görevinden ayrılma kararını, pozisyonuna yönelik partizan tartışmalar nedeniyle aldığını ifade etti. Buna karşın, açıklamanın zamanlaması, Icahn'ın 7 ayda önce yapılan atamasının ardından durulan tartışmalardan ziyade Trump'ın "Danışmanlar Konseyi"nden ayrılan diğer iş dünyası temsilcilerini izlediği yönünde değerlendirildi.

Icahn mektubunda, "Demokrat karşıtlarınızın üstü kapalı ithamlarına rağmen hiçbir zaman halka açık olmayan bilgilere erişimim olmadı, pozisyonun dolayısıyla kar elde etmedim veya çıkar ilişkisi yarattığını düşünmedim" ifadesine yer verdi. 

11 CEO GİTTİ 

Carl Icahn'ın istifası, Trump'ın Amerikan iş dünyasıyla yaşadığı ayrılıklara bir yenisini ekledi. Trump, hafta ortasında art arda gelen istifaların ardından Danışmanlar Konseyini feshetme kararı almıştı. 

Bu konseyde yer alan isimlerden bazıları BlackRock CEO'su Laurence D. Fin, IBM'in CEO'su Ginni Rometty ve Boston Consulting Group'un CEO'su Rich Lesse.

Aynı zamanda General Motors, JPMorgan Chase, Wal-Mart Stores, Boeing, Pepsi şirketlerinin CEO'ları da danışmanlık kurulunda görev alıyordu.

UBER'in eski CEO'su Travis Kalanick, çoğunluğu Müslüman olan bazı ülkelere getirilen seyahat yasağının ardından, Tesla'nın CEO'su Elon Musk ve Disney'in CEO'su Bob Iger ise ABD'nin Paris iklim anlaşmasından çekilmesi üzerine kuruldan ayrılmışlardı. 

Sanayi Konseyi'ndeki 11 CEO ise Trump'ın ırkçılık yanlısı gruplara karşı söylemini hafif buldukları gerekçesiyle danışmanlık görevlerinden ayrıldıklarını açıklamıştı.

SANAT KOMİTESİNİN SONU

Carl Icahn'ın istifasıyla aynı günde Beyaz Saray Sanat Komitesi'ne mensup 16 üye, Trump'ı protesto etmek amacıyla görevlerinden ayrıldı. 

ABD'nin önde gelen sanatçı, yazar ve mimarlarından oluşan Beyaz Saray Sanat Komitesinin 16 üyesi, Charlottesville'deki şiddet gösterilerinin ardından Trump'ın beyaz Amerikalı aşırı sağcı milliyetçileri savunmasını protesto etmek için topluca istifa ettiklerini açıkladı.

Aralarında ünlü ressam Chuck Close, yazar Jhumpa Lahiri, mimar Thom Mayne ve "Jersey Boys" müzikalinin oyuncusu John Lloyd Young'un da olduğu 16 üye, Başkan Trump'a yazdıkları mektupla istifa ettiklerini bildirdi.

Mektupta üyeler, "Charlottesville'de Amerikalıları öldüren ve yaralayan nefret gruplarına ve teröristlere destek verdikten sonra, mümkün olan en güçlü kınama ve suçlama gereklidir." ifadesine yer verdi. 



Eski Başkan Ronald Reagan döneminde 1982 yılında Beyaz Saray'da oluşturulan Sanat Komitesi, başkana kültürel konularda danışmanlık yapıyor.

İstifa eden 16 üye, eski Başkan Barack Obama tarafından atanmıştı ve Trump yönetiminde etki oluşturmaya çalışmak amacıyla görevde kalmaya karar vermişti. 

ABD Başkanı Donald Trump, Charlottesville kentinde, ırkçı ve ırkçılık karşıtı grupların karşı karşıya geldiği ve bir kişinin öldüğü gösterilerde her iki tarafın da 'suçlu olduğu' açıklamasında bulunmuştu. 

Yukarı

Business HT×