BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5680 % 0,15
EUR/TRY 34,8685 % 0,66
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5689
% 0,15
34,8737
% 0,67
1,0698
% 0,42
45,35
-0,09
2.325,84
% -0,06
87,98
% 1,08
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

TEB Yatırım: Borsada yükseliş potansiyeli azaldı, kâr satışı öneriyoruz

2,5 ayda yüzde 25'e yaklaşan kazanç sonrası BIST'te kar realizasyonu zamanı geldi mi?

TEB Yatırım: Borsada yükseliş potansiyeli azaldı, kâr satışı öneriyoruz
BUSINESSHT 09 02 2017, 13:50

Borsada Aralık'tan bu yana devam eden baş döndüren ralli tam gaz devam ederken, yükseliş potansiyelinin azaldığını belirten TEB Yatırım'dan kâr satışı önerisi geldi.

Hafta başında 89 bin 537'ye kadar yükselen BIST100 endeksi Perşembe gününün ilk yarısında yüzde 0,38 yükselerek 88 bin 500 seviyesinin üzerine kadar çıktı.

Aralık ayında 72 binin altını gören endeksin o günden bu yana yükselişi tam 17 bin 745 puan. Bir başka deyişle yaklaşık 2,5 aylık sürede endeksin değer kazancı yüzde 25'e yakın.

Gelinen seviye aynı zamanda TEB Yatırım'ın BIST100 için 27 Aralık'taki yüzde 1,4 yukarı revizeyle birlikte 92 bin 300 olan temel hedeflerinin sadece yüzde 4,6 altında. Analistler de bu noktadan hareketle, değerleme hedeflerine kalan sınırlı potansiyele işaret ederek kar realizasyonu öneriyor. 

"Hedef fiyatımızdaki yüzde 1,4 yukarı revizyon sonrası temel anlamda daha çok yukarı revizyon için yerimizin kalmadığını düşünüyoruz" diyen TEB Yatırım, Borsa İstanbul için tavsiyelerini de ‘’Ağırlık Artır’’dan ‘’Nötr’’e indirdiklerini söyledi. Model portföyde bankaların ağırlığı da ‘’Nötr’’e indirildi.

TEB'den yayınlanan raporda kararın nedenleri ise şöyle açıklandı:

"Son 2 yılda gelişen ülke piyasalarına karşı yüzde 31 negatif ayrışmamız sonrası, küresel ve gelişen ülke hisse senedi piyasalarındaki ivmelenme ile Borsa Istanbul’a gelen alımları görüyoruz, nedenini anlıyoruz. Ancak, değerleme ve faiz tarafındaki negatif beklentimizle, tavsiyemizi ‘’Ağırlık Artır’’dan ‘’Nötr’’e indirmeye karar verdik."

Rapordan öne çıkan başlıklar şöyle:

*2017 senesinde, BIST100 endeksi yatırımcısına yüzde 13 getiri  sağladı. MSCI Türkiye ise, MSCI Dünya ve MSCI Orta Avrupa/Rusya/Körfez/Afrika endekslerinin yüzde 5 üzerinde performans gösterdi.

*Piyasaya pozitif görüş belirttiğimiz, 27 Aralık Strateji Raporumuzu güncelliyoruz ve 92,3 bin temel hedefimize sadece yüzde 4,6 potansiyel kaldığından, BIST100 endeksinde uzun pozisyonlarda kar realizasyonu zamanı geldiğini düşünüyoruz. Temel hedefimize yukarı potansiyel, özsermaye maliyeti kullandığımız yüzde 16,25’in oldukça gerisinde kaldı. Şirket değerlemelerinde kullandığımız yüzde 11,25 risksiz getiri oranının, yüzde 10,91 işlem gören 10 yıllık gösterge tahvil faizinin üzerinde olması 92,3 bin temel hedefimize güvenli alan bırakmaktadır.

DAHA FAZLA YUKARI REVİZYONA YER KALMADI

*Enflasyon beklentilerinde kötüleşme ve Merkez Bankası’nın sıkılaştırma politikasının devamı yönünde beklentimizle, faizlerde aşağı trend beklemiyoruz. Hedef fiyatımızdaki yüzde 1,4 yukarı revizyon sonrası temel anlamda daha çok yukarı revizyon için yerimizin kalmadığını düşünüyoruz. Bu nedenlerle, “Ağırlık Artır” tavsiyemizi “Nötr”e çekiyoruz.

*Model portföyde, 2017 senesinde BIST100 üzeri 4 puan ve yüzde 17 getiri sonrası, Bankacılık sektörünü “Ağırlık Artır”dan “Nötr”e indiriyoruz. Takip ettiğimiz bankalar için hala yüzde 10 net kar büyümesi bekliyoruz. Gelir tablosunda henüz kullanılmamış genel karşılıkların ters çevrilmesi olasılığı ve KOBİ tarafında sorunlu kredileri kısmen karşılayabilecek 250 milyar TL’lik Hazine garantisi sayesinde büyük bir risk öngörmüyoruz.  Ayrıca, banka değerlemelerinde 5,8x F/K çarpanında pahalı olduğunu söylemenin doğru olmayacağını düşünüyoruz."

ORTA VADEDE ODAK NOKTASI REFERANDUM

*Bu görüşlerinin yanı sıra TEB Yatırım, orta vadede odak noktalarının Nisan ayında gerçekleşmesi beklenen Anayasa değişikliği referandumu olacağını ifade ediyor. Referandum öncesi anketleri de piyasa fiyatlaması açısından yakından takip edeceklerini belirtiyor.

FAİZLERDE YUKARI YÖNLÜ BASKI YAŞANABİLİR

*Makro açıdan yapılan değerlendirmelerde, Varlık Fonu'na devredilen kurumların Hazine borçlanma gereksinimlerini artıracağına dikkat çekiliyor ve bunun da faizlere yukarı yönlü olarak yansıyabileceği belirtiliyor.

"Makro taraftaki endişelerimiz arasında; enflasyon beklentilerinde kötüleşme, zayıf büyüme ve Hazine borçlanmasında görülecek artışlar öne çıkıyor. TÜFE’nin önümüzdeki birkaç ay içinde, yüzde 11’e yükselme ihtimalini görürken, buna bağlı, Merkez Bankası’nın sıkılaştırma hamlelerine devam edeceği ve faizlerin yüksek seyredeceği bir ortam öngörüyoruz. Kanun hükümünde kararname (KHK) ile,  dayanıklı tüketim mallarına getirilen vergi indirimi, bazı kamu kurumlarının Türkiye Varlık Yönetim fonuna devredilmesi ve yeni istihdam paketi üzerinde yapılan çalışmalar, Hazine borçlanma gereksinimini artırırken, faizleri yukarı çekebilir. Bu da, büyüme, borç geri ödemeleri, varlık kalitesinde kötüleşme ve net faiz marjlarında daralmaya neden olabilir."

HANGİ HİSSELER ÖNE ÇIKIYOR?

*Kurumun hisse bazlı değerlendirmeleri ise şu şekilde:

"Bankalar arasında; sermaye ve karlılık oranları yüksek, muhafazakar karşılık ayırma politikaları izleyen Akbank ve Garanti Bankası uzun vadeli tercihlerimiz oluyor.

Banka dışı; Tüpraş, Tekfen Holding, Türk Traktör, Vestel Elektronik, TAV Havalimanları ve Sabancı Holding’i beğeniyoruz."

   

Yukarı

Business HT×