BIST 100 9.080,43 % 0,01
USD/TRY 32,3725 % 0,09
EUR/TRY 34,9639 % -0,15
Piyasalar
9.077,54
% -0,03
32,3725
% 0,09
34,9639
% -0,15
1,0773
% -0,14
47,54
-0,11
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Vergi cennetleri tarih mi oluyor?

Birçok ülke vergisiz veya çok düşük vergili ülkelerde saklanan trilyonlarca doları geri çağırmak için kolları sıvadı. Yönetimler, geri gelen paralara uygulanacak "afları" tartışıyor

Vergi cennetleri tarih mi oluyor?
BLOOMBERG NEWS 24 08 2016, 10:46

Dünyanın en zenginlerinin paralarını, ülkelerinde vergi vermemek adına denizaşırı (offshore) hesaplar yardımıyla vergisiz veya çok düşük vergili ülkelerde nasıl muhafaza ettiklerini gözler önüne seren Panama Belgeleri'nin yayınlanmasından bu yana dört ay geçti.

2010 yılında sızan Wikileaks'ten bile yaklaşık 2 bin kat daha fazla veri içeren belgeler, futboldan sinema dünyasına birçok ünlü ismi hesap vermek durumunda bırakırken, başbakanlık ve diğer üst düzey seviyede istifalara da sahne oldu. 

Bloomberg News'in haberine göre bu kasırganın ardından ülkeler, aslında yasal olan ancak hem etik dışı sayılan hem de kara para aklamaya kadar suistimal edilebilen bu hesaplardaki paralarını geri çağırma yoluna gitmek istiyor.

Türkiye'den Endonezya'ya, Hindistan'dan Arjantin'e kadar birçok ülke, offshore hesapları olan vatandaşlar ve şirketlerin paralarının "afla" geri gelebilmesi için yasal düzenleme arayışında. Avustralya, kâr kaybını önleyici vergilendirmeyi tartışırken, ABD Başkan Adayı Donald Trump bile şirketlerin denizaşırı hesaplarında biriken 2 trilyon dolarlık parasını geri getirmek için özel "tatil vergisi oranı" belirlenmesini öneriyor.

KÖPRÜDEN ÖNCEKİ SON ÇIKIŞ: VARLIK BARIŞI

Yurt dışındaki hesapların anavatana getirilmesi için Türkiye'nin izlediği yol ise "Varlık Barışı". Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın "Köprüden önce son çıkış" diye tanımladığı Varlık Barışı kapsamında yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 31 Aralık 2016'ya kadar Türkiye'ye getirenler, bu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek. Mükellefler, Türkiye'ye getirilen varlıklarını işletmelerine dahil edebilecek veya işletmelerinden çekebilecek. Bu varlıklar, diğer kişilerin nam veya hesabına getirebilecek. 



Yurt dışından Türkiye'ye varlık getirenlerle, adına varlık getirilenler hakkında, başkaca bir neden ile gerekli olması hali saklı kalmak üzere hiçbir şekilde vergi incelemesi, tarhiyatı, herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılamayacak, vergi cezası ve idari para cezaları kesilemeyecek.

GELİŞEN ÜLKELERİN VERGİ CENNETLERİNDEKİ PARASI

Oxfam'ın verilerine göre 2014'te gelişmekte olan ülkeler,  638 milyon doları vergi cennetlerine aktardı. Kredi derecelendirmesini AAA'da tutmaya çalışan Avustralya aynı yıl, 14,6 milyon dolar şirket kârını vergi cennetlerine taşıdı. Bu, vergi ödeyenlere 5 milyar dolara mâl oldu. 

14 yıldır bütçe açığı veren ABD'de Trump'ın önerdiği vergi düzenlemesine göre geri çağırılan hesaplar için şirketlere yüzde 10 vergi kesilecek. Ayrıca, hâlihazırda yüzde 35 vergi ödeyen Amerikalı şirketler, offshore hesaplardaki kazançlarını geri çağırdıklarında vergi ödemeleri ertelenebilecek.

G20 VE OECD, VERGİ CENNETLERİNE SAVAŞ AÇTI

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin oluşturduğu G20 ülkeleri ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) daha önce imzaladığı anlaşma kapsamında kişilerin finansal transferleri mercek altına alınıp, vergi ödemelerindeki boşluk ve uyumsuzluklarla mücadele edilecek. 2017 ve 2018'de yürürlüğe girmesi beklenen anlaşma, 4-5 Eylül'de Çin'de düzenlenecek G20 Hangzhou Zirvesi'nde görüşülecek.

"Uluslararası ilişkilerin en büyük probleminin tam ortasına düşmüş durumdayız" diyen Portekiz'in eski Finans Bakanı Jorge Braga de Macedo,  G-20 ülkelerinin vergi erozyonuna karşı işbirliği yapmasının ulusal çıkarları korumaktan başka bir nedeni olmadığını söyledi. 

ENDONEZYA'DA 280 MİLYON DOLAR EVE DÖNDÜ

San Francisco merkezli hukuk firması Squire Patton Boggs ortaklarından Linda Pfatteicher, Bloomberg'e yaptığı açıklamada gönüllü olarak beyan edilen vergilerin toplanmasının daha kolay olduğu için ülkelerin offshore hesapları geri çağırmak için imkânlar sağladığını söyledi.  

Ancak sunulan imkânlara güven de ülkeden ülkeye değişiyor. Endonezya'da benzer bir program 2008 yılında hiç ilgi görmezken, hükümetin yeni sunduğu yasa kapsamında ülkeye dönen varlık değeri ilk iki haftada 280 milyon doları buldu. Endonezya hükümeti mükelleflere mart 2017'ye kadar süre verdi.

Uzmanlara , Arjantin'de benzer uygulamanın, 100 ile 150 milyar dolar arası değişen varlığı ülkeye sokabileceğine inanıyıor.

Vergi cennetlerini daraltmak için gerçekleşecek işbirliğinin kesin sonuç verip vermeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

Yukarı

Business HT×