BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5459 % 0,03
EUR/TRY 34,9573 % -0,04
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5492
% 0,04
34,9541
% -0,05
1,0730
% 0,00
44,89
-0,46
2.332,46
% 0,70
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası'na göre gıdada rekor enflasyon nasıl geldi?

Merkez Bankası, Nisan ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayınladı

Merkez Bankası'na göre gıdada rekor enflasyon nasıl geldi?
BUSINESSHT 04 05 2016, 10:19

Merkez Bankası, Nisan ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayınladı. 

Raporda işlenmemiş gıda enflasyonunda süregelen yavaşlamanın tüketici enflasyonu üzerinde belirleyici olmaya devam ettiği belirtildi. 

Dün açıklanan rakamlara göre Türkiye'de enflasyon 3 yılın en düşük seviyesine gerilerken, gıda enflasyonunda da tarihi rekor seviye kaydedilmişti. 

Merkez Bankası bugün açıkladığı raporda döviz kurlarının yıllık enflasyon üzerindeki birikimli etkilerinin azalmaya devam ettiğini belirtirken bu doğrultuda çekirdek göstergelerin ana eğilimlerindeki iyileşme karşısında yıllık enflasyonlarındaki düşüşün halen sınırlı kaldığına dikkat çekti. 

Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, gıda grubu katkısının bir önceki aya göre 0,80 puan gerilemesine dikkat çekilirken bu dönemde enerji ve temel mal gruplarının katkılarında kayda değer bir değişiklik olmadığı hizmet grubu katkısında sınırlı bir azalış gözlendiği belirtildi. 

Merkez Bankası çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin de devam ettiğini belirtti.

Banka çekirdek enflasyon ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimi incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin devam ettiği gözlenmiştir. 

Hizmet grubu ana eğilimi bir miktar düşüş kaydetse de yüksek seviyesini korumuştur. Temel mal grubu eğilimindeki zayıflama sürerken giyim grubu dışlandığında iyileşmenin daha belirgin olduğu gözlenmiştir. 

GIDA FİYATLARINDA REKOR ENFLASYON NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Merkez Bankası'nın raporunda gıda fiyatlarında görülen tarihi enflasyona ilişkin değerlendirmeler de yer aldı.

Buna göre Merkez Bankası temelde taze meyve-sebze fiyat gelişmelerine bağlı olarak bu rekorun kaydedildiğini açıkladı.

Raporda, meyve ve sebzelerde artan ürün arzı gıda fiyatları üzerinde aşağı yönlü bir etki oluşturduğu, bunun yanında kırmızı et fiyatları alınan tedbirlerin etkisiyle son aylarda nispeten ılımlı bir seyir izlendiği belirtildi.

Bu gelişmelerle işlenmemiş gıda yıllık enflasyonu Nisan ayında belirgin olarak gerileyerek yüzde -5,94 oldu. İşlenmiş gıda yıllık enflasyonu ise bu dönemde 0,18 puan azalışla yüzde 8,67 olarak gerçekleşti.

Banka bu grupta, ekmek ve tahıl ürünleri fiyat gelişmeleri daha olumlu bir görünümü sınırlarken alkolsüz içeceklerde devam eden fiyat artışları dikkat çektiğini belirtti.

Ekonomistler Rusya'nın uyguladığı ambargo, olumlu hava koşulları ve kırmızı etteki düzenlemeler dolayısıyla gıda enflasyonunda rekor seviyenin gerçekleştiğine vurgu yapmıştı.

 

Yukarı

Business HT×