BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5507 % -0,05
EUR/TRY 34,9525 % 0,28
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5507
% -0,05
34,9525
% 0,28
1,0703
% 0,03
45,35
0,00
2.318,71
% 0,11
87,95
% -0,08
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed bu hafta ne yapacak?

Fed'in bu haftaki politika toplantısı sonunda açıklaması beklenenler

Fed bu hafta ne yapacak?
MOHAMED A. EL-ERİAN 26 10 2015, 16:29

Fed yetkilleri, Salı günü başlayacak ve iki gün sürecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının sonunda karışık bir ekonomik tablo çizecek.

Yetkililer bu sefer daha az endişelendirici bir uluslararası ortamda toplanacak: Yakın zamanda Amerika dışındaki finansal piyasalarda, özellikle de gelişen ekonomilerde yaşanan bozulmalar hafifledi. Öte yandan, Fed yetkilileri sağlam ve yeni iş alanları açmanın ve nispeten daha yüksek bir enflasyonun diğer alanlardaki zayıflıklarla dengelendiği daha az güçlü bir Amerikan ekonomisine dikkat çekecek.

Merkez bankası, küresel piyasalardaki geniş tabanlı iyileşmelerin neden olduğu mali durumlardaki geniş kapsamlı gevşemeyi de dikkate alacak. Her ne kadar bazi yetkililer gizliden gizliye haddinden fazla risk alımı ve bunun finansal istikrarın geleceği üzerindeki etkileri hakkında endişeleniyor olsa da, bu endişelerin FOMC'nin yapacağı açıklamada belirtilmesi pek de ihtimaller dahilinde değil. 

Çin'in geçtiğimiz haftaki politika adımları ve Avrupa Merkez Bankası'nın ifade ettiği göstergelerin de işaret ettiği üzere, Fed, diğer birkaç etkili merkez bankasının da fazladan likidite enjeksiyonları üzerine odaklandıklarını onaylayacak. Ancak, önceki durumların tersine, Amerikan kurumu, dolarda bir değer artışı beklentisiyle ilgili endişeleri belirtmekten kaçınacak.

Tüm bunlarla birlikte, Fed yeni politika eylemleri uygulamalarından sakınacak. Bu durum faiz oranlarını arttırmayacağı gibi, şüphesiz yeni bir büyük ölçekli tahvil satışı programı da benimsenmeyecek.

Ancak, son 10 yılın ilk faiz oranı artışının gelecek yıla kadar erteleneceğinden artık daha da emin olan piyasalara cevap olarak, Fed Aralık'ta yapacakları toplantının hala “güncel” olduğunu ve maksimum karar alma esnekliğinin sürdürüldüğünün sinyalini verdi. Bu durum, merkez bankası kararlarının verilere bağımlı olduğu mesajının yinelenmesiyle de açıklığa kavuşturuldu.

Her ne kadar Fed muhtemelen olması gerektiği kadar kendinden emin olmayacaksa da, yetkililer piyasanın dikkatini ilk faiz oranı artışı zamanı üzerine tek amaçlı bir odaklanmadan çekmeye çalışacaklar. Bunun yerine, merkez bankacıları piyasalara - kademeli olması çok muhtemel, otomatik olmaktan uzak ve tarihi ortalamanın altında bir oranla son bulacak - faiz artırım devrinin kapsamı ve süresine daha fazla dikkat etmeleri için baskı yapacak.

Sonuç olarak, bölünmüş bir FOCM'nin verili raporlarına göre, yetkililer daha birleşik bir cephe tablosu çizmek için ellerinden geleni yapacaklar. Bu süreçte, özellikle karşı oylama konusunda, farklılıkları azaltmak için çaba gösterecekler. 

Yukarı

Business HT×