BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3654 % 0,07
EUR/TRY 35,0980 % 0,23
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3654
% 0,07
35,0988
% 0,23
1,0790
% 0,02
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed'in Aralık faiz artırımının önündeki 6 engel

Fed'in faizleri Aralık'ta artırabilmesi için daha fazla istihdam, güçlü harcama ve piyasalarda sakinleşme görmesi gerekiyor

Fed'in Aralık faiz artırımının önündeki 6 engel
BLOOMBERG NEWS 16 10 2015, 09:55

Geçen hafta yapılan Bloomberg anketine katılan 55 ekonomistten yalnızca 1'i ABD Merkez Bankası Fed'in 27-28 Ekim'de yapılacak toplantıda faizleri artırabileceğini söylemişti. Peki merkez bankasının Aralık'ta olası bir faiz artırımının gerekli olduğunu açıklayabilmesi için ABD ekonomisinin iki ay içinde üstesinden gelmesi gereken engeller neler?

İşte Standard Life Investments Baş Ekonomisti Jaremy Lawson'un listesi:

1) PİYASA OYNAKLIĞININ SONA ERMESİ

Ağustos'ta Çin'in para birimi yuanı devalüe etme kararı ekonomist, yatırımcı ve politika yapıcıları oynaklığın küresel büyümenin yvaşaladığına dair daha derin endişelerin üzerini örttüğünü düşünmelerine yol açmıştı.

Fed Başkanı Janet Yellen Eylül'deki toplantıdan sonra yaptığı basın toplantısında oynaklıkların yakından takip etmeye değer olduğunu söylese de, toplantının tutanakları "birçok" katılımcının ekonomik aktivite üzerindeki etkisinin "küçük ya da geçici" olduğunu düşündüğünü göstermişti.

Lawson'a göre Fed'in gelişen piyasa büyümesinin "çok sert bir şekilde düşmeyeceğinden" emin olması gerektiğini söyledi.

Lawson, "Şu anda gelişen piyasalara dair çok fazla karamsarlık var. Bence şu anda uzun bir yapısal uyum sağlama sürecinden geçiyorlar. Ancak piyasalar temel göstergelere abartılı tepki göstermiş de olabilirler" dedi

2) İKİ GÜÇLÜ İSTİHDAM VERİSİ

Fed'in Aralık toplantısından önce iki istihdam raporu daha açıklanacak. Her ne kadar Ağustos ve Eylül verileri büyük hayal kırıklığı yaratsa da ekonomistler ekonominin tam istihdam seviyesine yaklaştığına ve artış hızının yavaşlaması gerektiğine dikkat çekiyor. Aksi takdirde işsizlik enflasyonu artırmadan sürdürmesi mümkün olmayan seviyelere kadar düşebilir.

Lawson, "İstihdam gücü trendi çok düşük;yani işsizliği düşürmek için her ay 200,000'lik istihdam artışına ihtiyacını yok. Önemli olan istihdamın büyümeyle birlikte sergilediği performans" dedi.

3) TÜKETİCİ HARCAMALARI VE KONUT SEKTÖRÜNDEKİ İYİLEŞMENİN SÜRMESİ

Küresel piyasalarda yaşanan çalkantı, bazı tüketicilerin alışverişini iştahını azaltabilir. Ancak uzun süredir düşük kalmaya devam eden enflasyon Amerikalıların tasarruflarını artırmalarına yardımcı olmuştu. Bu da harcamaların bir süre daha yüksek seyredeceği beklentilerini destekliyor. ABD ekonomisinin en önemli parçasını oluşturduğundan hane halkı harcamaları çok önemli kabul ediliyor. 

Konut sektörü konusunda ise Yellen temel atma verilerine bakıldığında piyasa üzerindeki baskının devam ettiğinin görüldüğünü ifade etmişti. Ancak gelişme vadeden göstergeler de var. Tarihi düşük seviyelerde seyreden konut kredisi faizleri ve sınırlı olan stoklar sebebiyle, ikinci el ve yeni konut satışlarının toplamı bu yıl yükselişte.

4) İHRACATTAKİ KÖTÜLEŞMENİN DURMASI

Doların güçlü değer artışı ve başta Çin olmak üzere diğer ülkelerde görülen düşük büyüme beklentileri bu yıl ABD fabrika satışları üzerinde olumsuz etki yarattı.

Yurt dışına satışlardaki düşüş, küresel talepteki gerilemenin ABD büyümesini olumsuz etkileyeceği endişelerini de güçlendirdi.

5) HÜKÜMETİN UZUN SÜRELİ KAPALI KALMAMASI

Kongre'de borç tavanı üzerine devam eden mücadeleler nedeniyle hükümet faaliyetlerinde görülebilecek kısa süreli bir durmanın ekonomi üzerine çok büyük etkisi olmaz. Hatta 2013'te yaşanan 16 günlük "hükümet kapanması"nın yaşandığı dördüncü çeyrekte büyüme artmıştı. Ancak daha uzun sürecek bir askı alma Fed'in faiz artırım planlarını karmaşıklaştırabilir.

6) FED ÜYELERİNİN SÖZLÜ YÖNLENDİRME YOLUYLA DAHA FAZLA SİNYAL VERMESİ

Lawson, Fed'in faiz artırımı kararını etkileyebilecek tüm faktörlerin üyelerin daha açık iletişim kurmasını gerektirdiğini söylüyor. Ekonomiste göre, Aralık toplantısından önce ne kadar çok açıklama olursa o kadar iyi.

Yukarı

Business HT×