BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalarda terör sarsıntısı

Artan güvenlik riskleri ve politik belirsizlik yatırımcıların Türk varlıkalrına iştahını daha da azaltıyor

Artan güvenlik riskleri ve politik belirsizlik yatırımcıların Türk varlıkalrına iştahını daha da azaltıyor
CONSTANTINE COURCOULAS VE TUĞÇE ÖZSOY - BLOOMBERG NEWS 24 07 2015, 07:50

Henüz hükümet kurulamamışken Suriye sınırında patlak veren çatışmalar üzerine yatırımcıların Türk hisse ve tahvillerinden çıkışı son altı haftanın en yükseğine ulaştı.

Dün yaşanan gelişmeler üzerine Borsa İstanbul 100 endeksi 8 Haziran'dan bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. 7 Haziran seçimlerinden herhangi bir partinin tek başına iktidar olamayacağını gösteren sonuçların çıkmasıyla ertesi gün endeks yüzde 5,1 düşmüştü. 

Ülkede şiddet olaylarının artması, devam eden koalisyon görüşmelerinden bir sonuç çıkacağına dair umutların azalmasıyla artan erken seçim ihtimaliyle karşı karşıya olan ülkenin üzerindeki baskıyı daha da güçlendiriyor. Oynak gıda ve enerji fiyatları devam ederken hızlanan çekirdek enflasyon merkez bankası üzerindeki baskıyı artırırken, tüketici güven endeksi iki ayın en düşüğünde.

Societe Generale gelişen piyasa stratejisti Phoeniz Kalen'a göre savaş tehditi Türk varlıklarının cazibesini daha da düşürecek. 

TL'nin dolar karşısında Eylül'e kadar 2,92 seviyesine yükseleceğini tahmin eden Kalen, "Bölgesel güvenlik riskleri arttı. Bu da artan erken seçim ihtimaliyle piyasa algısında görülen kırılganlığı daha da şiddetlendiriyor" dedi.

Lira 24 gelişmekte olan ülke para birimi arasında bu yıl en kötü performans sergileyen üçüncü para birimi oldu. BIST 100'de yıl başından bu yana düşüş yüzde 8,6 olurken, iki yıllık tahvil faizleri 193 baz puan arttı.

Kalen, "Türk varlıkları muhtemelen daha da kötüleşecek" dedi.

RİSKLER ARTIYOR

Dün sınırda IŞİD militanları ve TSK güçleri arasında yaşanan çatışmanın ardından dün gece Türk uçakları Suriye sınırları içindeki IŞİD hedeflerini bombaladı. Çatışmalar hafta başında Suruç'ta 32 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının ardından geldi.

Öte yandan Türkiye'nin Adana'daki İncirlik üssünü IŞİD'le savaşan ABD ve koliasyon uçaklarının kullanımına açacağında dair taraflar arasında anlaşma sağlandığı iddiaları artıyor.

Kalen, "Her ne kadar Türkiye'nin hava üssünü koalisyon kullanımına açması ABD'yle devam eden müzakerelerde ilerleme kaydedildiğinin ve IŞİD saldırılarına karşı çabalarını arttırma konusundaki isteğinin arttığının göstergesi olsa da, ülkeyi daha fazla IŞİD saldırısı ve karşı saldırı riskine açık bırakıyor" dedi. 

Union Bancaire Privee kıdemli makro ve döviz stratejisti Koon Chow, "Türkiye'yi Suriye'ye çeken baskılar artıyor. Bu şu anda kesnlikle lira üzerinde etkili oluyor. Hem iç tansiyonu artırıyor, hem yatırımcı güvenine zarar veriyor hem de koalisyon görüşmelerini etkiliyor" dedi.

Pioneer Investment Management Hakan Aksoy ise koalisyon hükümeti şansı devam ettikçe yatırımcıların Türkiye'den vazgeçmeyeceğini söyledi.

Aksoy, "Bize göre piyasa yanlısı bir koalisyon ve uzun soluklu bir hükümet beklentileri devam ettiği sürece, Türkiye rakip ülkelere kıyasla görece daha iyi performans gösterir" dedi.

Oyak Securities stratejisti Volkan Mühürcüoğlu ise o kadar iyimser değil: "Yeni olumlu bir haber gelmediği sürece satış muhtemelen devam edecek. Ancak olumlu bir haber gelmesi şu an için mümkün gözükmüyor." 

Yukarı

Business HT×