BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3688 % 0,08
EUR/TRY 34,9622 % -0,16
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3688
% 0,08
34,9622
% -0,16
1,0776
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Anlaşma sağlandı

Obama yönetimi, Türkiye'nin İncirlik üssünün ABD ve koalisyon uçakları tarafından kullanımına izin verdiğini açıkladı

İncirlik üssünün kullanıma açılacağına dair gelen iddialara rağmen, taraflardan henüz resmi bir açıklama yapılmadıİncirlik üssünün kullanıma açılacağı
HABERTÜRK 23 07 2015, 22:24

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, “Resmi Gazete’de yayımlanmayacak, bu yüzden detaylarını açıklayamam. ABD ile niteliğini tam olarak ifade edemeyeceğim uzlaşma sağlandı, karar imzaya açıldı” dediği, terör örgütleriyle mücadele stratejisinin detaylarına ulaşıldı.

Obama yönetimi, Türkiye'nin İncirlik üssünün ABD ve koalisyon uçakları tarafından kullanımına izin verdiğini açıkladı. New York Times'ın haberine göre, üssün açılacağı bilgisini veren Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türk hükümetinden kamuoyuna bir açıklama yapılmadan anlaşmanın detaylarıyla ilgili bilgi vermek istediklerini söylediler.

Habertürk'ün aktardığı anlaşma detayları şöyle:

SİVİL ŞEMSİYESİ: ABD ile uzlaşılan mücadele konsepti, sivilleri koruyan bir ‘şemsiye’ altında olacak. İncirlik’in kullanılması; güvenli bölge ve uçuşa yasak bölgeyle birlikte değerlendiriliyor. ABD uçaklarının ikmali, acil inişleri için faydalanılan İncirlik, aktif kullanılacak. Operasyonlarda ABD’nin de Türkiye’nin yanında yer alması, Türkiye’yi rahatlatacak. Sivillerin güvenliğini sağlama Türkiye’nin temel gerekçesi olacak.

GÜVENLİ BÖLGELER: İlan edilecek güvenli bölgelere; PYD, IŞİD ya da başka bir örgüt girerse, düşmanca tavır sergilerse cezalandırılacak. Önce ateş altına alınacak, devam ederse TSK devreye girecek. 

 HAVA OPERASYONU: Türkiye’ye göç edenlerin yaşam alanlarına dönmesi için ABD ve Türkiye birlikte çalışacak. Tehdit, ister PKK, ister IŞİD, ister Esad rejiminden gelsin, Türkiye tek taraflı hava operasyonu yapabilecek. Tehdidin demografik yapıyı değiştirecek şekilde bölgelerin işgaline varması durumunda TSK kara unsurları kullanılabilecek. Fırat’ın batısında demografik yapının değiştirilmesine izin verilmeyecek. Halep-Türkiye koridoru açık tutulacak. 

TÜM ÜSLER: Türkiye, askeri her önlemi alacak. Diyarbakır, Malatya üsleri kullanılacak. 

ANGAJMAN KURALLARI: Türkiye’nin yürürlükteki angajman kuralları hiç kimseye karşı esnetilmeden geniş şekilde uygulanacak. 

OPERASYON EMRİ: Çözüm sürecinde geri plana itilen güvenlik konusu, son MGK’da alınan karar ve sonrasında Bakanlar Kurulu kararıyla öne çıktı. Terör örgütü PKK’ya operasyon yapılması konusunda birimlere direktifler verildi. İçeride ve gerekirse Irak’ın kuzeyine operasyon da bu kapsamda.

IŞİD: IŞİD’le mücadelede TSK, Emniyet ve gümrük ekiplerinin daha yakın işbirliğine gitmeleri sağlanacak. TSK’nın yakaladığı IŞİD militanlarının sadece silahlı olanı tutuklanıp diğerleri serbest kalabiliyor. Gümrük kapılarına asker müdahale edemiyor.

ENTEGRE SINIR GÜVENLİĞİ: 5 yıllık projenin hızlandırılması kararı alındı. Beton duvar, zeplin, sabit kameralar-gözler yerleştirilip sınır geçişlerinin kontrol edilmesi amaçlanıyor.

IŞİD’E KARŞI ALINAN ÖNLEMLER 

Yabancı teröristlerin giriş- çıkışlarını engellemek adına gümrük kapılarında, ulaşım merkezlerinde, sınırda ve ülke içinde alınan önlemler:

Suriye’deki terör örgütlerine katılmak isteyen yabancı terörist savaşçıların yakalanması için gümrük kapılarında ve ülke içinde ulaşım merkezlerinde Emniyet İstihbarat, Terörle Mücadele ve Kaçakçılık şubelerinin ortak çalışmasıyla Risk Analiz Birimleri kuruldu. 

Şüpheli 3 binden fazla yabancı ülke vatandaşı Risk Analiz Birimleri’nce sorgulandı. Bin kadarına giriş izni verilmezken, ülke içinde tespit edilen 300’den fazla kişi sınır dışı edildi. 

108 ülkeden 16 bin kişinin ülkeye girişi yasaklandı. 

83 ülkeden bin 600’den fazla şahıs, yabancı terörist savaşçı şüphesiyle Türk topraklarında yakalanarak sınır dışı edildi.

Yukarı

Business HT×