BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Atina'da şimdi ne olacak?

CANLI BLOG | IMF'ye borcunu ödeyemeyen Yunanistan'ın kaderini Pazar günü halk belirleyecek

Yunanistan temerrüde düştü
BUSINESSHT 01 07 2015, 06:10

Yunanistan trajedyasında sona yaklaşılıyor. Ülkenin ikinci kurtarma progamının süresi dün dolarken, Yunanistan IMF'ye yapması gereken 1,6 mliyar euroluk ödemeyi yapamadı. Şimdi gözler kreditörlerin sunduğu teklifin oylanacağı Pazar günkü referandumda.

18:10- Tsipras, 5 Temmuz'daki referandumda yurttaşlara "Hayır" oyu vermeleri yönünde çağrı yaptı.

16:47- Slovakya Maliye Bakanı: Görüşmelerde büyük bir geişme sağlanması için Yunan hükümetinin referandumda "evet" oyu çıkması için çağrıda bulunması, soruları değiştirmesi ya da referandumu tamamen iptal etmesi gerekir.

16:20- Schaeuble'ın Tsipras'a sert sözlerinden öne çıkanlar:

  • Yunan hükümeti önceki hükümetin sözlerinden vazgeçmek dışında hiçbir şey yapmadı. 
  • Tsipras iktidarında durum kritik bir şekilde kötüleşti.
  • Yunan hüükümeti referandum yapacak mı yapmayacak mı, anlaşmayı destekliyor mu desteklemiyor mu bilmiyoruz.
  • Böyle bir durumda onlarla görüşmemizi bekleyemezsiniz. Yunanistan'da ne olacağını görmek için beklemememiz gerekiyor.

15:38- Avrupa Konseyi, Pazar günkü referandumun şu anki şartlar altında yapılmasının uluslararası standartlara uymayacağını söyledi. Konsey Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, referandum seçeneklerinin tartışılması için en az iki haftalık süre gerektiğini söyledi.

15:30- AMB Başkanı Mario Draghi: Yunan kurtarma reformlarının en önemli amacı sosyal adaletti.

30 Haziran tarihinde bir milletvekiline hitaben yazılan mektupta Draghi, reformların tüm vatandaşların eşit vergi ödediği bir ortam yaratılmak istendiğini söyledi.

14:14- Merkel, referandumdan önce müzakere olmayacağı sözünü tekrarladı.

Almanya başbakanı, Atina'nın başarılı giden müzakereleri tek taraflı sonlandırdığını söyledi.

13:50- AB yetkilisi: Yunanistan kreditör tekliflerini temelde ilk kez kabul etti.

Bloomberg'e konuşan AB yetkilisi kreditörlerin Yunanistan'ın son önerilerini değerlendirdiğini söyledi. Yetkili, “Yunan otoriteler kreditörlerin teklifinde bazı değişiklikler yaptı. Kurumlar teklifi Eurogrup’a göndermeden önce bu değişiklikleri analiz ediyorlar” diye konuştu.

13:40- Tsipras'ın bugün ulusa seslenişinin kısa süreceği bildirildi.

13:10- İşte Tsipras'ın mektubu:

12:52- Almanya Maliye Bakanı Schaeuble: Yunanistan'ın ikinci mektubu netlik içermiyor.

Yunanistan'la ciddi müzakere yapmak içib herhangi bir temel olmadığını söyleyen Schaeuble, Yunanistan'ın ne istediği konusunda net olması gerektiğini söyledi. 

12:45- Reuters'a konuşan bir Euro Bölgesi yetkilisi, Tsipras'ın mektubunun bakanların "kabul etmekte zorlanacağı" ögeler içerdiğini söyledi.

12:41- Yunanistan'ın anlaşmaya hazır olduğu haberiyle Avrupa borsaları da yukarı yönlü hız kazandı. Dün düşen Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 1,9 arttı. Euro ise dolar karşısındaki kayıplarını azaltarak yatay seviyeye geldi ve 1.1535 dolardan işlem gördü.

12:27- Financial Times, Alexis Tsipras'ın kreditörlerin taleplerini kabul etmeye hazır olduğunu iddia etti.

Financial Times'da yer alan habere göre Tsipras, kreditörlerin hafta sonu talep ettiği tüm koşulları, yalnızca küçük çaplı değişikliklerle kabul edecek.

Gazetenin ulaştığı Tsipras imzalı mektuba göre, başbakan 29,1 milyar euroluk yeni bir programı kabul edebilir. Haberde Tsipras'ın mektubu dün gece Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası'na gönderdiği söyleniyor.

Tsipras'ın mektubunda, Atina'nın katma değer vergisi konusundaki tüm şartları, Yunan adaları için yüzde 30'luk indirim öngören bir değişiklikle kabul edeceği ifade ediliyor. Ancak başbakanın emeklilik yaşının 67'ye çıkarılmasının derhal uygulanması yerine 2022'de gerçekleşmesini talep ettiği belirtiliyor.

11:55- BusinessHT yazarı Burak Arzova, Yunanistan'a gidecekler için 7 öneride bulunmuş 

11:47- Euro Bölgesi'ndeki tahvil yatırımcılarının Yunanistan'da son dakika çözümü beklentisi ile İtalyan ve İspanyol tahvilleri yükseldi.

11:30- Yunanistan krizi Avrupalı şirketlerin de planlarını bozuyor:

Alman gayrimenkul şirketi ADO Properties, piyasadki volatiliteyi öne sürerek halka arzını erteledi. Bir diğer gayrimenkul şirketi Adler Real Estate tahvil satışını iptal etti. Yunan Titan Cement şirketi ise temettü ödemelerini askıya aldı.

Seyahat şirketleri Tui ve Thomas Cook, ise Yunanistan'da nakit sıkıntısı yaşayan müşterilerinin taleplerine yetişmeye çalıştı.

11:20- PMI verileri Yunanistan imalat sanayindeki düşüşün hızlandığını gösterdi. İhracat ve üretimdeki sert düşüşle beraber endeks Haziran ayında 46,9'a geriledi.

10:32- Tüm ülkede 1,000 banka şubesi emeklilere hizmet vermek için kapılarını açtı. Günlerdir ATM'den parasını çekemeyen emeklilerin yoğun ilgisi sebebiyle kapılarda büyük yoğunluklar oluştu.

10:20- TSİ ile 12:30'da yapılması planlanan telekonferansın, bazı bakanların talebi üzerine saat 18:30'da, yani 6 saat gecikmeyle yapılacağı açıklandı.  

10:19- Reuters tarafından yayınlanan son referandum anketine göre, anlaşma şartlarına "Hayır" diyecekler çoğunlukta, ancak aradaki fark kapanıyor.

ProRata Enstitüsü'nün yaptığıı ankete göre halkın yüzde 54'ü anlaşmaya karşı, yüzde 33'ü destekliyor. Ancak geçen hafta sermaye kontrolleri gelmeden önce yapılan ankette "Evet" diyenler yüzde 30, "Hayır" diyenler yüzde yüzde 57'ydi. Bankaalrın kapatılmasından sonra ise oran yüzde 37'ye 46 oldu. 

09:10- Fransa Maliye Bakanı Michele Sapin, dünkü ödemenin yapılamamasının "çok acil önemde" olmadığını ve "eğer mümkünse" amaçlarının referandumdan önce anlaşma sağlamak olduğunu söyledi. Ayrıca Yunanistan'a karşı "en sert" olan ülkenin Almanya değil, "küçük ülkeler" olduğunu iddia etti.

08:42- Independent'in Statista verilerinden hazırladığı grafiğe bakılırsa Avrupa'nın büyük çoğunluğu Yunanistan'ın eurodan çıkmasını çok da umursamıyor. "Yunanistan euroda kalsın" diyenlerin sayısı aşağıdaki ülkelerden sadece Fransa'da daha fazla. O daha ufak bir farkla.

08:00- Wall Street Journal, Yunanstan'ın önündeki 5 para birimi senaryosunu derlemiş.

1) Euro Bölgesi'nde kalmak: Kısa vadede Yunanistan ekonomisine en az zarar verecek seçenek muhtemelen bu. Hem AMB desteği devam eder, hem de borç yükünü hafifletecek bir anlaşmaya varılma olasılığı yüksek.

2) Euroyu tutmak ama Euro Bölgesi'nden çıkmak: Karadağ modeli  olarak da adlandırılabilecek bu modelde Yunanistan'ın Avrupa Merkez Bankası'na erişime yitirecek olması çok tehlikeli olabilir.

3) Para birimi kurulu: Bu senaryoda Yunanistan yeniden bir para kurar ancak Estonya'nın 1992'de Alman markıyla yaptığı gibi bu yeni para birimini euroya bağlar. Artısı sirkülasyonadaki paranın düşük olması kendiliğinden mali disiplin getirebilir. Eksisi ise yine serbestçe para basılammasının yaratacığı sıkıntılar.

4) İkili sistem: Drahmi ve euro bir arada kullanılır. Geçmişte pek çok uygulanmış bu senaryo, ancak Yunanistan'ın elindeki euroların tamamen tükenmesi durumunda ortaya çıkabilir.

5) Yeni drahmi: Zorlu olsa da kademeli olarak kendi para birimine geçiş, Yunanistan'a para politikasını da kendi kontrol etme şansı verir.

 

07:48- Yunan temerrüdüne analistlerden gelen yorumlardan bazıları:

Barclays ekonomistleri: Kurumların teklifinde bir değişiklik olmadığından, Tsipras'ın "Hayır"  desteğini sürdürmekten başka pek çaresi yok. Referandumda "Evet" çıkması durumunda istifa edeceğini söylediği için bu durum önemli. yani ereferandum hem euro üyeliği hem de Tsipras'ın geleceğiyle ilgili.

JPMorgan ekonomisti Malcom Barr: Yunanistan'ın talebinin bölgedeki görece düzensizliği devam ettirmeye ve Tsipras'ın hayali bir çözüme ulaşmaya çalışıyormuş gibi gözükmesine yönelik duruyor. bu noktada varılcak herhangi bir anlaşma Eurogroup'un şartlarıyla olacak.

06:18- Yunanistan'ın borcunu ödeyememesine piyasaların ilk tepkisi: 

06:14- Yunanistan'ın temerrüde düşmesinin ne anlama geldiğini hatırlamak isterseniz: 

06:11- IMF Sözcüsü Gerry Rice, Yunanistan'ın IMF'den daha fazla finansman yardımı alabilmek için önce şu anki borcunu ödemesi gerektiğini söyledi.

06:08- Dün son dakikada bir anlaşmaya varma çabalarının da sonuç kalmasıyla bu sabah itibariye Yunanistan temerrüde düştü. İşte Pazartesi ve Salı gübü yaşanan baş döndürücü gelişmeler: 

Yukarı

Business HT×