BIST 100 9.705,86 % -0,17
USD/TRY 32,5079 % -0,18
EUR/TRY 34,9082 % 0,16
Piyasalar
9.710,47
% -0,12
32,5045
% -0,19
34,9099
% 0,16
1,0714
% 0,14
44,89
-0,46
2.333,77
% 0,76
87,43
% -0,67
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yunanistan tansiyonu yükseliyor

Euro Bölgesi'nde Yunanistan tansiyonu artarken liderlerin söylemi de sertleşiyor. Almanya, Yunanistan için 'zaman azalıyor" derken, Yunanistan'dan "Tehditler boş" açıklaması geldi

Yunanistan tansiyonu yükseliyor
BUSINESSHT 18 03 2015, 16:56

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Yunanistan'ın borç krizinin çözülmesine dair endişeleri olduğunu söyledi. 

Tüm tarafların üzerine düşeni yaparak ilerleme kaydedilmesi gerektiğini ifade eden Juncker, endişelerin sonlanmadığını ve memnun olmadığı noktalar olduğunu söyledi. 

Yunanistan krizine yönelik açıklamalar bununla sınırlı kalmadı.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, Euro Bölgesi'nin Yunanistan krizini çözmesi gerektiğini belirterek, "Yunanistan krizi İngiltere ekonomisi için çok zarar verici olabilir" açıklamasında bulundu.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgand Schaeuble de mevcut Yunan Hükümeti'nin kendilerinden önceki hükümetlerin yeniden inşa ettikleri tüm güveni yerle bir ettiğini savunarak Yunanistan için zamanın tükendiği uyarısında bulundu. Schaeuble, "Yunanistan, Almanya, Euro Bölgesi ve Troyka'nın kurbanı değil. Yunanistan'ın hâlâ anlaşmaya varma şansı var" dedi.

Tartışmaya katılan bir diğer isim ise Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin oldu. Yunanistan'da bir kaza olmasını engellemek için herşeyi yapacaklarını vurgulayan Sapin, "Yunanistan konusunda tüm taraflar sözlerine dikkat etmeli, kazalar çoğunlukla kötü sözcük seçiminden gelir" uyarısında bulundu. 

Yunanistan ile ilgili bir diğer olumsuz açıklama da Uluslararası Para Fonu'nundan (IMF) geldi. 

IMF yetkililerinin Euro Bölgesi'ndeki meslektaşlarına 70 yıllık tarihlerinde karşılaştıkları en problemli ülkenin Yunanistan olduğunu söyledikleri iddia edildi.

Konuya yakın iki kaynağın verdiği bilgilere göre, IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu yetkililerinin dün gerçekleştirdiği telekonferansta, Yunan yetkililerin şubatta anlaşmaya varılan kurtarma programının uzatılmasının yükümlülüklerini yerine getirmediği ve kreditörlerle işbirliği yapmadığı yönünde eleştiriler yükseldi.

Almanya Maliye Bakanlığı yetkililerinin de Yunan hükümetini net bir ekonomi politikası programı için ikna etmeye çalışmayı 'ölü bir ata binmek' kadar zor olarak niteledi.

Yetkililer, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras liderliğindeki hükümetin uzlaşmaz tavrı nedeniyle ülkenin eurodan çıkma tehlikesiyle karşılaşabileceği yönündeki endişelerinin arttığını belirtiliyor.

Söz konusu eleştirilere Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise sessiz kalmadı. Yunan seçmenlerine verdikleri sözü tutmakta kararlı olduklarının altını çizen Çipras, "Bürokratların yeni faturalar ödetmesine engel olacağız. Yunanistan'ın kurtarma programına dönmesini hayal edenler, tehditlerini kendilerine saklamalı. AB'deki ortaklarımız bizi 'tek taraflı adım attınız' söylemi ile korkutamaz, tehditler boş" dedi. 

Çipras, kurtarmaya ilişkin teknik müzakerelerde yaşanan sorunları AB Zirvesi gündemine getireceğini söyledi.  

Yukarı

Business HT×