BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5812 % 0,13
EUR/TRY 34,9679 % -0,01
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5747
% 0,11
34,9713
% 0,00
1,0726
% -0,04
44,89
0,00
2.334,87
% 0,10
89,55
% 0,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Grexit ihtimali artıyor

Morgan Stanley analistlerine göre Yunanistan ve kreditörlerin anlaşma ihtimali düşüyor ve 'Grexit' ihtimali gittikçe artıyor

'Yunanistan'ın euro'dan çıkma ihtimali artıyor'
MARKETWATCH 18 03 2015, 13:23

Yaklaşan borç ödemeleri, daralan bir ekonomi ve politik gerilimlerle uğraşan Yunanistan için Euro Bölgesi’nden çıkış (Grexit) ihtimali hala ortadan kalkmış değil.

Morgan Stanley analistleri yayınladıkları bir notta şöyle diyor: “Yapılan bir çok yorumun aksine, biz hala Yunanistan’ın euro’dan çıkma ihtimalinin azaldığını düşünmüyoruz. Önümüzdeki altı ay içinde bunu gerçekleşme ihtimalinin dörde bir olduğunu, ancak bunun en iyimser tahmin olduğunu ve gelecek aylarda bu ihtimalin daha da artacağını düşünüyoruz.”

Yatırım bankası analistlerine göre, bu durumun gerçekleşmesinin Euro Bölgesi üzerinde de etkileri olacak. Mevcut koşullarda yüzde 1’e ulaşması beklenen 2015 yılı sonu ekonomik büyümesinin, Yunanistan’ın çıkması halinde yüzde 0.2 düşmesi bekleniyor. Euro 0.82 dolara kadar düşerek tarihinin en düşük seviyesini görebilir. Avrupa hisseleri ise yüzde 10’a kadar düşebilir.

Yunanistan uluslararası kreditörlerle görüşmelere devam ederken, nakit rezervlerinin birkaç hafta içinde tamamen tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya. Finansal yardım paketinin son kısmının verilip verilmeyeceği de Syriza hükümetinin kendisinden istenilen biz dizi reformu yerine getirip getirmemesine bağlı.

Şu ana kadar antlaşma için yapılan girişimler sonuçsuz kaldı. Yunanistan kreditörlerden biraz daha müsamaha isterken, Euro Bölgesi üyeleri, özellikle Almanya, ülkenin kemer sıkma politikalarına bağlı kalmasını istiyor.

Bloomberg’in bir haberine göre, Yunanistan hükümetinin bu Cuma günü parlamentoya acil likidite planlarını sunması bekleniyor. Salı günü ise Yunan Başbakanı Alexis Tsipras, bu hafta yapılacak AB zirvesi sırasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-ClaudeJuncer ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’la buluşma talebinde bulundu. Çok daha tartışma yaratacak bir görüşmenin ise Nisan ayında Tsipras ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılması bekleniyor.

Yunanistan’da durumun hızla kötüye gittiğini söyleyen Morgan Stanley analistleri, “Ekonomi daralıyor, vergi gelirleri hedeflerin altında, banka mevduatları sistem dışına çıkıyor ve hem iç politikada hem de diğer ülkelerle ilişkilerde oynaklık artıyor. Hızlı bir çözüme ulaşma ihtimali azaldı” diyor.

Analistler ayrıca Yunanistan üzerinde sermaye kontrolü uygulanma ihtimalini yüzde 20’den yüzde 35’e çıkardı. Yunan hisseleri için görüşünü ise “ağırlığını arttır”dan “nötr”e düşürdü.

Eurogrup Başkanı Jeroen Dijsselbloem de 2013’te Güney Kıbrıs’ta uygulanan kurtarma programının başarılı olduğunu söyleyerek Yunanistan’a da sermaye kontrolleri getirilmesi beklentilerini arttırmıştı. 

Yukarı

Business HT×