BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

1,5 trilyon dolarlık çağrı

Trump'tan Başkanlık koltuğuna oturduktan sonraki ilk "Birliğin Duruşması" konuşmasında kritik mesajlar

1,5 trilyon dolarlık çağrı
31 01 2018, 07:47

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'yi 1,5 trilyon dolarlık altyapı yatırımı planını oylamaya çağırdı.

Başkanlık koltuğuna oturduktan sonraki ilk "Birliğin Duruşması" konuşmasında Trump, Kongre'ye çağrı yaptı.

Trump, 1,5 trilyon dolarlık altyapı yatırım planının finansmanı için tüm federal tahsislerin eyalet ve yerel yönetimlerle ortaklık yoluyla yükseltilmesini ve uygun yerlerde özel sektör yatırımlarına başvurulması gerektiğini ifade etti.

ABD Başkanı, inşaat izinleri için gereken onay sürecinin 1-2 yıla indirilmesi için de yasal düzenleme istedi.

Trump, çağrısına şu sözleri de ekledi:

"Amerika'nın ışıldayan yeni yollara, köprülere, demir ve su yollarına ihtiyacı var. 1931'de New York'a Empire State Binası'nı  bir yılda inşa eden ülkede şimdi yeni yol yapım izni çıkarmak 10 yıl sürüyor. Ayıptır."

Trump'ın vergi reformundan sonra altyapı yatırımlarını gündeme getirmesi bekleniyordu.

Öte yandan ABD'de bir dönem göçmenlerin rüyası olan Yeşil Kart çekilişi sona eriyor.

ABD Başkanı Donald Trump, "Yeşil Kart olarak bilinen vize çekilişini kaldırıyoruz. Beceri temelli bir sisteme geçme zamanımız geldi. Göçmen zincirini sona erdirerek çekirdek aileyi koruyacağız" dedi.

Başkanlık koltuğuna oturduktan sonraki ilk "Birliğin Duruşması" konuşmasını yapan Donald Trump, ağırlıklı olarak ilk yılındaki ekonomik adımlarından bahsettiği konuşmasında dış politikadan DEAŞ'la mücadeleye kadar iç ve dış politikayı ilgilendiren birçok konuda önemli mesajlar verdi.

Trump, ABD Kongresinde yaptığı konuşmanın dış politika ve güvenlikle ilgili bölümünde Rusya ve Çin'den "ABD'nin çıkarlarına, ekonomisine ve değerlerine meydan okuyan rakipler" diye bahsetti.

"Dünya genelinde serseri rejimler, terörist gruplar ve çıkarlarımıza, ekonomimize ve değerlerimize meydan okuyan Çin ve Rusya gibi rakiplerle yüzleşiyoruz." ifadesini kullanan Trump, bu zor dönemde ABD Kongresinden Amerikan ordusuna tam destek vermesini istedi.

NÜKLEER SİLAH AÇIKLAMASI

Dünyada caydırıcılığın giderek daha önemli hale geldiğini kaydeden Trump, "Nükleer silahlarımızı yeniden inşa ve modernize etmeliyiz. Belki gelecekte bir gün ülkeler nükleer silahların ortadan kaldırılması için bir araya gelecek; ancak şu anda o noktada değiliz." değerlendirmesini yaptı.

DEAŞ'LA MÜCADELE

DEAŞ'la mücadele konusuna da değinen Trump, "Geçen yıl DEAŞ'ı yeryüzünden silmek için müttefiklerimizle çalışma vaadinde bulunmuştum. Bir yıl sonra DEAŞ karşıtı koalisyonun Irak ve Suriye'de bir dönem katillerin elinde olan bölgelerin neredeyse yüzde 100'ünün geri alındığını söylemekten gurur duyuyorum. Hala yapılacak çok iş var. DEAŞ yenilene kadar savaşımıza devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını anımsatan Trump, bu süreçte Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulundaki oylamada birçok ülkenin ABD aleyhinde hareket ettiğini dile getirdi. Trump, bundan sonra ABD'nin yapacağı dış yardımların Amerikan çıkarlarına uygun hareket eden ülkelere verilmesi noktasında Kongreye çağrıda bulundu.

"ABD İRAN HALKININ YANINDA DURDU"

İran'daki protestolara da temas eden Trump, "İran halkı yozlaşmış diktatör rejimlerinin suçlarına karşı ayaklandığında sessiz kalmadım. Amerika, cesur özgürlük mücadelesinde İran halkının yanında duruyor." ifadelerini kullandı.

Trump ayrıca, İran'la nükleer anlaşmanın yeniden ele alınması konusunda ABD Kongresine çağrıda bulunduğunu dile getirdi.

KUZEY KORE MESELESİ

Küba ve Venezuela'daki yönetimleri "sosyalist diktatörlükler" şeklinde tanımlayan Trump, "Ancak hiçbir rejim, kendi halkına Kuzey Kore'nin vahşi diktatörlüğü kadar baskı kurmamıştır." yorumunu yaptı.

Kuzey Kore'nin nükleer programının ABD anakarasını tehdit edebileceğini ifade eden Trump, bu ülkeye karşı azami baskı ile kampanya yürüttüklerini vurguladı.

4 ADIMDA GÖÇMENLİK REFORMU

Trump ayrıca, göçmenlerin ABD'ye gelişini ilgilendiren yasalarla ilgili birçok düzenleme vaadinde de bulunduğu konuşmasında 4 adım altında "göçmenlik reformu" gerçekleştireceğini anlattı.

İlk adım olarak Trump, kamuoyunda DACA olarak bilinen ve çocuk yaşta yasa dışı olarak ebeveynleri tarafından ABD'ye getirilmiş olan göçmenlerden 1.8 milyonunun belirli koşullar altında vatandaşlık hakkına kavuşabileceğini bildirdi.

İkinci adım olarak Trump, seçim vaadi olarak da önerdiği ABD ile Meksika arasına duvarın mutlaka örüleceğini ve böylece sınır güvenliğinin sağlanacağını dile getirdi.

Trump, "Üçüncü adım olarak vize çekilişini kaldırıyoruz. Beceri-temelli bir sisteme geçme zamanımız geldi. Dördüncü ve son olarak da göçmen zincirini sona erdirerek çekirdek aileyi koruyacağız." diyerek yasal olarak oturma izni alan bir kişinin daha sonra aile fertlerini de bu ülkeye getirmesine olanak sağlayan programın sona erdirileceğini belirtti.

Konuşmasının dış politika bölümünde DEAŞ ve El Kaide'ye atıfla güvenlik politikaları merkezli bir değerlendirme yapan Trump'ın en fazla Kuzey Kore ve İran'ı hedef alması dikkatleri çekti.

GUANTANAMO KAPANMIYOR

Başkan Donald Trump ayrıca sistematik işkence ve insanlık dışı muamele yapıldığı suçlamalarıyla yıllardır eleştirilerin hedefinde olan Guantanamo Cezaevi'nin kapanmayacağını duyurdu. 

"Bugün bir sözümü daha tutuyorum. Savunma Bakanı James Mattis'e askeri alıkoyma politikamızı yeniden gözden geçirme ve Guantanamo Körfezindeki tutukevini açık tutma talimatı veren bir başkanlık kararnamesi imzaladım."

41 TUTUKLU BULUNUYOR

2002'den bu yana askeri hapishane olarak kullanılan Guantanamo Cezaevi, insanlık dışı muamelelerin yanı sıra çok sayıda kişinin uzun yıllar yargılama yüzü görmeden tutuklu kalması nedeniyle de tartışmaların odağında oldu. 

Küba'nın güneyindeki ABD toprağı Guantanamo Körfezi'nde yer alan gözaltı merkezi, 11 Eylül saldırısının ardından ABD'nin Afganistan'ı işgal etmesini izleyen günlerde açılmıştı.

Dönemin ABD Başkanı George W. Bush tarafından açılan tutukevi, 2003 yılında 680 tutukluya ulaşmış, görev süresi içinde Bush 500 civarında tutukluyu göndermişti.

Seçim kampanyası sırasında bu cezaevini kapatma sözü veren ancak ABD Kongresi'ne takılan 44'ncü Başkan Barack Obama zamanında toplam 197 tutuklu Guantanamo'ya gönderildi. Trump ise henüz hiçbir tutukluyu göndermedi.

Cezaevinde hâlen 41 tutuklu var. 

 

Yukarı

Business HT×