BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5580 % 0,06
EUR/TRY 34,9581 % -0,04
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5580
% 0,06
34,9581
% -0,04
1,0729
% -0,01
44,89
-0,46
2.333,22
% 0,03
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Soçi Zirvesi'nden kritik karar

Soçi'deki Suriye görüşmelerinde 50 kişilik anayasa komitesi kurulması kararı

Soçi Zirvesi'nden kritik karar
AA 31 01 2018, 07:08

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi sonrası bildirge yayınlandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleştirilen Suriye görüşmelerinde 50 kişiden oluşacak bir anayasa komitesi kurulmasına karar verildiği söyledi.

De Mistura, Soçi'deki Suriye görüşmelerinin ardından video konferans yoluyla BM'deki gazetecilerin soruları yanıtladı.

''Verimli'' olarak değerlendirdiği Soçi görüşmelerinden ''somut'' sonuçlar aldıklarını belirten de Mistura, görüşmelerde 50 kişiden oluşan bir anayasa komitesi kurulması kararı alındığını ifade etti.

Garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran'ın BM'ye 50 kişiden oluşan üç ayrı liste sunacağını anlatan de Mistura, taraflarla istişare ettikten sonra 150 kişi arasından 50 kişilik bir komisyon oluşturacağını ve teoriden uygulamaya geçileceğini söyledi.

Kurulacak anayasa komitesini ''özel bir proje'' olarak nitelendiren de Mistura, daha önce Suriye rejimi ve muhaliflerin bir araya gelerek anayasa konusunu görüşmediklerini ve bu nedenle oluşturulacak komitenin önemli olduğunu söyledi.

Cenevre'de yürütülen görüşmelerin de anayasa komitesinin kurulmasıyla askıya alınmayacağını ve en kısa sürede barış görüşmelerin bir sonraki turunu başlatmayı planladığını söyleyen De Mistura, Afrin operasyonun Soçi'deki görüşmeleri hiçbir şekilde etkilemediğini sözlerine ekledi.

"ANKARA'DAN GELEN MUHALİFLERİN TALEPLERİ KABUL EDİLEMEZ"

Öte yandan, Ankara'dan gelen muhaliflerin kongrenin organizasyonunda değişikleri içeren "kabul edilemez taleplerde" bulunduğu iddia eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentyev, "Kongreye katılmayan muhalefet de anayasa komitesinde temsil edilecek." dedi.

Lavrentyev de Soçi'den çıkan sonuçların BM gözetimindeki Cenevre sürecini canlandırması için kullanılacağını söyledi.

Muhaliflerin katılmadığı kongreye bin 393 delegenin ve 50 gözlemcinin katıldığını belirten Lavrentyev, sonuç bildirisi, katılımcıların başvurusu ve anayasa komitesi için aday listesi olmak üzere üç belgenin kabul edildiğini kaydetti.

Lavrentyev, 150 kişiden oluşan aday listesinin BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya sunulacağını ifade ederek, "Cenevre'nin rolünü çalmak istemedik. Siyasi sürecin canlanmasına mümkün olduğunca fazla katkıda bulunmak istedik." dedi.

Bu gelişmelerin Astana süreci çerçevesinde olduğunu anımsatan Lavrentyev, gelecek turun şubat ayının sonunda olacağını bildirdi.

Putin'in temsilcisi, "Anayasa komitesinin formatını ve heyetini, de Mistura belirleyecek." ifadesini kullandı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, son dönemde Suriye'de yaşanan ateşkes ihlalleri ve kongre konusunda giderilemeyen bir takım endişe ve belirsizlikler sonucunda Müzakere Yüksek Komitesi ve Suriye Ulusal Koalisyonu'nun kongreye katılmama kararı aldığı anımsatılmıştı. Açıklamada ayrıca, kongreye katılmak üzere Ankara'dan Soçi'ye gelen muhalefet heyetinin de kongre vesilesiyle havaalanına ve kongre merkezine yerleştirilen rejim bayraklı resim ve logolara tepki göstererek, ülkeye giriş yapmak istemediği kaydedilmişti.

 

Yukarı

Business HT×