BIST 100 9.098,39 % 0,20
USD/TRY 32,3736 % 0,09
EUR/TRY 34,9993 % -0,05
Piyasalar
9.098,39
% 0,20
32,3736
% 0,09
34,9992
% -0,05
1,0785
% -0,03
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye Anayasa değişikliğine 'evet' dedi

Cumhurbaşkanlığı sistemini içeren Anayasa değişikliği için yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen sandığa gitti

Türkiye Anayasa değişikliğine 'evet' dedi
BUSINESSHT 16 04 2017, 07:38

 

23:28 YSK Başkanı Güven: Mühürsüz zarf kararı ilk kez alınmamıştır

"Mühürsüz zarfları geçerli sayma kararı ilk değil. Sandıkların tamamında AK Parti ve CHP üyeleri vardı.

Sandık kurulları seçim başlamadan önce teslim aldığı oy pusulası ve zarflarını seçim sabahı sayıp tutanağa bağlamakta, seçimden sonra sayıma geçilmeden önce sağlamayı yapmaktadır.

7 kişilik sandık kurullarının en az 5 tanesi siyasi parti temsilcilerinden oluşmaktadır. Onların tuttuğu ıslak imzalı tutanaklar YSK'ya geldiği anda partilerle paylaşılmaktadır ve bu akşam da paylaşılmıştır."

23:26 YSK'ya göre resmi sonuçlar

Güven, "Kesin olmayan sonuçlara göre, Evet ve Hayır oyu arasındaki fark 1 milyon 250 bin oldu. Halk oylamasında 'Evet' çıkmıştır. Kesin sonuçlar itirazlar değerlendirildikten sonra en geç 11, 12 gün sonra açıklanacaktır" dedi.

23:20 YSK Başkanı Sadi Güven: Mühürsüz pusulalar seçim güvenliğini etkilemedi

"Oylar büyük bir oranda sayıldı" diyen Güven, "'Evet' mührü iradeyi yansıtıyor" dedi.

YSK başkanı mühürsüz pusulaların seçim güvenliğini etkilemediğini de söyledi.

Güven şunları söyledi:

Yoğun şikayetler ve AK Parti temsilcisinin müracaatı üzerine dışarıdan getirildiği kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verildi. Oylamanın başlamasından sonra bir kısım YSK kurullarında tercih mührü yerine evet mührü dağıtıldı ve oy kullandırıldı. BAzı sandıklarda oy pusulasının arka yüzü yerine ön yüzüne, bazılarında arka yüzüne basması üzerine önünde çıkması nedeniyle, kanunda yer alan mühürlerden biri yerine diğerinin kullanılmış olması seçmenin iradesini etkileyecek nitelikte görmeyerek geçerli saymıştır.

"Sandık kurulları seçim başlamadan önce teslim aldığı oy pusulası ve zarflarını seçim sabahı sayıp tutanağa bağlamakta, seçimden sonra sayıma geçilmeden önce sağlamayı yapmaktadır. 7 kişilik sandık kurullarının en az 5 tanesi siyasi parti temsilcilerinden oluşmaktadır. Onların tuttuğu ıslak imzalı tutanaklar YSK'ya geldiği anda partilerle paylaşılmaktadır ve bu akşam da paylaşılmıştır."

23:11 Seçim kanunu, pusula tartışmasıyla ilgili ne söylüyor?

YSK'nın sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına yöneik verdiği karar tartışılmaya devam ediyor.

YSK'nın bu kararına özellikle muhalefet partilerinden büyük tepki geldi.

Kılıçdaroğlu'nun da açıklaamsında dikkat çektiği Seçim Kanunu'nun 98.maddesi şöyle diyor:

"Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan ... üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü dışında herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya herhangi bir işaret bulunan zarflar geçersiz sayılır." 

23:10 Kılıçdaroğlu soru almadan basın toplantısını sonlandırdı.

23:02 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sonuçları değerlendiriyor

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasında öne çıkan noktalar şöyle:

"Eşit olmayan koşullarda bir referandum gerçekleştirdik. Koşullar eşit olmamasına karşın demokrasiye sahip çıkmak için elimizden gelen her çabayı gösterdik"

"Bu referandum bir gerçeği ortaya çıkardı, toplumun en az yüzde 50'si buna 'Hayır' diyor. Dolayısıyla bu değişiklik ve onun oluşturduğu bütün anayasa bir anlamda toplumsal uzlaşı belgesi olması niteliğini yitirmiş durumda. Bu gerçek önümüzde dururken siyaset kurumuna bir görev düşüyor. Anayasayı bir toplumsal uzlaşı belgesine dönüştürmek." 

"YSK bu referandumu tartışmalı hale getirdi."

 

22:59 Dolar referandum sonrası sert düşüşle açıldı

Dolar/TL referandumda "evet" oylarının önde olduğunu göstermesi ardından ilk işlemleri 3,65 TL seviyesinden geçti, ardından 3,6250 TL'ye kadar geriledi

22:52 Son rakamlar

Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu’nu kaldırarak Türkiye’de parlamenter sistemi sona erdiren ‘cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ yüzde 48.80'e "hayır" oyuna karşılık yüzde 51.20 "evet", oyuyla kabul edildi. Katılım oranının yüzde 83,3 olarak gerçekleştiği referandumda oy farkı 1 milyon 155 bin 149 oldu. Referandumda 1 milyon oy geçersiz sayıldı.

22:44 Erdoğan: Boşuna uğraşmayın, atı alan Üsküdar'a geçti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 51 seviyesinde çıkan referandum sonuçlarıyla bir açıklama daha yaptı.

Erdoğan "Boşuna uğraşmayın, atı alan Üsküdar'a geçti" dedi. 

22:28 En yüksek evet ve hayır veren ilçeler

Referandumda en yüksek evet oyu Şanlıurfa'nın Harran ilçesinden çıktı. 35 bin oyun kullanıldığı Harran'da yüzde 97 evet oyu çıktı.

En yüksek hayır oyunun çıktığı ilçe ise yüzde 90 ile Tunceli'nin Ovacı ilçesi oldu. 

22:25 Erdoğan'ın basın toplantısı sona erdi.

22:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısı düzenliyor 

21:58 Başbakan Yıldırım'ın balkon konuşması sona erdi.

İşte başbakanın verdiği mesajlar: 

21:40 Başbakan Binali Yıldırım AK Parti Genel Merkezi'nde balkon konuşması yapıyor.

Yıldırım, "Meydanlarda farklı şeyler söyledik ama son sözü millet söyledi, 'Evet' dedi, noktayı koydu" dedi http://ow.ly/60BV30aTDL0

21:26 CHP MYK toplanıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Merkez Yürütme Kurulu'nu olağanüstü toplantıya çağırdı. 

21:15 "'Hayır' çıkmazsa şirketi kapatırız" diyen anket şirketinden açıklama 

'Referandumda hayır çıkmazsa şirketi kapatırız’ diyen Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi Başkanı Kemal Özkiraz, referandum sonuçlarının büyük oranda belli olmasının ardından açıklama yaptı.

Özkiraz, Twitter’dan bulunduğu paylaşımda, “İtirazlar sonucu 'evet' sonucu değişmez ise hiç kıvırmadan şirketimi kapatacağım. Onursuzluk bana yakışmaz” dedi. 

20:51 Almanya'dan referandum sonuçlarıyla ilgili ilk açıklama

Habertürk'te yer alan habere göre, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye'deki referandum nasıl sonuçlanırsa sonuçlanmış olsun sakin kalınması gerektiğini ve Almanya'da da gerçekleşen "tatsız kampanya"nın bitmiş olmasının iyi olduğunu söyledi. 

 

20:48 HDP: Sandıkların 3'te 2'sine itiraz edeceğiz

HDP, referandum sonuçlarına ilişkin Twitter üzerinden açıklama yaptı.

Açıklamada, "Sonuç evet de çıksa hayır da, sandıkların 3'te 2'sine itiraz edeceğiz. Bize ulaşan veriler, 3-4 puan düzeyinde manipülasyona işaret ediyor" denildi.

20:44 Bahçeli'den ilk açıklama

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, “Türk milleti ülkesinin geleceği hakkında son sözü söylemiş, istiklal ve istikbaline sahip çıkmıştır. Buna herkes saygı göstermek ve riayet etmek durumundadır” dedi

Bahçeli “Aziz milletimiz büyük bir olgunluk içinde sandık başına gitmiş ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesine hür iradesiyle onay vermiştir. Bu çok önemli bir başarı, ihmal ve inkârı imkansız bir kazanımdır” ifadelerini kullandı

Referandum sonucuyla birlikte devlet ve siyaset hayatında yeni bir döneme girildiğini belirten Bahçeli, "Tüm dünyanın 16 Nisan Referandumuna dikkat kesilip hayır tercihinin öne çıkması için yaptığı baskı, şantaj, dayatma, zorlama ve tehditler Türk milletinin muazzam iradesiyle püskürtülmüştür’’ dedi

20:36 Başbakandan ilk paylaşım

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti'nin Twitter hesabı üzerinden yaptığı ilk açıklamada AK Partilileri Genel Merkez'e davet etti.

Son günlerde fenomen olan 'Gece gölgenin rahatına bak' isimli şarkının sözlerini 'Evet'e uydurarak mesaj verdi. Torunları, "Gece gölgenin rahatına bak. "Evet" çıktı rahatına bak." dedi.

20:29 Meral Akşener: YSK'nın kararı skandaldır 

MHP'den ihraç edilen Meral Akşener FOX TV canlı yayınında şu açıklamalarda bulundu. 

"YSK'nin mühürsüz oy pusulalarıyla ilgili kararı bir skandaldır. YSK’nın bunu kabul etmesi büyük bir skandaldır. Bu konu üzerinde arkadaşlarımız, iki milletvekili arkadaşımız şu anda YSK’da. Gereken itirazları yapıyorlar. YSK bünyesinden aldığımız bilgi henüz çıkan sonuçları YSK girememiş. Yavaş veri giriliyor. Şu an itibarıyla 52 “Hayır” 48 “Evet” şeklinde görülüyor. Bu bilgiyi YSK’ya giden iki vekil arkadaşımız verdi. Daha tamamlanmamış veriler."

 

20:26 Erdoğan'dan liderlere tebrik telefonları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Yıldırım, MHP Genel Başkanı Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Destici'yi arayarak referandumda elde edilen zaferden dolayı tebrik etti, sonuçların millet için hayırlı olmasını diledi.

Erdoğan, referandum sonucunun millet ve ülke için hayırlı olmasını diledi. Yıldırım, Bahçeli ve Destici'ye kampanya çalışmalarından ve alınan neticeden dolayı tebriklerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iradesini sandığa yansıtan millete müteşekkir olduğunu da ifade ettiği belirtildi.

 

20:24 CHP'den flaş açıklama: Sandıkların yüzde 60'ına itiraz edeceğiz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, CHP Genel Merkezi'nde gazetecilere bir açıklama yaptı.

Aksünger'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Bu tamamen geçersizdir. Bunu buradan deklare ediyoruz. Arkadaşlarımız ilçe seçim kurullarını terk etmesin. Şimdiden herkese hayırlı olsun diyorum.

Sandıklarda oy kullanma noktasında, sandıkların arkasındaki damgasız oyların kullanılmasını, muhtarların yaptığı operasyonlar, YSK'nın verdiği 'Evet' mühürleri. Bunu yapan hukukçular. Şekil ve içerik olarak itiraz edeceğimiz sandıklar yüzde 60'ı bulacak. Anadolu Ajansı, tamamen manipülasyon üzerine kurmuş ve zemin oluşturuyor."

20:16 Erdoğan'dan Sincik'e teşekkür

Adıyaman'ın resmi olmayan sonuçlara göre Sincik ilçesinde yüzde 96.3 oranla 'Evet' oyu çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilçede çıkan alınan yüzde 96.3 oranla 'Evet' oyu üzerine Sincik Belediye Başkanı Mehmet Korkut'u telefonla arayarak yüzde 96.3 oy oranı için teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la telefonla görüşmesi sonrası Başkan Korkut, görüşmeyi sosyal medya hesabından paylaşarak, "Sayın Cumhurbaşkanımızla yaptığımız telefon görüşmesinde, bütün Sincikllilere teşekkür ederek selamlarını iletmemi istediler" ifadelerini kullandı.

19:49 Başbakan Binali Yıldırım, 21:00'da konuşma yapacak.

Yıldırım'ın AK Parti Genel Merkezi'nde bir balkon konuşması yapacağı bildirildi. 

Balkonda hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğu görüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde başlayan geleneğin ardından balkonda konuşan ikinci isim eski başbakan Ahmet Davutoğlu olmuştu.

Yıldırım, balkon konuşması yapan 3. başbakan olacak. 

19:47 CHP: YSK derhal bu hatadan dönmeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, mühürsüz zarfların geçerli sayılacağı açıklamasına tepki göstererek, "YSK'ya derhal bu hatadan dönmeyi ve en azından şu aşamadan itibaren yargı organı olarak anayasada tabir edilen, seçimlerin yargı güvencesi altında yapılacağı kanaatini yeniden tesis edecek adımlar atmasını bekliyoruz" dedi.

Tezcan, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, halk oylamasının bütün bölgelerde sonuçlandığını ve sayım işlemine geçildiğini hatırlattı.

19:45 Açılan sandık: Yüzde 96,1

Evet: Yüzde 51,54

Hayır: Yüzde 48,46

(Anadolu Ajansı verileri)

19:31 Hükümetten ilk açıklama: Beklediğimiz gibi değil

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, sonuçlara ilişkin açıklama yaptı.

Kaynak, 'Evet' oylarının beklenenden düşük olduğunu ancak önde olduğunu söyledi.

19:25 Ankara'da "Hayır" oyları yüzde 50,10 oranıyla öne geçti 

19:12 Açılan sandık: Yüzde 90,7

Evet: Yüzde 52,4

Hayır: Yüzde 47,6

(Anadolu Ajansı verileri)

Toplamda 50 il "Evet" derken 31 il "Hayır" diyor.

 

18:49 Açılan sandık: Yüzde 80,9

Evet: Yüzde 53,6

Hayır: Yüzde 46,4

(Anadolu Ajansı verileri)

İstanbul'da "Evet"oyları yüzde 50,07 iken, "Hayır" oyları yüzde 49,93

18:40 Açılan sandık: Yüzde 72,4

Evet: Yüzde 54,62

Hayır: Yüzde 45,38

(Anadolu Ajansı verileri)

18:27 Açılan sandık: Yüzde 63,4

Evet: Yüzde 55,7

Hayır: Yüzde 44,3

(Anadolu Ajansı verileri)

18:16 Açılan sandık: Yüzde 51,1 

Evet: Yüzde 57,46

Hayır: Yüzde 42,54

(Anadolu Ajansı verileri)

18:16 Açılan sandık: Yüzde 51,1 

Evet: Yüzde 57,46

Hayır: Yüzde 42,54

(Anadolu Ajansı verileri)

18:10 Açılan sandık: Yüzde 44,4 

Evet: Yüzde 58,58

Hayır: Yüzde 41,42

(Anadolu Ajansı verileri)

18:05 Açılan sandık: Yüzde 38,1 

Evet: Yüzde 59,93

Hayır: Yüzde 40,07

(Anadolu Ajansı verileri)

18:01 Açılan sandık: Yüzde 32,35

Evet: Yüzde 61,3

Hayır: Yüzde 38,7

(Anadolu Ajansı verileri)

17:56 Yüksek Seçim Kurulunca, saat 18.01 itibarıyla halk oylamasıyla ilgili yayın yasağının kaldırılacağı açıklandı.

17:33 YSK'dan bir karar daha geldi: Mühürsüz pusula ve zarflar geçerli

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasını kararlaştırdı.

YSK tarafından yapılan duyuruda, bazı sandık kurullarının seçmene oy pusulası ve zarflarını sandık kurulu mührüyle mühürlemeden verdikleri yolundaki yoğun şikayetler üzerine Kurul üyelerinin toplandığı belirtildi.

Duyuruda, YSK tarafından, sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verildiği, sayım döküm işleminin buna göre yapılması gerektiği bildirildi.

17:00 Türkiye genelinde tüm sandıklar kapandı. Oy verme işlemi sona erdi. 

16:00 Doğu illerinde oy verme işlemi 16:00 itibariyle sona erdi

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis ile bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi 16.00'da tamamlandı.

Oy verme süresi sona erdiği halde sandık başında oylarını kullanmak üzere bekleyen seçmenler varsa; sandık kurulu başkanı bu kişilerin, saydıktan sonra sırayla oy kullanmalarına izin verecek.

15:36 YSK Başkanı'ndan son dakika açıklaması

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Hatay Reyhanlı'da bazı sandıklarda 'tercih' yerine 'evet' yazılı mühür kullanılarak oy verilmesine ilişkin, "O oyların da geçerli kabul edilmesine karar verdik" açıklamasını yaptı. Güven, yaptığı açıklamada, "Oy pusulalarının arkasına basılması gereken YSK mühürlerinin ön tarafa basılmasına ilişkin olarak da, pusulaların geçerli olmasına karar verdik" diye kaydetti.

Reyhanlı İlçesi’nde referandum için kurulan 159 sandığın bazılarında, seçim başladıktan sonra oy pusulalarına basılan mühürde, ’Evet’ yazdığı ortaya çıkmıştı. Olayın İlçe Seçim Kurulu’na bildirilmesinin ardından ’Evet’ yazan mühürler toplatılarak yerine ’Tercih’ yazan mühür dağıtılmıştı

15:04 Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar oyunu kullandı

Eşi Şule Akar ile Çankaya İlkokuluna gelen Akar, 1145 No'lu sandıkta oy verdi.

Orgeneral Akar, oy kullandıktan sonra kısa süre eşinin oy vermesini bekledi. Akar çifti, daha sonra okuldan ayrıldı.

Bu arada, AFAD ekipleri, sabah saatlerinde, Akar'ın yanı sıra TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun da oy kullandığı okulda, radyasyon ve zararlı gaz taraması yaptı.

12:35 Devlet Bahçeli Ankara'da oy kullandı

Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan Anıttepe Ortaokulu'nda oyunu kullanan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Önemli bir dönüm noktasındayız. Siyaset yeni bir yapılanmaya gidecektir. Yüksek katılım da bunun bir gereğidir" dedi. 

12:20 Türkiye'nin tek seçmenli sandığı 

Batman merkeze bağlı Yolveren Köyü'nde yaşayan ve tek seçmen olan Muhtar Mehmet Alcu, oyunu sandığın kurulduğu Demirbilek Köyü Çeşmebaşı mezrasında kullandı. Sandık Başkanı Ramazan Kaban, "Türkiye'de oy işlemlerini en erken bitiren sandık olduk" dedi.

Seçmenlerinin köy muhtarı hariç tamamı Avrupa'da olan Batman'a 15 kilometre mesafedeki Yolveren Köyü'nün 2213 nolu seçim sandığı Demirbilek Köyü Çeşmebaşı mezrasında kuruldu. Bu sandıkta oy kullanan tek seçmen 78 yaşındaki muhtar Mehmet Alcu oldu. Yolveren Köyü'nde 35 yıldır muhtarlık yapan Alcu şöyle dedi:

"Köyümde seçmen görülen 14 yakınımız Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşıyor. Seçim ve halk oylamalarında buraya gelemiyorlar. Önceki seçimlerde eşim ile birlikte oy kullanıyorduk. Eşim ağır hasta. Oy kullanamayacak durumda olduğu için referandumda köyde oy kullanan tek seçmen oldum. Daha önce sandık köyümüzde kuruluyordu. Bu yıl Demirbilek Köyü'nün Çeşmebaşı Mezrası'nda sandığımız kuruldu." 

12:10 Halk oylaması süresince ulaşılabilecek telefonlar

Yüksek Seçim Kurulu Çağrı Merkezi

Yurtiçi: 444 9 975

Yurtdışı: +90 444 9 975

Cumhuriyet Halk Partisi

(İstanbul için) WhatsApp İhbar Hattı: 0545 565 19 23

Destek Hattı: 0212 245 00 25

Türkiye Barolar Birliği

Oy ve Ötesi oluşumuyla birlikte kurulan Seçim Güvenlik Merkezi: 03129693411 - 15

Engelli vatandaşlar için 0312 969 34 16-17

11:41 Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da oy kullandı 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alan Saffet Çebi Ortaokulu'nda oylarını kullandılar. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, oy verme işleminin ardından yaptığı açıklamada referanduma ciddi bir katılım olmasını beklediğini ve sonuçları İstanbul'dan takip edeceğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

Bu referandum sıradan bir oylama değil. Cumhuriyet tarihimizde pek çok halk oylaması oldu ancak bu oylama, Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni yönetim sisteminin değişim, dönüşüm tercihidir. İnşallah bu değişim, dönüşüm tercihinde halkımız, çok hızlı şekilde kalkınmanın yolunu açmaya karar verecektir. Çok daha hızlı yürümemiz ve büyümemiz lazım. Gazi Mustafa Kemal'in muasır medeniyetler hedefini yakalamamız için alışılmışın dışında tercih yapmamız lazım. Yurtiçinde ve yurtdışındaki oylarla beklenen tercihi yapmak suretiyle geleceğe  yürüyecektir. Milletimin demokrasideki sağ duyusuna ve geleceğe yürüyeceğine inanıyorum.

11:30 Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'da oy kullandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi ve oğluyla birlikte Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan Arjantin İlkokulu'nda oy kullandı.

Okul bahçesinde bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "Son derece güzel bir kampanya götürdük. Herkesi kucakladık. Hiçkimseyi ötekileştirmedik. Türkiye'nin kaderini oyluyourz bugün. Çok mutluyum, inşallah hayırlı bir sonuç çıkar ve Türkiye'nin başka temel sorunlarını tartışma imkanı doğar" diye konuştu. 

10:41 Başbakan Yıldırım İzmir'de oy kullandı 

Başbakan ve Ak Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım, İzmir'in Menderes ilçesindeki Gölcükler Adnan Olcay Ortaokulu'nda oyunu kullandı. Yıldırım, oy kullanım işleminin ardından yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

"Bugün Türkiye'nin her köşesinde vatandaşlarımız huzur ve kardeşlik içerisinde oylarını veriyorlar. Çıkacak sonuç ne olursa olsun başımızın tacıdır. Milletimizin verdiği karar en doğru karardır."

Yıldırım, açıklamanın ardından Ankara'ya geçmek üzere yola çıktı. 

 

10:35 Oy verme işleminin 12 dakika sürdüğü mahalle

Manisa'nın Demirci ilçesinde 12 seçmeni bulunan Kayranokçular Mahallesi'nde oy kullanma işlemi 12 dakika sürdü.

09:14 Facebook'tan 'Oy veriyorum' butonu

Türkiye’de milyonlarca aktif kullanıcıya sahip olan popüler sosyal paylaşım sitesi Facebook, 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak referandum için kullanıcıların halk oylamasında oy kullandıkları bilgisini arkadaşları ile paylaşmalarına imkan tanıyan ’Oy Veriyorum’ butonunu aktif etti.

Facebook’a giriş yapan kullanıcılar "Haber Akışları"nın üst kısmında "Referandum Bugün" başlıklı bir mesajla karşılaşıyor. Buradaki butona tıklayan kullanıcılar, ’Evet’ ya da ’Hayır’ oyu kullandıkları bilgisini girmeden, Facebook arkadaşlarına referandumda oy kullandıklarını duyurabilecek.

09:01 Yurt dışı oyları

Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması kapsamında yurt dışındaki seçmenler için 57 ülkedeki 120 temsilcilikte sandık kurulmuş, 27 Mart'ta başlayan oy verme işlemi, 9 Nisan'da sona ermişti.

Halk oylaması için yurt dışında 1 milyon 326 bin 70 seçmen oy kullandı.

Yurt dışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye'ye getirildi. Ankara'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda saklanan oylar, bu akşam, tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında 27 Mart'ta başlayan oy verme işlemi ise bu akşam saat 17.00'ye kadar sürecek.

08:52 Hatırlatma: Oy verirken nelere dikkat etmeliyiz?

Mühürü ‘evet’ ya da ‘hayır’ şeklinde kullanacağınız oyun üzerine basın. Pusulanın üzerinde hem ‘evet’ hem de ‘hayır’ kısmına mühür basılması durumunda oy geçersiz sayılır. Pusulanın ortasına çizgiye basılacak olan ‘Tercih’ mühürü de kullanılan ‘oy’u geçersiz kılar. Pusulalarının yırtılmaması, işaretlenmemesi ve karalanmamasına da özen gösterin. Çizilen ve yırtılan oylar da geçersiz sayılır. Oy pusulasını katlamadan da zarfa koyabilirsiniz.

Oy sayımına katılabilir miyiz?

Sandık alanına kimin girip kimin girmeyeceğine sandık kurulu karar verir. Oy sayım ve tasnif işlemleri açıktır. Her seçmen bunu oy vermenin bitiminden sonra izleyebilir. Sadece çok kalabalık olursa, seçmenlerin belirli alanının dışında izlemesine karar verilir. Bu sınır da sandık kurulunca belirlenir. Müşahitler de zaten sandık başında durabilirler.

08:40 Goldman Sachs: Referandum sonucu ne olursa olsun ekonomik trendler sürdürülebilir değil

Referandumdan çıkabilecek sonuçları değerlendiren Goldman Sachs, referandum sonucu ne olursa olsun Türkiye'nin cari ekonomik trendlerinin sürdürülebilir olmadığını finansal istikrarın sürdürülmesi ve enflasyonun hedef aralığa geri getirilmesi için parasal ve mali politikanın sıkılaştırılmasının gerekeceğini savundu.

Piyasanın referandumdan 'evet' çıkması olasılığını yüzde 75 olarak gördüğünü ve buna göre pozisyon aldığını belirten Goldman Sachs, "Bir 'hayır' sonucu çıkması halinde piyasada sürpriz faktörünün ciddi şekilde büyük olacağını düşünüyoruz. 'Evet' sonucu çıkması halinde sonuç büyük ölçüde fiyatlanmış olacak" değerlendirmesini yaptı. 

08:36 Dolar referanduma nasıl tepki verir?

08:22 Fitch'ten 4 referandum senaryosu

Fitch Ratings, referandumun Türk ekonomisine etkisi hakkında 4 senaryo açıkladı

08:16 BIST Başkanı'ndan referandum yorumu

Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, "Piyasalar son hafta referandumdan 'evet' çıkmasını çok kuvvetli olmasa da satın aldı. Borsa pozitif etkilenecek" dedi.

08:02 Peki piyasa ne yapacak? 

Referandum haftasında piyasa nasıl hareket etti? Analistler referandumdan ne bekliyor?

08:00 Tüm illerde oy verme işlemi başladı

07:50 Bugün neyi oyluyoruz?

Hala okumayan varsa, işte tam metni:

07:20 YSK'dan son dakika uyarıları

Yüksek Seçim Kurulu temsilcileri oylamayla ilgili bilgiler verip seçmenlere son dakika uyarılarında bulundu:

“Erbaş ve erler oy kullanamayacak. Uzman çavuşlar, astsubaylar, subaylar kayıtlı oldukları sandıkta oy verebilecek. Ancak, yurtiçi ve yurtdışında operasyon için kayıtlı oldukları sandıklar dışında görevli askerler oy kullanamayacak. Sandık güvenliğini sağlamakla görevli asker ve polisler bunun tek istisnası. Bu askerler ve polisler görevli oldukları sandıklarda oy verecek. Bu sandıklara da görevli asker ve polislerin zaten isimleri yazıldı. Sandık kurulu başkan ve üyeleri gibi bu asker ve polisler de görevlendirildikleri yerde oy kullanabiliyor.

07:15 Kaç milyon kişi oy kullanacak?

'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişi öngören 18 maddelik anayasa değişikliği için 55 milyon 319 bin 222 seçmen, ülke genelinde 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak. Saat 07.00'da oy verme işleminin başladığı illerde sandıklar saat 16.00'da, saat 08.00'de oy verme işleminin başladığı illerde ise saat 17.00'de kapanacak ve tasnife geçilecek.

07:06 Oy verme saatleri

Seçmenler, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kiliste 07.00-16.00 saatlerinde oy kullanacak. Diğer illerde oy kullanma saatleri 08.00-17.00 olacak.

Oy kullanmanın bitiş saatine gelindiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek.

07:00 Ve Doğu'da oy verme işlemleri başladı

Cumhuriyet tarihimizin yedinci referandumunda oy verme işlemi Doğu bölgemizdeki 32 ilde saat 07.00'de başladı. Diğer illerde ise oy verme saat 08.00'de başlayacak.

Doğan Haber Ajansı muhabirlerinin oy vermenin başladığı illerden bildirdiği haberlere göre birçok yerde seçmen erkenden sandığa geldi ve oy verme işleminin başlamasını bekledi. Bazı yerlerde ise sandık başlarının tenha olması dikkati çekti.

Seçimlerin olaysız geçmesi için tüm yurtta geniş güvenlik önlemleri alındı.

Yukarı

Business HT×