BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5892 % 0,21
EUR/TRY 34,8042 % 0,47
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5885
% 0,21
34,8021
% 0,47
1,0669
% 0,15
45,35
-0,09
2.311,13
% -0,69
86,31
% -0,79
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Moody's THY'nin notunu düşürdü, 8 şirketi izlemeye aldı

Moody's dokuz Türk şirketiyle ilgili açıklama yaptı

Moody's THY'nin notunu düşürdü, 8 şirketi izlemeye aldı
BUSINESSHT 20 07 2016, 20:36

Darbe girişiminin ardından Türkiye'nin kredi notunu "düşürmek üzere" incelemeye alan uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's, dokuz Türk şirketiyle ilgili açıklama yaptı.

Kuruluş sekiz şirketin notunu incelemeye aldığını belirtirken, Türk Hava Yolları'nın notunu Ba1'den Ba2'ye indirdi.

Moody's, THY'nin kredi notunun düşürülmesini, son olaylarla daha da kötüleşmesini beklediği, finansal ve işletme performansının 2016 yılı boyunca beklentilerden düşük olması olarak açıkladı.  

İzlemeye alınan sekiz şirket şöyle: 

  • Anadolu Efes 
  • Coca-Cola İçecek 
  • Doğuş Holding 
  • Koç Holding 
  • Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK)
  • Turkcell 
  • Türkiye Petrol Rafinerileri (Tüpraş) 
  • Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları (Şişecam)

Moody's sabah yaptığı açıkalamada da ülke notuna bağlı olarak derecelendirdiği 17 Türk bankasını "negatif incelemeye" aldığını duyurmuştu. 

Önceki gün yaptığı açıklmada da, notunu düşürmek üzere incelemeye aldığı Türkiye'nin ekonomik büyümesinin darbe girişiminden önemli ölçüde "etkilenme potansiyeli"ne sahip olduğunun altını çizen Moody's, ekonomik büyüme beklentisini de yüzde 3'e düşürmüştü. 

Bir diğer uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's bu akşam, Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye, görünümünü ise 'durağan'dan 'negatif'e indirmişti. 

Türkiye'nin S&P notu zaten yatırım yapılabilir seviyenin altındaydı. Ancak Türkiye'ye yatırım yapılabilir not veren iki kredi derecelendirme kuruluşundan Moody's'in not indirimi çok daha kritik kabul ediliyor; çünkü yabancı yatırım fonlarından bazıları en az iki tane yatırım yapılabilir kredi notuna sahip olmayan ülkelere yatırım yapamıyor.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli Moody's açıklamasının ardından Twitter'da, "Türkiye'nin kıymetli tüm şirketlerine yönelik NOT indirme tehtidi içeren THY not indirme açıklamasından da anladığınız üzere HEDEF EKONOMİ" dedi. 

Gedikli S&P'nin not kararının ardından da açıklama yapmıştı. 

Gedikli, "S&P nin yangından mal kaçırır gibi Türkiye'nin notunu indirmesi hiçbir mantığa uymayan karardır! TR'ye yapılan darbe girişiminin ardından hızlı ve zamanında alınan kararlarla etkileyemedikleri ekonomiyi bu şekilde etkilemeye çalışıyorlar. Küresel oyun Türkiye'ye tuzak kuruyor dediğimizde komplo teorisi diyenler gelişmeleri artık MİLLİ duygularla incelesin.Türkiye Cumhuriyeti devleti'nin tüm kurumları iş başında iken verilen not indirim kararı bu kararı verenler için KARA BİR LEKEDİR!" demişti.  

İLK AÇIKLAMA ANADOLU EFES'TEN

İzlemeye alınan şirketlerden ilk açıklama yapan Anadolu Efes oldu.

KAP'a yapılan açıklamada, "Moody's bugün yaptığı basın açıklamasında not indirimi ile ilgili izleme kararının esasen Anadolu Efes'in kredibilitesinin Türkiye ekonomisi ile arasındaki ilişkiyi ve şirketin yurtiçi faaliyet ortamından önemli ölçüde etkilenme riskini yansıttığını belirtmiştir. Diğer taraftan Moody's, şirketin operasyonel ve mali profilinin önemli derecede güçlü olduğu ve ülke ile şirketin kredi profili arasında ilişkinin sınırlı olduğu sonucuna varıldığı takdirde, ülke kredi notuyla ilgili alınacak negatif bir aksiyonun Anadolu Efes'in kredi notunda düşüşe yol açmayabileceğini de ifade etmiştir" denildi.

Yukarı

Business HT×