BIST 100 9.142,40 % 0,69
USD/TRY 32,3839 % 0,12
EUR/TRY 35,0322 % 0,04
Piyasalar
9.142,40
% 0,69
32,3839
% 0,12
35,0322
% 0,04
1,0790
% 0,02
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Moody's 17 Türk bankasını da incelemeye aldı

Moody's, 17 Türk bankasının kredi notlarını olası indirim için incelemeye aldı

Moody's 17 Türk bankasını da incelemeye aldı
20 07 2016, 08:54

Darbe girişiminin ardından Türkiye'nin kredi notunu "düşürmek üzere" incelemeye alan uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's, ülke notuna bağlı olarak, derecelendirdiği 17 Türk bankasını da "negatif incelemeye" aldı.

Moody's'den yapılan açıklamada, gelişen siyasi ve ekonomik durumdan kaynaklı olarak ortaya çıkan risklerin değerlendirilmesi ihtiyacı nedeniyle notların izlemeye alındığı belirtildi.

Açıklamada, yatırımcı ve müşterilerin güveninde olası zayıflamaya bağlı olarak, faaliyet ortamında oluşabilecek bozulma risklerinin, bankalar ve müşterilerinin büyüme ve finansal performanslarında zayıflama yaratabileceğine dikkat çekilerek, bu gelişmenin negatif incelemeyi gerektiren unsurlardan biri olduğu vurgulandı.

Buna bağlı olarak, derecelendirdiği Türk bankalarının, yaşanan son gelişmelerin ekonomik ve finansal etkilerindren belirli bir derecede etkileneceklerine işaret eden Moody's, yapacakları gözden geçirmeden her kurumun durumunu ayrı ayrı değerlendireceklerini belirtti.

Önceki gün yaptığı açıklamada da, notunu düşürmek üzere incelemeye aldığı Türkiye'nin ekonomik büyümesinin darbe girişiminden önemli ölçüde "etkilenme potansiyeli"ne sahip olduğunun altını çizen Moody's, ekonomik büyüme beklentisini de yüzde 3'e düşürdü.

 

BELEDİYELER VE TOKİ DE İNCELEMEDE

Kuruluş, Türkiye'de kamu kurumlarının da kredi notlarını olası indirim için incelemeye aldığını bildirdi.

Hafta başında Türkiye'nin ülke kredi notunu olası bir indirim için gözden geçireceğini açıklayan kredi derecelendirme kuruluşu, İstanbul ve İzmir Büyükşehir belediyelleri ile Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) notların da aynı süreci başlattı.

MOODY'S/LEMAY: İNCELEME 1-3 AY SÜRECEK

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in "Türkiye'nin notunu indirim için izlemeye aldığını" açıklamasının ardından kuruluşun Siyasal Riskler Yönetici Direktörü YVes Lemay, BloombergHT'ye konuştu.

1. Siyasi risklerin yükselmesini değerlendirceğiz

2. Ülkenin ekonomik programında ilerleme olup olmayacağına bakacağız. 

3. Ekonomisi yoğun şekilde yabancı yatırımcıya dayanan Türkiye'deki politik risklerin uluslararası yatıtırımcıların kararlarını aniden olumsuz şekilde değiştirmesinin Türk ekonomisine nasıl etkisi olacağını inceleyeceğiz. 

Türkiye'de vadesi dolacak dış borcun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 25 olduğunu söyleyen Lemay, bunun diğer gelişen piyasalara oranla yüksek olduğunu belirtti. Siyasal Riskler Yönetici Direktörü, yatırımcının güveninin temin edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Moody's, pazartesi günü Türkiye'nin "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" seviyedeki kredi notunu "çöp" seviyesine indirmek için izlemeye aldığını açıklamıştı. 

Yukarı

Business HT×