Üç yılda yüzde binin üzerinde değerlenmesinin ardından ülkelerin karşılığında vatandaşlık verdiği, insanların gayrimenkul satın aldığı Bitcoin, Türkiye'deki endüstrilerin de yakın markajında.
İpek ve kaşmir tekstilinin öncü isimlerinden Silk & Cashmere, değeri 7 bin dolara dayanan Bitcoin'le satış yapmak üzere çalışmalara başladı.
Şirketin CEO'su Ayşen Zamanpur, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarında Silk & Cashmere'in websitesi ve mağazalarında Bitcoin'in geçerli olması durumunda, bu kararın nasıl karşılanacağı ve riskin ne seviyede olacağı konularında takipçlerine danışarak fikir alışverişinde bulundu.
— Ayşen Zamanpur (@justaysenz) November 15, 2017
BusinessHT'ye de konuşan Zamanpur, şirketinin yenilikleri sevdiğini, kendisinin de dijital para 100 dolar seviyesinde olduğu günlerden bu zamana kadar Bitcoin'i takip ettiğini söyleyerek bu teknolojik alışveriş yöntemi için henüz ön araştırma yaptıklarını ifade etti.
Zamanpur, Türkiye'de online alışveriş sistemini ilk kullanan şirketlerden biri olarak amaçlarının, yakın gelecekte başlaması beklenen dijital parayla ödeme dönemine tamamen hazır girmek olduğunu aktardı.
Riskleri de araştırdıklarını söyleyen Silk & Cashmere CEO'su, Bitcoin'e geçmeleri durumunda dijital parayla alışverişe bir sınır koyabileceklerini belirterek, "Bitcoin temkinli bir konu. Yasal olarak da araştırmalarımız sürüyor. Hesaplanabilir ise risk alan biriyim. Bu nedenle örneğin, 'Ayda en fazla 10 Bitcoinlik alışveriş' gibi sınırlamalarımız olabilir. Bu da zaten 60 bin doların üzerinde, azımsanmayacak bir meblağ" diye konuştu.
Sosyal medyadaki paylaşımlarından sonra yurt içi ve yurt dışından davetler aldığını söyleyen Zamanpur, "Kendi içimizde belli seviyeye geldikten sonra, bu işin uzmanlarıyla bir araya gelip, düzenlediğimiz workshoplarda bir beyin fırtınası yapabiliriz" ifadelerini kullandı.
Hikâyesi, 1992'de Capra Hircus adında dünyanın en kaliteli kaşmirini üreten keçi ve ipek kozalarının anavatanı Moğolistan'a yapılan bir seyahatle başlayan Silk & Cashmere, bugün 26 ülkede 200 noktada satış yapıyor.
Çin, Moğolistan ve Hindistan’dan 60’a yakın fabrikadan ürün tedarik eden şirket, yıllık 150 bin adete yakın ipek, 150 bin adete yakın da kaşmir ürettiriyor. Üç yıl içerisinde ise yurt içi ve yurt dışında yaklaşık 20 bayilik verilmesi hedefleniyor.