BIST 100 9.093,73 % 0,15
USD/TRY 32,3706 % 0,08
EUR/TRY 35,0067 % -0,03
Piyasalar
9.096,09
% 0,18
32,3706
% 0,08
35,0011
% -0,05
1,0787
% -0,01
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Troy ile bankaların maliyetlerini aşağıya çektik"

Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko, Troy ile bankaların maliyetlerini aşağıya çektiklerini belirtti. Canko, Troy ile ilgili son rakamları ve hedeflerini anlattı.

"Troy ile bankaların maliyetlerini aşağıya çektik"
SELÇUK OKTAY 15 11 2017, 12:00

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, 2016 yılında yarattıkları Troy markası ile bankaların maliyetlerini aşağıya çektiklerini söyledi. 

Canko, internet medyası ekonomi editörleri ile bir araya geldiği toplantıda, "Şimdiye kadar Troy ile bankaların maliyetlerini aşağıya çektik. Rekabeti artırdığımız için rakipler de maliyetlerini aşağıya çekti" diye konuştu. 

Bankalar için kartın sağ alt köşesine koydukları markaların bir kiralama bedeli olduğunu söyleyen Canko, Troy ile birlikte bu kiralama bedelinde tasarruf yarattıklarını belirtti. 

Canko, "Bir markanın bankaya maliyetinin iki boyutu var. Birincisi markanın bedeli, ikincisi ise o kartla yapılan alışverişten alınan pay. Şu anda toplam kart sayısı 180 milyonu aştı. Bankalar Troy nedeniyle 180 milyon kartta bir lira tasarruf etse 180 milyon TL'lik bir tasarruf sağlanmış olur." ifadelerini kullandı.

OVP'DE 'YERLİ VE MİLLİ ÖDEME SİSTEMİ' VURGUSU

BKM Genel Müdürü Soner Canko, 2018-2020 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'da geçen "Yerli ve milli ödeme sisteminin yaygınlaştırılması sağlanacaktır" ibaresi hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Canko, OVP'de geçen bu ifade ile ilgili kendilerinin herhangi bir müdahalesi olmadığını, bu konunun OVP'ye girmesinin işlerini iyi yaptıklarını gösterdiğini belirtti. 

 

Canko, hükümetin OVP'de bu konuya neden yer verdiği ile ilgili olarak "5 babayiğiti neden destekliyorlarsa o yüzden olmalı. Biz OVP’ye girmesi için özel bir şey yapmadık. Demek ki işimizi iyi yapmışız. Sektörlerden de çok destek aldık. Benim en çok duygulandığım an, TÜRSAB-TÜROFED’in üyelerine otellerde Troy kartın geçmesi ile ilgili tüm düzenlemeleri yapma çağrısıydı. Brezilya’da 5 yıl önce çıkmış kart pazarın yüzde 20’sinde kabul ediliyor. Biz birinci günde yüzde 100’dük." ifadelerini kullandı. 

 

Canko, önümüzdeki dönem için bankalardan, KOBİ’lerden ve meslek örgütlerinden proje önerileri geldiğini, insanlarda Troy ile ilgili bir sahiplenme olduğunu söyledi.  

TROY KARTLARININ YIL SONUNA KADAR 1 MİLYONA ULAŞMASI BEKLENİYOR

Troy logosu taşıyan kartların sayısının 900 bine ulaştığını söyleyen Canko, yıl sonuna kadar bu sayının 1 milyon olmasını beklediklerini belirtti. 

Türkiye’de 2,4 milyon POS terminali ve 50 bin ATM ile birlikte tüm e-ticaret sitelerinde Troy'un geçtiğini ifade eden Canko ilk aşamada hedeflerinin 23 milyonluk bankasız nüfusa yönelmek olduğunu söyledi. 

Herhangi bir bankayla çalışmayan kişilerin önemli bir fırsat sunduğuna dikkat çeken Canko, "Biz Troy ile ilk olarak 23 mşlyona ulaşan bankasız nüfusa ulaşmayı hedefledik. Bu kapsamda hedefimiz 12 yaşından itibaren gençler, düzenli geliri olmayanlar, kırsal alanda banka ile temas edemeyenler. Bu kesime 3-5 yıl içerisinde ulaşmak istiyoruz." dedi. 

 

Mikro ödemelerin günlük ödemeler içerisinde önemli bir büyüklüğe ulaştığını söyleyen Canko, bu ödemelerin çok önemli kısmının banka kartları üzerinden yapıldığını, bu kapsamda banka kartlarına ağırlık veren Troy'un da önemli fırsatlar gördüğünü ekledi. 

"TÜRK KRİPTO PARASI ÜZERİNDE ÇALIŞANLAR VAR"

BKM Genel Müdürü Soner Canko son günlerde oldukça gündemde olan kripto paralar ve bu paraların üzerinde yükseldiği teknolojilerle ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Küresel ödeme sistemleri markası Visa'nın bu yönde bir adım atması, bu kripto paraların ödeme sistemleriyle entegre çalışması modelini de gündeme getirmişti. Visa, Monaco isimli kripto para tarafından desteklenen bir kartı onayladığını açıklamıştı.

Canko hali hazırda bununla ilgili bir projeleri olmadığını ama üyelerinden birinin böyle bir proje ile gelmesi durumunda değerlendirebileceklerini söyledi. Canko, "Üyelerimizden biri gelip de derse ki “Biz mevcut Troy kartlarına kripto para da koymak istiyoruz” mevzuatta varsa neden olmasın. Ama şu an mevzuat yok." dedi. 

Canko, kripto paralarla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: 

"Türk dijital parası yok. Ama üzerinde çalışan var. Bu konuda mevzuat da yok ama yaparsanız sizi engelleyecek bir düzenleme de yok. Boşluk olan şeylerde risk vardır ve almak da lazım. Türkiye’de ilk kredi kartı 1986’da çıktı, Kredi Kartları ve Banka Kartları Kanunu ise 2006 yılında çıktı, 20 sene sonra. O zamana kadar illegal çalışmadık elbette. Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu gibi ana kanunları esas olarak çıkardık. Dolayısıyla Türk kanunlarına uyarak kripto para çıkarabilirsiniz. Ben kripto paralara alerjisi olan biriyim. Ancak Blockchain bir teknoloji olarak incelenmelidir."

 

YUVARLAYA YUVARLAYA 2,5 MİLYON TL BAĞIŞ TOPLADI

Canko, dijital ödeme teknolojilerinin sosyal konularda da avantajlar sunduğunu, BKM Express içindeki kumbara yoluyla topladıkları bağışların önemli seviyeye geldiğini belirtti. Canko, "BKM Express içindeki bağışların toplandığı kumbara verilerine göre, 2 senede 160 bin bağış işlemi gerçekleşti. Bu işlemler sonrasında  2,5 milyon TL bağış toplandı. Bu sürede 5 milyon e-ticaret işlemi gerçekleşirken 160 bin de bağış işlemi oldu. Dijital hayatın böyle faydaları var." dedi. 

Yukarı

Business HT×