BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Güney Kore, kripto para dünyası için neden bu kadar önemli?

Kripto para işlemlerini sınırlandırmasının ardından Bitcoin ve diğer para birimlerini tepetaklak eden Güney Kore, neden bu kadar kritik bir ülke?

Güney Kore, kripto para dünyası için neden bu kadar önemli?
BLOOMBERG INTERNATIONAL 05 02 2018, 17:05

Güney Koreliler  arasında kripto para bağımlılığı giderek artarken, ülkenin politikacıları arasında bir o kadar endişe yaratıyor. Hükümetin Bitcoin'le ilgili spekülatif dalganın çok tehlikeli olduğunu açıklamasının ardından, talebi ocak ayında ABD'den yüzde 50 fazla olan Bitcoin'in fiyatı 8 bin doların altına kadar geriledi.

Kripto para piyasalarında işlemlerini gerçek kişilerin hesapları ile sınırlama kararı da alan Güney Kore'nin kripto dünyasındaki geniş rolü, yatırımcıların da dikkatini çekmiş durumda.

1. Güney Koreliler neden kripto paralara bu kadar ilgili?

Kore Finans Enstitüsü Uzman Araştırmacısı Tai-ki Lee'ye göre Güney Kore'nin bireysel yatırımcılarının aşırı doldurulmuş finansal bahislere karşı özel bir ilgisi var. Seul Milli Üniversitesi Psikoloji Profesörü Kwak Keumjoo'ya göre ise Kim Jong Un liderliğindeki Kuzey Kore'ye sınır komşusu olmak, Güney Korelileri tasarruf etmeye itiyor. Ancak nedeni ne olursa olsun ülkenin Merkez Bankası bile çalışanlarına özellikle çalışma saatlerinde kripto para işlemi yapmalarını yasaklamış durumda.

2. Güney Kore'nin bir kripto-ticareti merkezi olarak ne kadar büyük?

Kripto paralarla yapılan işlemlerden Kore won'undan daha fazla ABD doları kullanılıyor. 2017'nin ikinci yarısında Bitcoin işlemlerinin yüzde 10'undan fazla won ile yapılmıştı. Ancak Ethereum işlemlerinde en çok kullanılan para birimi hâlen won. 

3. Güney Kore hükümetinin tutumu nedir?

Eylül ayında kripto paraların halka arzlarını "artan dolandırıcılık riski" gerekçesiyle  yasaklayan Güney Kore hükümeti, kripto para ticareti yapan şirketler üzerine artan denetimler uyguluyor. 30 Ocak'ta yapılan açıklama kapsamında ise bankalardaki ismi belli olmayan hesaplar yasaklanırken, kripto para platformlarında günlük 9 bin 330 (10 milyon won) para çekenlerin ihbar edilmesi gerektiği belirtildi. Kuralla birlikte yabancılar ve finansal enstitülerin de yerel piyasada işlem yapması yasaklandı.

4. Kripto piyasalar nasıl tepki verdi?

Yatırımcıda artan endişeyle birlikte, Güney Kore gibi kripto paraların en yoğun talep akışına sahip damarlarından biri kesilmiş oldu.

Ocak ortasında yüzde 12 gerileyen Bitcoin, bu hafta başı itibariyle kasımdan bu yana en düşük seviyesi olan 7 bin 583 dolara kadar geriledi.

5. Güney Kore otoritesini endişelendiren ne ?

Kara para aklama, vergi kaçırma ve artan spekülasyon. Hatta Başbakan Lee Nak-yon daha da ileri giderek kripto paraların ülkenin gençliğini yozlaştıracağını söyledi.

6. Peki yatırımcılar yasakları aşabilir mi?

Tokyo merkezli dijital para işlemcisi Quoine'in başındaki isim Mike Kayamori'ye göre yasa koyucuların tüm baskılarına rağmen, yerel traderlar kripto para almanın bir yolunu buluyor:

"Tezgâhaltı işlemleri hâlâ var. Büyük ihtimalle Bitcoinlerini orada dönüştürüp, denizaşırı ülkelerde işleme sokuyorlar."

Yukarı

Business HT×