BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5305 % 0,19
EUR/TRY 34,7395 % 0,24
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5305
% 0,19
34,7395
% 0,24
1,0645
% -0,26
45,49
0,00
2.379,95
% 0,80
87,09
% -0,23
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kripto masası: İnsani yardımın yeni adresi Bitcoin

Güney Kore'den yeni Bitcoin açıklaması, UNICEF'in "dijital para" çağrısı, İzlanda'da çevre dostu dijital para madenciliği...

Kripto masası: İnsani yardımın yeni adresi Bitcoin
BUSINESSHT 05 02 2018, 09:27

BITCOIN DİKİŞ TUTMUYOR

Geçen hafta sert gerileme kaydeden Bitcoin bu haftaya da hızlı bir gerileme ile başladı. TSİ 14:45 itibariyle Bitcoin 7 bin 583 dolardan işlem gördü. Böylelikle Kasım 2017'den bu yana en düşük seviye kaydedildi. 

Bitcoin'deki gerileme genel olarak diğer kripto paralar üzerinde de baskı yarattı. Ripple yüzde 7,2 düşüşle 0,74 dolar, Ethereum yüzde 5,8 gerileme ile 770 dolar, Litecoin yüzde 5 gerileme ile 134 dolardan işlem gördü. 

 

UNICEF: SURİYE'DEKİ ÇOCUKLAR İÇİN MADENCİLİK YAPIN

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından kurulan "Game Chaingers" adlı inisiyatif kapsamında madencilik yapanlardan Suriyeli çocuklara yardım talep ediliyor. 

UNICEF'ten yapılan açıklamada Claymore adındaki madencilik yazılımın indirilmesinden sonra UNICEF'e ait elektronik cüzdana Ethereum transfer edilebileceği ifade ediliyor. 

GÜNEY KORE'DEN YENİ KRİPTO PARA AÇIKLAMASI 

Geçtiğimiz günlerde kripto para piyasalarında işlemlerini gerçek kişilerin hesapları ile sınırlama kararı alan Güney Kore'den dijital paralarla ilgili yeni açıklama geldi. 

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan ile bir araya gelen Güney Kore Finans Bakanı Kim Dong-yeon, görüşme sonrası yaptığı açıklamada iki ülkenin de kripto para politikalarını ele aldıklarını Çin ile daha fazla işbirliği içerisinde olmak istediklerini söyledi. 

Kripto paralara bir yasak getirilmeyeceğini vurgulayan Kim, "Hükümetin dijital para birimlerini ortadan kaldırmak ya da bastırmak gibi bir niyeti yok Hala acil konularla ilgili ekibimizle kripto para hakkında görüşüyoruz" dedi. 

ABD'DEN ÇOK SERT BITCOIN KARARI 

ABD’nin en büyük finans kuruluşlarından JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. ve Citigroup Inc., bankalarına ait kredi kartlarından Bitcoin ve diğer kripto paraların satın alınmasını yasakladı. JPMorgan sözcüsü Mary Jane Rogers, transferler sırasında oluşabilecek risk nedeniyle bu kararı aldıklarını söyledi.

Bank of America’dan yapılan açıklamada ise kripto transferlerinin cuma günü durdurulduğu, uygulamanın tüm bireysel ve kurumsal kredi kartlarını kapsadığı ancak ATM kartlarının durumdan etkilenmeyeceği duyuruldu. 

GÜCÜNÜ DOĞADAN ALACAK DİJİTAL PARA MADENİ

Dijital para madenciliği için gerekli dev bilgisayarlar ve aşırı elektrik tüketimine çözüm İzlanda'dan geldi. Kurulumunun nisan-ağustos arası sürmesi beklenen Moonlite adlı yeni Bitcoin madeni, yalnızca rüzgâr, güneş ve jeotermal kaynaklardan gelecek enerjiyi kullanacak. Söz konusu madende Bitcoin, Bitcoin Cash, Dash ve Litecoin üretilecek. 

İzlanda’nın soğuk havasını yüzde 100 güçte çalışacak sistemleri soğutmak için kullanacak dev madenin günde ortalama 8 milyon dolarlık üretim yapması bekleniyor. 

Kripto para üretimi için gerekli sistemler çok yüksek oranda enerji harcıyor. Son tahminlere göre madencilik, şu an 12 ABD eyaletinden daha fazla elektrik tüketiyor. 

BİR HAYIRSEVERDEN 37 MİLYON DOLARLIK BITCOIN BAĞIŞI 

İsmini açıklamayan bir Bitcoin yatırımcısı, ABD'nin Kaliforniya eyaleti merkezli, kâr amacı gütmeyen sağlık kuruluşu Open Medicine Foundationa'a geçen ay 1 milyon dolar, geçen hafta da 4 milyon dolar olmak üzere toplam 5 milyon dolarlık Bitcoin bağışı yaptı.

Bağışın Pineapple Fonu'a bağlı "Pine" kod adlı biri tarafından yapılmış olduğundan başka bilgi bulunmuyor. Pineapple Fonu'nun websitesinde bugüne kadar farklı kurumlara 37 milyon dolarlık Bitcoin bağışı yapıldığı ve hedefin 86 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Dünyanın en zengin 250 Bitcoin sanal cüzdanlarından biri olduklarını söyleyen websitesinde "Hayır işlerine 86 milyon dolar Bitcoin yatıracağız çünkü bir kere yeterli paraya sahipsen artık paranın bir önemi olmuyor" ifadesi yer alıyor.

Yukarı

Business HT×