BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4910 % -0,23
EUR/TRY 34,9320 % 0,23
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4913
% -0,23
34,9306
% 0,22
1,0730
% 0,29
44,89
-0,46
2.333,02
% 0,73
89,22
% 1,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kripto para piyasasında Bitcoin Cash'in sürpriz 'yükselişi'

Hafta sonu kripto para piyasalarında yaşanan çalkantının ardından Bitcoin 5 bin dolar seviyelerine gerilerken, Bitcoin Cash yüzde 160 artış gösterdi. Peki neden?

Kripto para piyasasında Bitcoin Cash'in sürpriz 'yükselişi'
SELÇUK OKTAY 13 11 2017, 15:46

Bitcoin'in bu ayın ortalarında yaşanması beklenen güncellenmesinin ertelenmesi sonrasında kripto para piyasaları çalkantılı birkaç gün geçirdi. Bu hareketli günlerde Bitcoin'de yüzde 29'a varan sert gerileme görülürken, Ağustos ayındaki çatallanma ile ortaya çıkan Bitcoin Cash tarafında ise çok hızlı bir artış görüldü. 

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmail Hakkı Polat, kripto para piyasalarında yaşanan son hareketi ve Bitcoin Cash'in kazandığı ivmenin ne anlama geldiğini BusinessHT'ye değerlendirdi. 

Çatallanmanın ertelenmesinin ardından, Bitcoin'in gerilediği, Bitcoin Cash'in ise yükseldiğini gördük. Bunu nasıl değerlendirmek gerekiyor?

Segwit2x güncellemesinden vazgeçen New York Anlaşması Grubu'nun önderleri, ki bunların başında erken dönem Bitcoin zengini Roger Ver ve Bitcoin'in en büyük madencilik havuzlarından Bitmain'in sahibi Jihan Wu geliyor, Bitcoin'in şu an mevcut ölçeklenebilirliği ile özellikle bir değiş tokuş aracı olarak kullanılmasının önündeki engelleri kaldırarak Bitcoin'in bir para birimine dönüşmesi, finansal araç olarak sokağa inebilmesi için ölçeklendirme istiyorlar. Ağustos ayındaki ilk Segwit güncellemesinde ortaya çıkardıkları Bitcoin Cash adlı para birimi ile yola devam etme kararı aldılar geçen hafta. 

Bitcoin'i kendi haline bırakıp hatta biraz daha değer saklama hizmeti tarafına doğru ittirip, Bitcoin Cash'i onun karşısında finansal değiş tokuş aracı olarak kurguladılar. Bunun için de geçtiğimiz hafta Cuma ve Cumartesi iki operasyon yaptılar. 

Nasıl bir operasyondan bahsediyorsunuz?

İlk başta işin finansal tarafında Roger Ver elindeki 250 bin Bitcoin'i, bu yaklaşık olarak 1,25-1,5 milyar dolar arası bir büyüklüğe tekabül ediyor, bir Bitcoin borsasına transfer etti. Bu aslında aba altından sopa göstermekti. Buradaki mesaj "Ben bunu satarsam Bitcoin piyasası alt üst olur" demekti. Bitcoin'den çıkan paranın Bitcoin Cash'e aktarıldığını gördük. Bu hareket Bitcoin Cash'i 800 dolardan 3 bin dolarlara yaklaştırdı. Bitcoin'i de 5 bin dolarlı seviyelere kadar çekti. 

Bu operasyonun bir boyutu da yine Roger Ver'in partneri Jihan Wu'nun elindeki madencilik gücünü ki bu Bitcoin madenciliğinin yüzde 20'sine karşılık geliyor, Bitcoin'in işlemlerini hakem olarak doğrulamayı bırakıp madencilik gücünü Bitcoin Cash tarafına geçirmesi oldu.

Dolayısıyla Cumartesi akşamı günlük işlem rekoru 7-8 milyar dolardan 18 milyar dolarlara yükseldi. Bitcoin Cash'in değeri de ilk defa Ethereum'u geçerek ikinci oldu. Bitcoin Cash'in değeri 30 milyar dolara ulaştı. Bitcoin'in değeri de 100 milyar doların altına indi. Bitcoin'in de doğrulanmayı bekleyen işlem sayısı 200 bine yaklaşmıştı. Böyle karanlık bir tablo yaratmaya çalıştı bu ekip. 

 

Roger Ver

Ancak burada iki gelişme oldu. Özellikle kripto madencilik tekniğinde bir tarafa madencilik ilgisi çok yoğun olursa oradaki işlemlere bir zorluk derecesi atanıyor, bu zorluk derecesinin Bitcoin Cash'de yükseldiğini gördük. Bitcoin'de ise tam tersi derecesi azaldı. Böylelikle Bitcoin Cash'de madencilik fiyatları düşerken, Bitcoin'de artmaya başladı. Bitcoin Cash'i destekleyen madencilerin bir kısmı da Bitcoin'e dönüş yaptı. Fiyatın 5 bin dolara düştüğünü gören yatırımcılar da Bitcoin'e yöneldi. Dolayısıyla Bitcoin Cash'in fiyatı bin dolarlara gelirken, Bitcoin de 6 bin 500 dolarlara yükseldi. 

Bu süreçte iki sorun belirgin hale geldi. Bitcoin'in ölçeklendirme problemi hala duruyor. Önümüzdeki dönemde artan yatırımcı talebi Bitcoin sisteminin karşılayabileceği nicelikten çok daha ötede olabilir. Bitcoin bunlara yanıt vermezse o beklentilerde ikinci adres Bitcoin Cash olabilir. Bitcoin Cash için bu adeta bir mevzi kazanma oldu. 

İkincisi, BitcoinCash iyi bir teknolojik çözüm olabilir ama piyasa ve değer olgularını düşünürken işin yatırımcı boyutunu da dikkate almak lazım. Kripto para piyasası Bitcoin ismi ile tanınıyor. Bitcoin adeta tek başına KriptoPara piyasasını taşıyan marka. O yüzden de burada bir rekabet olacaksa işin piyasa boyutunda Bitcoin Cash'in tanınırlığının az olduğunu dikkate almak lazım. Dolayısıyla Bitcoin'i böyle bir mücadele ile alt etmek zor. Ayrıca Bitcoin 1.200 kripto paranın alım satımında da bir gösterge niteliğinde. 

Ama önümüzdeki dönemde Bitcoin-Bitcoin Cash çekişmesine sahne olacak günler bizi bekliyor. 

Peki ertelenen çatallanmada son durum ne? Bu yöndeki tartışmaları nasıl okuyorsunuz?

Burada iki grup çekişme içindeydi. Madenciler ve çekirdek grup tavrını sürdürüyor. Ama bu değişikliğin yapılmasını isteyen New York Anlaşması grubu da Bitcoin Cash'den yana tavrını kullanmışa benziyor. Yakın vadede Segwit benzeri çatallanma ve sistem güncellenmesi ihtimali bence düşük görünüyor. Ama hiç belli olmaz. Bu piyasanın özelliğini hatırlatmak lazım. Burada geleneksel finans grafikleri ve yatırım tavsiyeleri geçerli olmaz. Yatırımcılar iyi okuyarak kendileri kararlarını bilinçle vermeli. Yoksa kripto para piyasasında başlarına beklenmedik şeyler gelebilir.  

Yukarı

Business HT×