BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5946 % 0,20
EUR/TRY 34,6678 % -0,05
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5946
% 0,20
34,6678
% -0,05
1,0615
% -0,26
45,49
0,00
2.411,27
% 1,35
89,58
% 2,84
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

100 milyar dolarlık pazar

Batı ile İran, 30 Haziran'da nükleer müzakerelerde son viraja girecek. Avrupalı şirketler rotasını İran'a çevirdi. Ambargoların kalkmasıyla İran'ın yıllık 100 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı olacağı öngörülüyor

100 milyar dolarlık pazar
DER SPIEGEL 20 05 2015, 14:58

Batı ile İran arasındaki müzakerelerin olumlu sonuçlanması ile birlikte Avrupalı şirketler gözlerini İran'a çevirdi.

Avrupalı yetkililer, 30 Haziran'da nükleer anlaşmanın sağlanması ve sonrasında yaptırımların kalkması halinde İran'ın yıllık 100 milyar dolarlık yeni yatırıma ihtiyacı olduğunu düşünüyor. 

Bu konuda en fazla hazırlık yapan ve çalışmalarını hızlandıran ülkelerin başında Almanya geliyor.

İran'a ziyaretlerini sıklaştıran Avrupalı şirketlerin arasında Alman otomotiv şirketi Volkswagen ve mühendislij şirketi Linde de var.

Alman Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel de İran'ın enerji sektöründe ilişkilerin sıkılaştırılması neticesinde muazzam fırsatlar olduğu görüşünde.

Alman Ekonomi Bakanlığı yetkililerine göre uzun yıllar yaptırımlara maruz kalan ve yatırım almayan İran'ın her yıl yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı olduğu görüşü hakim. Böyle büyük bir pazardan pay almak için çalışmalarını hızladıran Avrupalı şirketlerin odaklandığı alanların başında altyapı, otomotiv sanayi, ağır makine ve ilaç sektörü gösteriliyor.


İran'a karşı ambargo 4 yıl önceye kadar sıkılaştırılmamışken, Alman şirketlerin İran'a ürün ve hizmet tarafındaki yıllık ihracatı 4 milyar euro civarında idi.

Yetkililere göre ambargonun gelecek yıl kaldırılması halinde söz konusu rakam belirgin şekilde katlanarak artacak.

Alman bankacılık sektörü de bu konuda hızlı hareket eden sektörler arasında. Almanya'nın önde gelen banka yöneticilerinin bir taraftan ABD'yi kızdırmak istemediği ancak diğer taraftan da Tahran Yönetimi ile sık sık temasa geçtiği ve ambargonun kaldırılması sonrasındaki süreçteki olası işbirliklerini masaya yatırdığı belirtiliyor.

Der Spiegel'in haberine göre Volkswagen ile birlikte bir diğer şirket Daimler de İran ile otomotiv sektöründe işbirliği fırsatlarını kolluyor. Her iki şirketin de yedek parça üretiminde İran ile yatırım fırsatlarını konuştuğu kaydediliyor. 

Volkswagen'in iştiraklerinden ticari ve lojistik araç üreticisi MAN da İran'a ihracat konusunda görüşmeler yapıyor. 

Ambargoya rağmen İran'da faaliyetlerini bir şekilde durdurmayan Siemens Tahran'daki ofisini tüm zorluklara rağmen ağır ambargo sürecinde açık tuttu. Alman şirket yeni dönemde otoyol ve demiryolu projeleri başta olmak üzere modern altyapı, otomotiv sektörü gibi bir çok alanda İran'daki yatırım fırsatlarından yararlanmak için lobi çalışmalarını artırıyor. 

Batı ile İran arasında 30 Haziran kritik bir önem taşırken hem Tahran Yönetimi hem de İran'da iş yapmak için fırsat kollayan Avrupalı şirketler aynı şeyi söylüyor: "Normalleşme için gün sayıyoruz."


Yukarı

Business HT×