BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3654 % 0,07
EUR/TRY 35,0113 % -0,02
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3654
% 0,07
35,0089
% -0,02
1,0790
% 0,01
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Seçim ikinci tura kalırsa dolar ne olur?

Piyasa aktörleri Pazar günü gerçekleştirilecek seçimlere odaklandı. Piyasalarda her türlü seçim senaryosu ele alınırken, bu senaryolar içinde doların Türk Lirası karşısındaki seyri de önemli yer tutuyor. İşte doların olası seçim sonuçlarına göre tepkisine ilişkin analizler...

Seçim ikinci tura kalırsa dolar ne olur?
BUSINESSHT 22 06 2018, 10:03

Türkiye Pazar günü seçimlere odaklanırken, piyasa aktörleri de olası senaryolara karşı pozisyon almaya çalışıyor. 

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine yönelik farklı sonuçlarda bazı analistler farklı tepkiler izleneceğini düşünürken bazı analistler ise seçim sonuçlarının Türk Lirası'nda herhangi bir etki yaratmayacağını öngördü. 

Credit Agricole Gelişen Piyasalar Araştırma ve Strateji Direktörü Sebastien Barbe’ye göre Pazar günü gerçekleştirilecek seçimler sonrasında lira, sonuç ne olursa olsun baskı altında kalmaya devam edecek.

 

Barbe yazdığı notta, piyasaların tedirgin olmaya devam etmesiyle liranın seçim sonrasında rahatlamasını beklemediğini yazdı.

Barbe notunda "Son aylarda yaşanan düşüş lirayı siyasi ortamın dengelendiği durum için cazip şekilde ucuz hale getirdi. Siyasi görünümün netlik kazanması ile lira değer kazanabilir." ifadelerini kullandı. 

 

Rabobank Stratejisti Piotr Matys tarafından kaleme alınan raporda ise Erdoğan’ın ilk turda seçilmesi ve AK Parti’nin meclis çoğunluğunu kazanması durumunda dolar/TL'nin 5’in üzerine çıkabileceği öngörüsünde bulunuldu.

Bunun yanında CHP’nin adayının kazanmasının dolar/TL'de 4 seviyesine düşüşü tetikleyebileceği kaydedildi.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi, buna karşın AK Parti’nin meclis çoğunluğunu kaybetmesi senaryosunda ise dolar/TL'de ılımlı bir düzeltme beklediğini kaydeden Matys, kurun 4,4480/4,4470 seviyesine çekilebileceğini tahmin etti.

ABN AMRO Ekonomisti Nora Neuteboom Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildiği ve AK Parti’nin meclis çoğunluğunu sağladığı ya da Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını kazandığı ve AK Parti’nin meclis çoğunluğunu kaybettiği iki senaryoda da yeniden bir kur krizi yaşanma ihtimalinin gözardı edilemeyeceğini belirtti. 

Neuteboom raporunda, "Erdoğan’ın seçimlerden sonra ekonomide daha fazla kontrol sağlayacağını söylemesi yatırımcılardaki endişeleri artırdı. Eğer seçimlerden sonra TCMB üzerine baskıya devam eder ve dış dengesizlikleri gözardı ederek yüksek büyüme rakamlarının arkasına saklanırsa yatırımcılar Türkiye hakkında daha kötümser olur." ifadelerini kullandı. 

Chris Turner ve diğer ING stratejistleri, müşterilerine yazdıkları notta, "Liraya dolar karşısında 'anlamlı olarak düşük bir değer' verilirken, ING, 'Türkiye'deki seçim sonrası politika karışımına ilişkin belirsizlik göz önünde bulundurulursa', Dolar/TL 'nin 4.00 seviyesine geri dönmesini beklemiyor" ifadesini kullandı. 

TD Securities'den Cristian Maggio, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını, AK Parti'nin de meclis çoğunluğunu kazanması durumunda piyasanın bunu riskli bir rejim değişiminden çok istikrarın devamı olarak algılayacağını ve bu durumun Türk Lirası'nda dolara karşı olumlu bir tepki yaratacağını söyledi.  

Unicredit'ten Dan Busca ise Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını, muhalefetin ise meclis çoğunluğunu elde etmesi durumunda bunun piyasa tarafından istikrarsızlık olarak algılanacağını ve piyasada oynaklığı artıracağını söyledi. 

SEB'den Per Hammarlund da bu durumun belirsizlik yaratacağı için piyasalar tarafından negatif karşılanacağını söyledi. 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamalarda Cumhurbaşkanlığı ile parlamentonun farklı olması durumunda sistemin kilitlenmesine izin vermeyeceklerini söylemişti. Bunun yanında Erdoğan, geçen günlerde katıldığı bir televizyon programında parlamentoda çoğunluğun sağlanmaması durumunda koalisyonu düşünebileceklerini de söylemişti. 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir Cumhur ittifakı var, bir de diğeri. Bunların da içinde koalisyon oluşmaz diye bir şey yoktur, oluşabilir. Ama oluşma oranı çok çok düşük. Örneğin bizim Cumhur İttifakı. Cumhur İttifakı'nda böyle bir şey oluşur mu oluşmaz mı Pazar akşamı göreceğiz. Tüm mesele ne? 300'ün üzerinde rakamı Cumhur İttifakı yakaladığı anda mesele bitmiştir. 300'ün altında kalırsa o zaman bir koalisyon arayışına gidilebilir, o da ayrı bir konu" dedi.

SEÇİM ÖNCESİ SON GÜN DOLAR GERİLEDİ

Haftasonu gerçekleştirilecek seçimler öncesinde Türk lirası dolara karşı değer kazandı, Türk tahvil faizleri de düşüyor. Bloomberg’e bilgi veren traderlar, seçim öncesi son işlem gününde bazı traderların düşük ağırlık pozisyonlarını azalttığını bildirdi.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİ SONRASI YÜKSELEN KUR MERKEZ'İN ADIMLARI İLE SAKİNLEDİ

Türk Lirası dolar karşısında Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bloomberg'e verdiği söyleşide para politikasına ilişkin sözleri ardından hızla gerilemişti. Bu süreçte kur 4,92 seviyesinin üzerine yükselmişti. Erdoğan söyleşide para politikası ile ilgili olarak, "Şimdi bir defa devlet başkanısınız. Halk para politikalarında sıkıntıya düştüğü zaman bunun hesabını kime sorar? Başkana sorar. Başkana soracağına göre, bu konuda da tabii ki, para politikalarında etkin olan başkan görüntüsü vermeye mecburuz. Birilerini bu rahatsız edebilir. Ama mecburuz. Çünkü vatandaşa hesap veren devleti yönetendir. 

Şu anda tabii öyle ya da böyle siz yürütmede ülkenin başısınız. Tabii ki Merkez Bankası bağımsızlığı söz konusudur. Ama Merkez Bankası da bu bağımsızlığının gereğiyle kalkıp herhalde yürütmenin başı olan başkanın burada vermiş olduğu sinyalleri bir kenara koyacak hali yok. O da buna göre değerlendirmelerini yapacaktır. Adımlarını ona göre atacaktır. Ve ben bunun gelecek için çok isabetli adımlara atılmasına vesile olacağına inanıyorum." ifadelerini kullanmıştı. 

 

Dolarda rekor seviyelerin gerçekleşmesinin ardından Merkez Bankası'nın olağanüstü toplantıyla şok faiz artışına gitmesi ve sadeleşme yönündeki kararı ile birlikte yatırımcılara Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda güvence verilmesinin ardından dolarda gevşeme kaydedilmişti. Seçime yaklaşırken ise dolar/TL'de yine yukarı yönlü bir ivme görülmüştü.  

Yukarı

Business HT×