BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,36
% 0,39
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Moody's'den Türkiye'ye yeni not uyarısı

Moody’s’in Kıdemli Başkan Yardımcısı Kristin Lindow, Türkiye'nin notu ile ilgili kritik mesajlar verdi.

Moody's'den Türkiye'ye yeni not uyarısı
25 12 2017, 08:46

Moody’s’in Kıdemli Başkan Yardımcısı Kristin Lindow’a Türkiye’nin notunun artması için Türkiye'ye “Kurumsal ortamı düzenleyip rekabetçiliği artırın, ayrıca kırılganlıklarda yapısal bir değişim yaratın” mesajını verdi.  

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in 2000 krizi döneminde Türkiye baş analistliği yapan ve şu an Kıdemli Başkan Yardımcısı görevini yürüten Kristin Lindow, Türkiye’nin kredi notunun artırılabilmesi için gerekenleri sıraladı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre Lindow, Moody’s’in Türkiye’yi şu an negatif görünümde tuttuğunu ve not artışının olası görünmediğine dikkat çekerken, “Notta olası yukarı hareket, dış dengesizlikler ve refinansman gereksinimleri yüksek olduğu sürece cari açıktaki baskıyla kısıtlanıyor. Ancak, bu kırılganlıklarda yapısal bir değişim ya da Türkiye’nin kurumsal ortamında veya rekabetçiliğinde kayda değer bir gelişme olması durumunda değişiklik olabilir” diye konuştu. 

 

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir sınıfın altında “Ba1” seviyesinde tutuyor, görünümü ise en son 18 Mart’ta durağandan negatife çekmişti.  Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch bu yıl başında Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyedeki ‘BBB-’ notunu ‘BB+’ ile spekülatif seviyeye indirmişti. Standard&Poor’s da Türkiye’yi yatırım yapılabilir sınıfta değerlendirmiyor. S&P’nin de notu BB ile yatırım yapılabilir seviyenin altında görünüm ise negatif.  Ülkelerin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından aldıkları notlar yatırım çekme, düşük maliyetle borçlanma açısından önemli. Bir ülke yatırım yapılabilir kategoride değerlendiriliyorsa yatırım girişleri hızlanabiliyor. Ayrıca borçlanma maliyetleri de aşağıya çekiliyor. 

 

Lindow, Türkiye’nin tekrar yatırım yapılabilir seviyede nota sahip olabilmesi için neler gerektiğini ise şöyle açıkladı: “Mevcut durumda Türkiye’nin negatif görünümlü reytingi olduğu için bir not artışı olası görünmüyor. Notta, olası yukarı bir hareket, dış dengesizlikler ve refinansman gereksinimleri yüksek kaldığı sürece cari açıktaki baskıyla kısıtlanıyor. Ancak, eğer bu kırılganlıklarda yapısal bir değişim ya da Türkiye’nin kurumsal ortamında ya da rekabetçiliğinde kayda değer bir gelişme olması durumunda notta bir değişiklik olabilir Politik riskin azaltılması pozitif bir gelişme olmakla birlikte, Türkiye’nin dış kırılganlıklarında sürdürülebilir bir gelişme olmadan bir not artışı anlamına gelmez. Öte yandan bu tarz gelişmeler kredi görünümünde istikrara öncülük eder.” 

 

Yukarı

Business HT×