BIST 100 10.283,88 % 0,07
USD/TRY 32,3172 % -0,07
EUR/TRY 34,8568 % 0,15
Piyasalar
10.281,53
% 0,05
32,3170
% -0,07
34,8592
% 0,16
1,0781
% 0,17
44,77
0,01
2.320,79
% 0,83
83,64
% 0,82
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İnşaat sektöründen 'dolar bozuyor' uyarısı

MÜSİAD, döviz kurundaki yükselişin demir fiyatını artırmasının proje maliyetlerinde bozulma yarattığı, şantiyelerin durmaması için KDV indiriminin şart olduğu belirtildi.

İnşaat sektöründen 'dolar bozuyor' uyarısı
23 11 2017, 11:18

Döviz kurundaki artışın etkisiyle son bir yılda yüzde 70 artan demir fiyatlarının inşaat projelerinin maliyet hesaplamalarında bozulmalara neden olduğunu belirten MÜSİAD İnşaat, Çevre ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Reha Yeltekin, artış sorunu, çözülmemesi halinde şantiyelerin durma noktasına gelebileceği uyarısında bulundu.

Yeltekin, geçici süreliğine de olsa demir fiyatlarında KDV indirimine gidilmesi gerektiğini söyledi.

Yeltekin, söz konusu yüksek fiyata rağmen istenilen ebatlarda demir malzemesinin rahatlıkla bulunamamasının da bir diğer önemli sorun olduğunu belirtti.

Yeltekin'in verdiği bilgiye göre; inşaat demiri yapımının malzeme, işçilik, yüzde 25 yüklenici kârı ve genel giderler dâhil birim fiyatı, yaklaşık 2500 TL/ton artı KDV iken, bugün itibarıyla başka hiçbir gider dahil edilmeden sadece demir malzemesinin birim fiyatı yaklaşık 2200 TL/ton artı KDV seviyelerinde seyrediyor. 

 

Açıklamaya göre, son bir yıllık sürede inşaat demirindeki fiyat artışı yüzde 70, yılbaşından bu yana olan periyottaki artış ise yüzde 50 seviyelerinde bulunuyor.

Demir ve yassı çelik ürün fiyatlarında son aylarda meydana gelen zamlarla sektör temsilcilerinin çok zor durumda kaldığını vurgulayan Yeltekin, "Sadece demirdeki bu aşırı fiyat artışının, konut inşaatlarındaki toplam yapım maliyetini yılbaşından bu yana yüzde 8 oranında, sanayi tipi inşaatlarda ise yüzde 5 seviyelerinde artırdığı hesaplanıyor. Bu durum, gerek devlet yatırımları gerekse özel sektör projelerinde, ilk baştaki tüm maliyet hesaplamalarının ön görülemeyen şekilde bozulmasına neden oluyor" dedi.

Yeltekin, söz konusu yüksek fiyata rağmen istenilen ebatlarda demir malzemesinin rahatlıkla bulunamamasının da bir başka önemli sorun olduğunu söyledi. 

 

Demir fiyatlarındaki artışın döviz kurunda meydana gelen yükselme sebebiyle meydana geldiğini vurgulayan Yeltekin, "Demirin ham maddesi olan hurda, demir ve demir cevheri fiyatlarının dövize bağlı olarak yukarı doğru çıktığı malum. Buna ek olarak; demir üreticilerinin, ürünlerini daha çok ihracat ile satmaya yönelmesi ve gerçek üretim kapasitelerinin altında imalat yapması, demir fiyatlarının artmasında bir diğer önemli etmen olarak karşımıza çıkıyor" dedi ve ekledi:

"Bakanlıklarımızın ve Rekabet Kurumu'nun, demir üreticilerinin geçen seneye göre üretim kapasiteleri dahilinde yaptıkları toplam demir üretimini ve o tarihlerdeki enerji tüketim miktarlarını, bugünkü değerler ile kıyas ederek meydana gelen haksız rekabet ve fiyat artışının üzerine gitmesi gerektiği kanaatini taşıyoruz."

Demir fiyatlarındaki artış sorununun, çözülmemesi halinde kademeli olarak büyük bir soruna yol açacağını vurgulayan Yeltekin, kamu ve özel sektör projelerinde, demir fiyatlarının fazlalığı ve ürün azlığı nedeniyle şantiyelerin durma noktasına gelebileceği uyarısında bulundu.

Yeltekin, 2008 yılında hazırlanmış olan Demir Fiyat Farkı Kararnamesi'ne benzer bir çalışma ile bilhassa kamuya iş yapan firmaların söz konusu mağduriyetlerinin giderilmesi talebinde bulunarak, "Özel sektör ve kamuya yapılan işlerdeki inşaat demiri fiyatlarında da geçici bir süre için bile olsa, hammadde ve nihai tüketiciye satılan demir fiyatlarında bir KDV indirimi uygulanmasını en hızlı ve somut atılabilecek adımlar olarak görüyoruz" dedi. 

Yukarı

Business HT×