BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye ekonomisinde "Zirve" günü

Türkiye ekonomisinin tüm paydaşlarını bir araya getiren Bloomberg HT'nin düzenlediği Türkiye Ekonomi Zirvesi, Bomonti Hilton'da gerçekleşti

Türkiye ekonomisinde "Zirve" günü
BUSINESSHT 22 11 2017, 08:25

17:30 Kapanış konuşmasını Başkan Binali Yıldırım yaptı

Zirve'nin kapanış konuşmasını Başbakan Binali Yıldırım yaptı. Yıldırım, Türkiye ekonomisindeki gelişmelerin yanı sıra, piyasalardaki dalgalanma, faiz tartışmaları ve Reza Zarrab davasına da değindi. 

Yıldırım, Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın'ın yüksek faize karşı olduklarını açıklamasına "Bankalar, yüksek faizden hoşnut değilmiş. İndirin kardeşim indirin. Elinizden tutan mı var?" yanıtını verirken Reza Zarrab davasıyla ilgili "Asılsız söylentilere dayanıyor" dedi. 

16:00 Aksa Jeneratör'den ABD'den Hindistan'a kadar yatırım

BloombergHT’den Ceren Dilekçi’nin sorularını yanıtlayan Aksa Jeneratör Genel Müdürü Alper Peker, ABD'yi vuran Irma Kasırgası'nden etkilenen bölgelere jeneratör temin ettiklerini söyleyerek gelecekte Hindistan ve Brezilya pazarına girmek istediklerini ifade etti.

15:30 Mega Projeler

Zirvenin “Mega Projeler” başlıklı dördüncü ve son oturumuna Aksa Jeneratör Genel Müdürü Alper Peker, Aksoy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir katıldı.

Oturumda öncelikli söz alan İbrahim Çeçen, dünyada 10 mega proje yapıldığını, bunların altısının Türkiye’de olduğunu söyledi. Çeçen bunları, “Osmangazi Köprüsü, İzmir Otoyolu, Üçüncü Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu, Üçüncü Havalimanı, Marmaray, Avrasya Tüneli” olarak sıraladı. 327 milyar dolar altyapı yatırımı yapıldığını söyleyen Çeçen, bunun 100 milyar dolarının enerjiye 100 küsur milyar dolarının da ulaştırmaya aktarıldığını söyledi.

Çeçen, 'Milli paranız varsa altyapı projeleri için dışarıdan kaynak bulmaya gerek duymazsınız ama kendi kaynağınız yoksa dışarıdan borç almak zorundasınız' dedi.

Çeçen, köprü ve otoyol geçişlerindeki ücretlerin yüksek olduğu yönündeki eleştirilere ve Açıl Sezen'in 'Devlet kendi bütçesinden yapsaydı köprü ve otoyol maliyetleri değişir miydi?' şeklindeki sorusuna şöyle yanıt verdi:

'Devlet yasaydı bu sefer ne kadara mâl olduğu tartışılırdı. Bu yatırımların en büyük özelliği ekonomiye geri dönüş hızı. Üçüncü köprüyü biz değil de devlet yapsaydı 15 yılda biterdi. Bizde çarpan üç. Maliyetinin çok daha az olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca dünyada otoyol ve köprülerin belirlenmiş maliyetler var.'

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Nihat Özdemir, geçiş ücretlerindeki maliyetlerin nedenini şöyle açıkladı:

'Öncelikle projenin fizibilitesine bakmamız gerek. Bir projenin ortalama yapım süresi 3 ila 4 yıl. Daha fazla süre için yap-işlet-devret modeli kabl edilebilir değil. Çünkü ona finansman bulmak zorlaşıyor. 12 ila 13 yıl arasında da geri ödeme için bir finansman paketi gerekli. Yani, 16 yıl içerisinde öyle bir gelir elde edeceksiniz ki işin finansmanını karşılamanız gerekli. Bu nedenle proje sonrası ilk yıllarda bu yüksek geçiş maliyetini ortaya çıkıyor. Bu dönemde garanti rakamını yakalayamazsınız Hazineden bir destek olabilir.'

14:15 Sigorta ve Bireysel Emeklilik Sistemi

Vakıf Emeklilik ve Unico Sigorta sponsorluğunda gerçekleşen “Sigorta ve Bireysel Emeklilik Sistemi” oturumuna sektörün dört önemli ismi katıldı.

Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, sigorta sektörünün yıllar içerisinde gayrisafi yurtiçi hasılaya göre daha fazla büyüdüğünü vurguladı. Bireysel emeklilik şirketlerinin cûzi miktarda kâr ettiğini söyleyen Genç, Türkiye’de sektör kârlılığının genelde dünyaya yakın seyrettiğini aktardı.

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı ise bireysel emeklilik sisteminde otomatik katılımla 3,5 milyon katılım olduğunu hatırlatarak “Tasarruf oranının yüzde 14’lerden iki ya da üç yılda yüzde 18’e çıkması bekleniyor. Emeklilik döneminde mevcut gelirin yüzde 65’inin elde edilmesi gerekiyor. Son 10 yılın getirileri yüzde 350’leri buluyor” diye konuştu.

Emeklilk Gözetim Merkezi Genel Müdürü Mustafa Akmaz sigortacılıkta gözetim ve politika üretimine katkıda bulunduklarını söyleyerek sistemin sigorta görevini üstlendiğini ifade etti. Akmaz, OECD ortalamasına yakınsandığında mevcut fonların 15-20 katına yükselebileceğini aktardı.

Unico Sigorta Genel Müdürü Cenk Tabakoğlu ise gelecek 2-3 yılın sigortacılık sektörü için zorlu olacağını söyledi.

13:30 Citibank'tan cari açık uyarısı

BloombergHT’den Burak Karagöz’ün sorularını yanıtlayan Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, cari açık devam ettikçe piyasadaki dalgalanmalardan etkilenmemenin mümkün olmadığını söyledi. Akçaoğlu, 2018'in zor bir yıl olacağını belirterek “Dünyadaki likidite fazlası, gelişmekte olan ülkelere sermaye olarak girdi. 2018’de gelişmiş ülkelerin muhtemel bir faiz artışına gitmesi durumunda böyle bir likidite kalmayacak. Dolayısıyla her ülke kendi kaynaklarına geri dönecek” dedi. 

12:55 Gayrimenkul sektörüne 15 maddelik yasal düzenleme 

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, hükümetin gayrimenkul sektörü için üzerinde çalıştığı 15 maddelik bir yasa düzenlemesi olduğunu söyledi.

“Sadece kentsel dönüşümde tempomuzu yıllık 100 bin konuttan 500 bine çıkarsak yıllık büyümeye katkısı yüzde 1,2 olacak” diyen Dumankaya, 7,5 milyon konutun  dönüşümün15 senede bitmesi için daha temponun artırılması gerektiğini vurguladı.

Bugün bir projeye başlamak için bürokrasi nedeniyle 22 ay beklediklerini söyleyen Dumankaya, düzenleme kapsamında getirilecek bazı yenilikleri şöyle açıkladı:

“Kentsel dönüşüm ilk başladığında harçlardan muaftık. Ancak buna daha sonra inşaat alanı kadar muaf olma şartı getirildi. Belediyelerde bu durum çok keyfi. Yeni düzenlemede tamamen muafiyetin getirileceği yönünde çalışmalar var. Hatta yüzde 150 gibi bi ifade kullanıldı ancak bunun ne olacağını kanun hükmünde kararnameler belirleyecek. Bunun yanı sıra sıfır faizli krediler de gündemde. Kentsel dönüşümde yerli malı kullanımını da destekleyen bir yaklaşım var. Ayrıca tebligatlarda yaşanan sorunlara elektronik tebligat sistemi ile de çözüm bulunabilir”

Yılda 100 bin konuttan 500 bine çıkmasının çok büyük bir hedef olduğunu yineleyen Dumankaya, bunun İller Bankası gibi tek kaynakla gerçekleştirilmesinin çok zor olduğunu birden fazla kaynağa ihtiyaç duyulduğunu aktardı. Dumankaya, “Kamunun destekleyici tavrının devam etmesiyle koşacak bir sektörü durdurmayalım” dedi.

12:25 Gayrimenkulde Yatırım Fırsatları

Emlak Konut sponsorluğunda gerçekleşen "Gayrimenkulde Yatırım Fırsatları" paneline katılan Konutder Başkanı ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, GYODER Başkanı Feyzullah Yeğin, İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya Türkiye'de inşaat sektöründeki gelişmeleri masaya yatırdı.

Konutder Başkanı ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas:

“Her yıl yaklaşık 1 milyon yeni konut üretiyoruz bunun da yine yaklaşık 600 binini satıyoruz. Yapı stoğumuz son derece kötü. 2000 yılından sonra yapılanları depreme dayanıklı kabul ediyoruz. Kentsel dönüşüm olmazsa olmaz gerçeğimiz. Dönüşmesi gereken minimum 7,5 milyon konut var. Şu an yılda 100 bin konutu dönüştürebiliyoruz. Yılda 500 bin konutu dönüştürebilsek bu sayıyı 15 yılda tamamlıyoruz. Ekonominin inişli çıkışlı dönemlerde projektörler ilk olarak bizim sektöre dönüyor gibi kabul ediliyor. Ancak TÜİK rakamlarına baktığımızda 2017’nın ilk dokuz ayı sonunda konut satışlarında toplamda yüzde 7,5’lik büyüme var. İstanbul’da ise bu oran yüzde 5,5. İstanbul’da konut satışlarının hızı, Türkiye ortalamasının biraz altında. Konut satışlarının toplamda yüzde 6 ile 7 arası bir seviyede seneyi kapatmasını bekliyoruz.”

 

Elmas'ın bahsettiği, kentsel dönüşüme girecek 7,5 milyon konut hakkında değerlendirmelerde bulunan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, yılda 100 bin konut yapılmaya devam edilirse dönüşümün 80 yılda biteceğini ancak depremin 80 yıl beklemeyeceğini söyledi. Durbakayım, kentsel dönüşümün 10 ila 20 yılda bitmesinin tahmin edildiğini söyledi.

Gayrimenkul sektörünün kendini disipline etmesi gerektiğini söyleyen Durbakayım “Bugün Avrupa’da 7 bin, ülkemizde 250 bin müteahhit varsa bunda bir yanlışlık var. Ya bizim ya Avrupalıların müteahhit tarifi yanlış. Hükümetin burada belirleyici olup, yukarıdan aşağıya genişleyen bir piramit şekline sokması lazım” diye konuştu. 

Durbakayım, gayrimenkulun alması gereken yol için yapı müteahhitlerinin disipline edilmesi ve yüzde 85’lik kesimdeki orta ve orta altı gelirdeki kişilerin alabileceği nitelikteki konutların üretilmesi gerektiğini söyledi.

12:11 Türkiye'de Bankacılığın Geleceği

Katılım Bankaları Birliği Başkanı Melikşah Utku: İki yeni bankamız var. Pazar payını artırma etkileri yakında ortaya çıkacak.

Citibank Genel Müdürü: Dünya büyük bir değişimden geçiyor. Müşteriler artık sadece bir ülkede değil birçok ülkede operasyonlar düşünüyorlar. Bu, Türkiye için bir fırsattır. Çok kuvvetli bir bankacılık sistemimiz var. Çok uluslu firmalar, Türkiye'de orta ve uzun vadede çok ciddi potansiyel görüyorlar.

TEB Genel Müdür Ümit Leblebici: Reform programlarını tartışma yüzeyinde tutamıyoruz. Tutamadığımız için ülkeye gelen yatırımlar sadece gündeme bakıyor, reformları göremiyor. Ancak bu geçici bir dönem. Türkiye verimlilik tarafına çok büyük yatırım yapıyor. Girişimleri, girişim bankacılığını destekliyoruz. Bunlar, Türkiye'yi belli bir seviyeye taşıyacak önlemler. Bankacılık sektörü, uzun vadeli faizlerin kesinlikle düşmesini istiyor ki yatırım gelsin. 

11:35 Hüseyin Aydın: Faizlerin yüksek olmasına sektör olarak karşıyız

BloombergHT Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen moderatörlüğünde düzenlenen "Türkiye'de Bankacılığın Geleceği" oturumunda konuşan Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, nominal faizlerin yüksekliğine karşı olduklarını söyledi:

"Türkiye’de nominal faizler yüksek. Bu bir realite. Biz faiz seviyelerinin yüksekliğine karşıyız. Bu konuda devlet büyüklerimizin söylediklerine harfiyen katılıyoruz. Ama parayı pahalılaştıran unsurların neler olduğunu da tartışmak istiyoruz. Türk Bankacılık sistemi hiç para kazanmazsa bile faiz oranlarının aşağı doğru seyri azami 200 baz puan görünüyor. Yani yüzde 18 olan bir faiz, bankacılık sektörü hiç para kazanmasa yüzde 16 olabiliyor. Peki nedir bu yükü oluşturan? Bunlardan biri kamusal yükler. Bu  konuda bize düşen görev ise operasyonel maliyet." 

11:03 Türk Telekom'un yüzde 55 hissesi ne olacak?

Zirve kapsamında Açıl Sezen'in sorularını yanıtlayan Türk Telekom CEO'su Paul Doany, yüzde 55'lik kısmın şirketin operasyonel kısmı tarafından tamamen izole edildiğini söyleyerek "Bu şirketin değerini artırmaya çalışıyorum. Yüzde 55'lik kısım borç verenleri rahatlatacak. Önümüzdeki hafta bir sonraki beş yıllık planı hazırlayacağız. Kim bu hisseyi alırsa çok şanslı bir firma olacak" diye konuştu. 

10:30 Şimşek'ten "piyasa kargaşası" değerlendirmesi 

Açılış konuşmasını yapan ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin iç ve dış şoklarla karşı karşıya kaldığını ancak bunun büyük bir kısmını geride bıraktığını, son günlerde piyasalardaki dalgalanmanın, ona sebep olan faktörler ortadan kalktığında sona ereceğini söyledi:

"Bugünkü piyasalardaki kargaşa geride kalacak. Türkiye'nin kamu maliyesi, bankcılık sektörü güçlü, adaptasyon kabiliyeti oldukça yüksek. Evet bir cari açık sorunumuz var. Ama birkaç yıl öncesine kadar çok daha yönetilebilir düzeyde. Kur nedeniyle enflasyonist bir süreç var. Bunu çok yakında tek haneye indireceğiz." 

10:15 

Türkiye ekonomisinin mevcut durumu ve geleceğinin masaya yatırılacağı Türkiye Ekonomi Zirvesi, Ciner Medya Grubu bünyesindeki Bloomberg HT sponsorluğunda başladı. 

Hilton Bomonti İstanbul’da gerçekleşen Zirve'ye Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın ve Türk Telekom CEO’su Paul Doany'nin yanı sırasiyaset, ekonomi ve iş dünyasından üst düzey yetkililer katıldı.

Ciner Medya Grubu Genel Direktörü Didem Ciner, Bloomberg HT Genel Müdürü Cem Çoşkun ve Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran ve Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen de zirvede hazır bulundu.

Zirvede konuşulanlar ve özel içerikler gün boyu BusinessHT'den de takip edilebilecek. 

Yukarı

Business HT×