BIST 100 10.322,04 % 0,52
USD/TRY 32,2178 % -0,12
EUR/TRY 34,7590 % -0,16
Piyasalar
10.320,96
% 0,51
32,2174
% -0,12
34,7576
% -0,17
1,0781
% -0,02
43,59
-0,41
2.369,20
% 0,97
84,06
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Şimşek: Piyasalardaki dalgalanma geçici

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, BloombergHT sponsorluğunda düzenlenen Türkiye Ekonomi Zirvesi'nde konuştu

Şimşek: Kamu borcunun döviz kuruna duyarlılığı azaldı
BUSINESSHT 22 11 2017, 09:34

BloombergHT tarafından düzenlenen Türkiye Ekonomi Zirvesi'ne katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ve dünya ekonomisi hakkında değerlendirlemelerde bulundu. Şimşek'in konuşmasından bazı satır başları şöyle:

- Türkiye son 15 yılda çok ciddi dış şoklarla karşı karşıya kaldı. 2003 yılında ABD'nin Irak'a müdahalesi, Küresel Finans Krizi, en büyük pazarımız Avrupa'daki borç krizi, Arap Baharı sonrası başlayan ve etkileri devam eden süreç, DEAŞ terörü, Rusya'yla kriz bunlardan bazıları ve bunların hepsi geride kaldı. 

- Türkiye'yi güçlü kılan birkaç temel husus var. Türkiye'nin kamu borç stokunun milli gelire oranı en düşük seviyede. 

- Harcama kısıntılarına gidiyoruz. Türkiye'nin kamu borcunu baktığınızda döviz kuruna duyarlılık azalmış durumda. 

-Bankacılık sektöründeki kaldıraç oranı oldukça düşük sayılır. Küresel Finans Krizi'ndeki yatırım bankalarının 40 kat kaldıraçlı yapısı yok. Bankacılık sektörü makul düzeyde kârlı. 

-Gelişmekte olan ülkelerde toplam borcun milli gelire oranı yüzde 200 seviyelerinde. Bu oran, Türkiye'de yüzde 144. Türkiye iddia edildiği gibi ciddi bir borç sorunuyla karşı karşıya değildir.

-Kamu sektörü net anlamda dış dünyaya borçlu değil, alacaklı. 

- Reel sektörün 212 milyar dolar civarında bir döviz açık pozisyonu var. Bir yıl vadeye kadar reel sektörün döviz varlıkları yükümlülüklerini aşıyor. Döviz pozisyon fazlası var, açığı yok. Bir yıla kadar döviz kurundaki şoklara karşı reel sektör de dayanıklı.  

-Beşeri sermaye bizim petrolümüz, birincil kaynağımız. Bütçede en büyük kaynağını, vergi gelirinin neredeyse dörtte birlik kısmını eğitime harcıyoruz. Eğitimin kalitesi nasıl artırılacak? Öğretmen başına öğrenci sayısı düşecek, teknolojiyi daha fazla kullanacağız, öğretmenlere teknik, mesleki, yabancı dil eğitimleri iyileştirilecek.

-Türkiye'de yatırımlar makul düzeyde. Yatırımların milli gelire oranı yüzde 29. Yatırımların büyük bir kısmı makine, techizat, Ar-Ge'ye değil inşaata gidiyor. Ülkenin inşaata da ihtiyacı var ama dördüncü sanayi devirmi bağlamında yatırımlara da ihtiyacımız var. Doğrudan yatırım girişiminde hızlanma var. Şirket sayısı 10 kattan fazla arttı. 

-Vergiyi tabana yayacak, dolaylı vergiyi azaltacak çok önemli bir reform Meclis'te. 

-Buradaki bankacı arkadaşlara sesleniyorum. Bilançonuzun ufak bir kısmını da olsa girişimciliğe ayırın. Bu işten çok kazanacaksınız. Kısa vadede negatif nakit akışı olan şirketlere gelecek vadediyorsa Tesla gibi kredi verin. Bir kısmını ayırın yapmıyorsanız lütfen yapın. Bu, sizin esas olarak kazanacağınız bir alan. 

-Türkiye'nin coğrafyası yok gibi görünebilir ama Türkiye'nin coğrafyası büyük fırsatlar içeriyor Bu kadar iç ve dış şoka rağme Türkiye 5,6 büyüdü. Türkiye, Avrupa ile arayı kapatıyor. Türkiye önemli bir enerji ve lojistik merkezi.

-80 milyon insanın hayalleri gerçekleşecek. Tükriye Avrupa'da ilk üçe, dünyada ilk 10'a girecek. Verimlilik artıyor. Verimliliği daha da ratıracak reformları güçlü şekilde devam ettireceğiz. Girişimcilik ekosistemini daha da güçlendireceğiz. 

-Türkiye'nin geleceğine ilişkin asla kötümser olamazsınız. Piyasa iniş çıkışlar, eninde sonunda ona sebep olan faktörler ortadan kalktığında yönetilecek ve bir normalleşme sağlanacak. 

-Bugünkü piyasalardaki kargaşa geride kalacak. Türkiye'nin kamu maliyesi, bankacılık sektörü güçlü, adaptasyon kabiliyeti oldukça yüksek. Evet bir cari açık sorunumuz var. Ama birkaç yıl öncesine kadar çok daha yönetilebilir düzeyde. Kur nedeniyle enflasyonist bir süreç var. Bunu çok yakında tek haneye indireceğiz. Yakın coğrafyamızdaki sıkıntılar da geçecek ve belki üç yıl sonra belki bu salonlarda Orta Doğu'yu yeniden nasıl inşa ederizle ilgili paneller yapacağız. 

Yukarı

Business HT×