BIST 100 9.677,78 % 0,34
USD/TRY 32,5184 % -0,11
EUR/TRY 34,7800 % -0,24
Piyasalar
9.679,56
% 0,36
32,5187
% -0,11
34,7864
% -0,22
1,0686
% -0,14
45,38
0,03
2.312,57
% -0,41
88,17
% -0,28
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Sabiha Gökçen'e yüzde 40 ortak aranıyor

Sabiha Gökçen CEO'su Ersel Göral'dan güncel açıklamalar

Sabiha Gökçen'e yüzde 40 ortak aranıyor
20 11 2017, 12:08

Bu yıl Mayıs ayında gündeme gelen Sabiha Gökçen'e ortak arayışı için hisse değerleme çalışmaları yapılıyor.

Sabiha Gökçen CEO'su Ersel Göral, maksimum yüzde 40 hisse satışıyla stratejik ortak aradıklarını, 2018’in ilk çeyreğinde konunun netleşeceğini söyledi.

Göral, "Sabiha Gökçen'in gelişimine katkı sağlayacak bir ortak bulma düşüncesi var. Uluslararası genişleme imkanlarını sağlaması için de arayış var. Şu anda değerleme çalışması var. Belki bir road show düzenlenecek ya da gizli görüşmeler olacak. Ya da hiç satış olmayacak. Bunun net cevabını 2018’in ilk çeyreğinde alacağız. Şu anda kimseyle görüşmedik" dedi.

Göral, Malezya Airport'un hakim hisseye mutlaka sahip olacağının da atlını çizerek, "Önce GMR çıktı, sonra Limak çıktı. Ama Malezya çıkmayı düşünmedi, bundan sonra da düşünmüyor. Son günlerde kamuoyunda satış konuşuluyor. Ama bizim satış düşüncemiz maksimum yüzde 40 olacak" dedi.

TAV HOLDİNG TALİP

TAV CEO'su Sani Şener, konu ilk kez gündeme geldiğinde, TAV'ın Sabiha Gökçen Havalimanı'na kesinlikle ilgi duyduğunu belirtmişti.

Öncesinde, 2014 yılında TAV, Limak Holding'in elindeki yüzde 40'lık hisse için 285 milyon euroluk teklif yapmıştı. Ancak 2008'deki özelleştirme konsorsiyumundan ve GMR'den satın aldığı paylardan gelen toplam yüzde 60 hisseye ve kalan hisseler için öncelikli satın alma hakkına sahip olan Malaysia Airports Holdings (MAH) bu hakkı kullanarak eş fiyattan hisseleri kendisi satın aldı. Bu yıl yaz aylarında Malaysia Airport Holdings, o dönemki alım için kullandığı 500 milyon euro tutarındaki kredinin vadesini uzatmıştı.

YÜZDE 20'DEN YÜZDE 100'E

2008 yılında Limak Holding, Hintli altyapı şirketi GMR Infrastructure ve Malaysia Airports Holdings ortaklığında kurulan ISG, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları ve havalimanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkını 1 Mayıs 2008’de 1,93 milyar euro + KDV bedelle  devraldı. 2014 yılında önce GMR Grubu, daha sonra Limak Yatırım hisselerini MAH'a devretti.

Konsorsiyumda yüzde 20 payı olan MAH, GMR'ye 225 milyon euro, Limak'a 285 milyon euro ödeyerek geriye kalan yüzde 80'lik payı da toplamış oldu.

KAPASİTE ARTIRIM ÇALIŞMALARI

İkinci pist inşaatının başlaması ile birlikte kapasite artırma çalışmalarına hız verilen Sabiha Gökçen’de, havalimanının ilk açıldığı zaman yapılan terminal binası ise yıkılarak yerine tamamen iç hat uçuşları için kullanılacak yeni terminal binası inşaa edilecek.

Kapasite artırım çalışmalarında son duruma dair Göral, şu bilgileri verdi:

“Bir büyüme planımız var. İç hatlara dört köprü daha ilave edeceğiz ve 25 bin metrekare büyüteceğiz. İnşaat  aşaması şu anda yüzde 25’lerde. Haziran 2018’de yeni iç hatlar terminalini devreye alacağız. İç hatlar kapasitesi 70-80 bin metrekare olacak. Yaklaşık 25-30 milyon iç hat yolcusuna hizmet verebilecek duruma geleceğiz. Yıllık 33 milyonluk yolcu kapasitemizi önümüzdeki yıl ortasında 41 milyon yolcuya çıkaracağız. Tabi 41 milyon da kısa vadede bize yetmeyecek. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile görüşüyoruz. Eski terminali yıkıp oraya yeni bir terminal yapma projemiz devam ediyor. Eski terminali iç hat terminaline dönüştürüp mevcut terminali dış hatlar olarak kullanacağız. Bu yıl 31 milyon yolcuyla kapatacağız. Önümüzdeki yıl 33.5 milyon yolcu hedefliyoruz. Sonrasında ise yüzde 8-10 artış bekliyoruz. Buna göre yatırımlarımızı hızlandırıyoruz. Planlamalarımızla yolcu artışı örtüşüyor. Kapasite sorunu yaşamayız."

Şu an için tek pistle saatlik 40 uçağa hizmet verildiğini, ikinci pistin devreye girmesiyle birlikte kapasitenin saatte 80 uçağa çıkarılacağını söyleyen Göral, “ SSM ile birlikte pisti büyütüyoruz. Terminalleri büyütüyoruz. Yolcuların havaalanına ulaşması için de ulaşım projelerini takip ediyoruz. Şu anda metro inşaatı devam ediyor. 2018 yılı sonunda Kartal- Kadıköy-Pendik hattı Sabiha Gökçen’e bağlanacak. Marmaray ile de Taksim’e bağlantı sağlanacak. Bu bizim için çok önemli. Bu birinci faz aslında. İkinci fazda sanıyorum 2021’de ise kuzeyde Üsküdar-Dudullu-Çekmeköy hattı devreye girecek. Metro Kadıköy ya da Taksim’den SAW’a ulaştığında dış havaya maruz kalmadan alttan tünelle havalimanına gelebilecekler. Yolcu metro katından terminale ulaşabilecek. Binamız kompakt olduğu için daha kısa olacak. Taksim ile yeni havalimanı arası 56 km, Taksim ile SAW arası 44 km. Ulaşım ağı sayesinde, özellikle kuzey otoyolu ve metroyla Saw’a ulaşım daha rahat olacak. Yeni pist 3 bin 400 metre uzunluğunda ve 60 metre eninde olacak. İki pist arasında bin 150 metre mesafe olduğu için paralel olarak da kullanılabilecek. 750 metrenin üzerinde olduğu için aynı anda iniş kalkış yapılabilecek şartları taşıyor”

"UZUN UÇULAR BALŞLAMAK ÜZERE"

Göral'ın verdiği bilgilere göre Sabiha Gökçen'de uzun uçuşlar da başlamak üzere. Göral, şöyle dedi:

“Sabiha Gökçen’den uzun uçuşlar çok yakında başlayabilir. Direkt olmasa da Avrupa bağlantılı okyanus aşırı uçuşlar yakında başlayabilir. Ama anlaşma olmadan açıklamamız doğru olmaz. Bunu çok istiyoruz. Öngörülerimiz arasında Uzakdoğu uçuşları da var. Oradan da uçuşlar istiyoruz. Şu anda kapasite sorunumuz var. Pist inşaatı devam ediyor. Hafta içi beş gün 4,5-5 saat, haftasonu 3,5-4 saat kapalı kalıyor. Günlük kullanımımız 18 saate kadar düşüyor. Zaten şu an tam kapasite çalışıyoruz. Daha fazla havayolu ve yolcuya hizmet verme şansımız çok yok. Ama önümüzdeki Haziran ayı ve 2019 ortasında iki pistin kullanıma açılmasıyla tam kapasite hizmet vereceğiz.

Atatürk’teki mevcut kapasitenin birkaç tık üzerinde bir kapasiteyle yeni havalimanı açılacak. Orası açıldığında bizim kapasitemiz daha artmış olacak. Bizim genişleme planlamalarımızla kendi rahatlığımızı sağlayacağız. Bize gelmek isteyen havayolları da olacak. Ulaşımın zorluğu ve uzunluğu bizi tercih sebebi yapacaktır."

Yukarı

Business HT×