Denge Yatırım'ı alan Kurtlar Vadisi'nin yapımcısı Pana Holding, bu şirket üzerinden halka açılacak. Pana, yapım şirketini de ayrıca halka arz edecek.
Gelecek dönemin projeleri arasında 250 milyon dolarlık bir özel sermaye fonu ve bir medya teknoparkı da var.
Pana'nın Fikirtepe'de milyar dolarlık gayrimenkul projeleri yürüttüğü Katarlı ortağı ise Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmak istiyor. 5 yıllık hedef 2 milyar dolar.
"Ne kazandıkça zengin olursun ne de harcadıkça. İnsan paylaştıkça zengin olur ve bu zenginlik cebinizdeki para değildir. Kazanmak denen şey paylaşmaktır, projelerimizi halkla paylaşabilmek için halka açık bir şirketi satın aldım."
Bu sözler Kurtlar Vadisi dizisiyle Türk televizyon tarihine geçen Pana Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı, senarist Raci Şaşmaz'a ait.
Hafta başında, Denge Yatırım Holding'in yüzde 48,50'sini Recep Ali Keydal'dan 55,4 milyon liraya satın alan Şaşmaz, bugün basın toplantısında Denge'nin kuruluşundan beri kullanılan kalemi de teslim aldı.
5 YILDA 2 MİLYAR DOLAR YATIRIM
Şaşmaz, ismini Pana Yatırım Holding olarak değiştireceğini açıkladığı ve gayrimenkulden başlayarak film yapım şirketini de içerisinde konsolide edileceği açıklanan şirketin kalemiyle sadece gayrimenkul sektöründe 5 yılda 2 milyar dolar yatırım yapmayı hedefliyor.
Şaşmaz, Katarlı ‘Dünya İslam Alimler Birliği Başkanı’ Yusuf El Karadavi’nin ailesine ait olan Albawakir Group ile birlikte İstanbul Fikirtepe kentsel dönüşüm alanında gayrimenkul projeleri geliştiriyor.
Denge Yatırım'ın hisselerinin yüzde 48,50'sini ve oy haklarının yüzde 81,23'ünü satan Denge Holding Yönetim Kurulu Başkanı Recep Keydal ise görevi Şaşmaz'a bırakırken, Pana Yatırım Holding'te yatırımcı olarak kalacak.
30 AYDA 2 MİLYAR DOLAR CİRO
Şirket yetkilileri, bu projelerin gelecek 30 ayda tamamlanmasını ve 2 milyar dolar ciro elde edilmesini bekliyor.
Halka açıklığın sağlanmasıyla birlikte Kuveytli ortak daha fazla yatırıma yeşil ışık yakarken, Pana Yatırım orta vadede Pana Medya'yı da halka arz etmeyi planlıyor.
PANA ŞİRKETLERİ KONSOLİDE OLACAK
Pana Medya, Pana Gayrimenkul'ün Pana Yatırım Holding'te konsolide edilmesinden sonra Pana'nın diğer şirketleri gibi iştirak konumuna gelecek ve daha sonra halka arz olacak.
Borsadaki hisseler ise bir süre daha "DENGE" koduyla işlem görece, bu isim daha sonra değişecek.
Şaşmaz, "Yakın zamanda medya alanında da bir halka arzla fon oluşturup uluslararası arenada büyük ses getirecek prodüksiyonlara imza atacağız." dedi.
Denge Yatırım'ın hisseleri bugün TSİ 15:51'de 5,03 TL'ye kadar yükseldi. 16 Ekim Pazartesi fiyat 3,29 TL'ydi. Değer kazancı yüzde 52,8'e ulaştı.
NEDEN BORSAYA GİRDİ?
Uluslararası hedefler, Pana'nın Denge'yi satın almasının da ana nedeni olarak gözüküyor. Pana Yatırım Holding, sermaye piyasalarına giriş amacını küresel finansal sisteme erişebilirlik olarak açıkladı.
Şirketin sunumunda, "Finansal sektörlerin tanımadığı ve daha ötesi derinleşip uzmanlaşmadığı sektörlerin gelişiminin sağlıklı devamı ve sürdürülebilirliği risklidir. Global rekabette sürdürülebilir bir büyüme ve başarı için eksik kalan tarafımızın küresel finansal sisteme erişilebilirlik olduğunun idrakiyle sermaye piyasalarına bu ilk adımı atmış oluyoruz." denildi.
EUROBOND DA İHRAÇ EDECEK
Şaşmaz'ın basın toplantısında anlattıkları Pana için halka arz gerçekten de ilk adım olarak planlanıyor.
"Sermaye piyasalarında oluşumuz küresel ortaklarımızın Türkiye'ye finansal kaynak getirirken ekskik olan finansal enstürmanları sunacaktır." diyen Şaşmaz'ın verdiği bilgiye göre Pana Yatırım Holding, eurobond ihraçları, blok hisse satışları ve ikincil halka arzlar da gerçekleştirecek.
"HALKA ARZ KOLAY DEĞİL"
Toplantıda, Pana'nın neden doğrudan halka arz olmayıp halka açık bir şirket satın alarak bu konumu hedeflediği soruları da yanıt buldu. Şaşmaz'ın açıklaması, halka arzı teşvik etmek için Borsa İstanbul'un yaptığı çalışmalara rağmen şirketlerin hala bu işlemi zor bulduğunu yansıttı.
Şaşmaz, "Türkiye'de halka arz kolay degil. Neresinden bakılırsa 2 yıllık bir süreç. Kolay olsa borsada 400 şirket olmazdı" dedi.
250 MİLYON DOLARLIK FON KURACAK
Pana Yatırım Holding'in sermaye piyasalarında hedeflediği diğer adımlarından olan özel sermaye fonunun büyüklüğü ise 250 milyon dolar olarak planlanıyor. İlk yatırımcı, Holding'in kendisi olacak. Daha sonra Katarlı ortak Albawakir ile birlikte küresel yatırımcılara açılacak.
Fon, Türkiye ve bölge ülkelere yatırım yapacak.
KATARLI ORTAKTAN YENİ YATIRIM SİNYALİ
Katarlıların toplantıdaki açıklamaları ise bu noktada niyet göstergesi oldu. Albawakir CEO'su Mahmoud Noureldin, "Türkiye'nin iç talebine güveniyoruz. Darbe girişimi sırasında dahi Türkiye'ye gelip tatil yaptım ve güvenmi gösterdim. Biz Türkiyeye inanıyoruz siz de inanın." dedi.
Ayrıca Noureldin, "Ortadoğulu yatırımcı Türkiye'ye arsa ve ev yatırımı olrak bakıyor, gayrimenkul gelştirmek zor ve ilgi duyulmuyor. Biz bunun tersine büyük potansiyel gördüğümz Fikirtepe bölgesindeyiz ve bunun yapılırlığını gösteriyoruz. Pana'nın halka açılması daha ilerideki projelere yatırım yapmamızı da kolaylaştıracak." dedi.
FİKİRTEPE'DEN 3 MİLYAR DOLAR
Pana, Albawakir ile Fikirtepe'de 600 bin metrekare alanda 3461 konut, 212 ticari üniteden oluşan 800 milyon TL'lik bir yatırım gerçekleştirdi. Hedef ciro 1,4 milyar TL.
Aynı bölgede, Live Dream ve City de 600 bin metrekare ve yatırım maliyeti 1 milyar TL. Ciro hedefi 1,6 milyar TL.
İzmir Çeşme'de ise Jardin Eden prohesi 133 milyon TL yatırıma 257 milyon TL cir hedefliyor. Resort segmentindeki gayrimekul yatırımı 124 bağımsız üniteden oluşuyor. İstanbul'da Şile ve Kurtköy'deki projeler için toplam yatırım da 510 milyon TL. Beklenen ciro 1,1 milyar TL
Yetkililer, kurulması planlanan medya teknoparkı için de Ataşehir'de 1000 metrekarelik alanın hazır olduğunu söyledi.