BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5624 % 0,13
EUR/TRY 34,8942 % 0,73
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5621
% 0,13
34,8942
% 0,73
1,0705
% 0,48
45,35
-0,09
2.329,42
% 0,09
88,30
% 1,49
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yabancının gözü Türkiye'nin yüksek faizinde

Milano'da bir araya gelen yabancı yatırımcılar Türkiye'ye yoğun ilgi gösterdi

Yabancının gözü Türkiye'nin yüksek faizinde
FIRAT BORA TAŞ 05 10 2017, 11:26

Yabancı yatırımcıların bir araya geldiği Milano Toplantısı'nda Türkiye yoğun ilgi gördü ancak bunun nedeni olumlu beklentiler değil yüksek faizlerin cazibesi oldu.

İtalya'nın Milano şehri, geçtiğimiz günlerde Toronto Dominion (TD) Menkul Kıymetler'in düzenlediği geniş katılımlı bir yatırımcı konferansına ev sahipliği yaptı. Döviz ve tahvil fonu yöneticilerinin katıldığı konferansta Türkiye için de ülke seansı düzenlendi; konferansa yoğun ilgi gösteren yabancının odak noktasında ise yüksek faizler vardı.

Milano Toplantısı'nı organize eden TD Menkul Kıymetler Gelişen Piyasalar Strateji Müdürü Cristian Maggio, Business HT'ye yaptığı değerlendirmede, "Türkiye'ye çok yoğun ilgi vardı ancak bunun nedeni olumlu olmayabilir." dedi.

YÜKSEK FAİZ CEZBEDİYOR

Maggio, "Yatırımcıları gerçekten cezbeden döviz ve tahvillerdeki yüksek faiz getirisi." dedi. Maggio'nun verdiği bilgilere göre toplantıya katılan yatırımcıların büyük bir bölümü Türkiye'nin makro temellerindeki güçlenmeye inanmıyor.

Maggio, "Büyüme, Türkiye ekonomisine ilişkin birkaç olumlu görüşten biriyken yatırımcıların büyük kısmı, bir hayli dengesizliğin devam ettiğini düşünüyor. Yüksek enflasyondan başlayarak geniş cari açık ve mütevazi kalan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervlerine dikkat çekiliyor." dedi.

OTUZA YAKIN KATILIMCI

Toplantıya katılan Global Source Partners Türkiye uzmanları Dr. Atilla Yeşilada ve Dr. Murat Üçer'in Istanbulanalytics notunda da benzer görüşler yer aldı.

Uzmanlar, "Ülke seansındaki otuz kadar katılımcı Türkiye’ye ilginin çok yüksek olduğunu gösterdi." diyerek Maggio'nun çıkarımlarını doğruladı.

Toplantı katılımcılarının gelişen piyasalar evreninin ortalamasını temsil ettiğinin iddia edilemeyeceğinin de altını çizdikleri notta, "Temasta bulunduklarımızın çoğu politik  görünümü kavrıyor, ama çok kaygılı değil, çünkü Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) şahince bir parasal normalleşmeden kaçınacağı görüşüne sıkı sıkıya sarılmışlar." denildi.

Yeşilada ve Üçer, Türkiye ekonomisinde sert yavaşlama ve 2018 ortalarında erken seçim tezlerinin katılımcılar için yabancı olduğunu belirterek bu tezlerinin gerçekleşmesi halinde sert satışların mümkün olduğunu ifade etti. Toplantı notunda ayrıca "Bütçe açığının büyümesi ve TCMB’nin efektif fonlama faizini indirmesi de yabancıların Türkiye’ye bakışını olumsuz anlamda değiştirebilir." ifadeleri de yer aldı.

TAHVİL FAİZLERİNDE YÜKSELİŞ BEKLENİYOR

Konferans sırasında TD Menkul Kıymetler, katılımcılarla bir anket de yaptı. Anketin sonuçlarına göre yabancı yatırımcılar TL'de aşırı pozisyon olmadığını düşünürken TL cinsi tahvillerde ise faizlerin yükselmesini olası görüyorlar.

Aynı ankete göre katılımcılar 2018 yılında gelişen piyasalara para girişinin mütevazi ölçüde devam etmesini bekliyor. Fed-AMB para politikası adımlarının ise gelişen piyasalara etki göstermesi yadsınmıyor.

 

Yukarı

Business HT×