BIST 100 9.669,91 % 0,35
USD/TRY 34,6572 % 0,05
EUR/TRY 36,4981 % 0,31
Piyasalar
9.665,99
% 0,31
34,6572
% 0,05
36,4994
% 0,31
1,0531
% 0,40
40,75
-0,05
2.652,69
% 0,74
73,13
% 0,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Borsada bedava araştırma raporu kavgası

Borsada Mifid II dönemi için gün sayılırken araştırma raporları için 1 milyon dolara varan fiyatlar ve bedava teklifler karşı karşıya

Borsada bedava araştırma raporu kavgası
BUSINESSHT 11 09 2017, 12:47

Borsada araştırma raporlarına erişebilmek için milyon dolara varan rakamlar konuşuluyor. Bunun yanında tamamen bedava verilmesini savunanlar da var.

Avrupa Birliği (AB) piyasada kuralları baştan yazıyor. 1,4 milyon paragraflık Mifid II yönergesi fon yöneticilerinin aldıklara hizmetler karşılığında yaptıkları ödemeleri gösterme zorunluluğu getiriyor.

Bu da şu ana kadar trading maliyetlerine dahil görülen araştırma raporlarının fiyatını tartışmaya açtı.

1 MİLYON DOLAR KONUŞULUYOR

Ocak 2018'de yürürlüğe girecek Mifid II öncesi ünlü analistlere bordro veren büyük yatırım bankaları araştırma raporları için ilk başta 1 milyon dolara uzanan liste fiyatları çıkarıyordu. Şimdi ise raporların bedava sağlanması fikri de öne çıkıyor ve bu yatırım bankacılığı ile portföy yönetimi dünyasında büyük çekişmelere neden oluyor.

Basına yansıyan araştırma raporu fiyat listelerine bakıldığında küçük ölçekli Avrupa bankalarının 100 bin ila 500 bin dolar arasında yıllık abonelik fiyatı çıkardıkları görülüyor.

FİYATI KADEMELİ ARTAN PAKETLER

Araştırma raporlarının satış paketleri de farklı seçeneklere sahip. Paketler, yüzeysel, derinlemesine ve analiste telefon, tele-konferans ya da yüzyüze erişim tercihleriyle farklı fiyat etiketleri alıyor. Temmuz ayındaki listelerde Credit Agricole, 60 bin ile 120 bin euro arasında değişen fiyatlar çıkarmıştı. Nomura ise araştırma raporları için Nisan'da 134 bin dolarlık fiyat çıkardı ancak daha sonra vazgeçti.

Barclays, "kullandığın kadar öde" modelini tercih edenlerden ve araştırma raporlarına üye olanların seçimlerine göre fatura veriyor.

ARAŞTIRMA RAPORU BÜTÇESİ GİDEREK AZALIYOR

Mifid II fiyat tartışmasını açsa da bir klasik olarak analistlerin okunmadığından, yatırımcıların ise sorularına cevap vermediğinden yakındıkları araştırma raporlarına ayrıla bütçe giderek azalıyor. Frost Consulting'in tahmini verilerine göre fonların 2008'de 8 milyar doları aşan araştırma raporu bütçeleri 2017'de 3 milyar dolar seviyelerine geriledi.

Bu noktada 2018 yaklaşırken araştırma raporlarını nasıl dağıtabileceklerini tartışan BBVA, Credit Suisse ve ING'nin de aralarında bulunduğu bazı bankalar işlem komisyonlarına dahil sağlamak yerine tamamen bedava vermeyi gündeme getirdi.

Büyük ABD bankalarının başı çektiği karşı taraf ise ücretsiz raproların ticari bir değerinin de olmayacağını, güvenilecek bilgiler içermeyeceğini savunuyor ve bu fikre karşı çıkıyor.

"RAKİPLERİMİZE DE ÇALIŞMIŞ OLURUZ"

FT'ye konuşan BCA Research kıdemli danışmanı Brijesh Malkan, "Sektörde bedava öğle yemeği yok. Bu bir teşvik bile olsa kalitesinin düşeceğinden endişe edersin." derken ismini açıklamayan büyük bir ABD bankasının yetkilisi, "Raporları bedava verirsek rakiplerimize de aynı şekilde hizmet etmiş oluruz." diyor.

Diğer taraftan Hermes Investment Management yöneticilerindne Eoin Murray, 60 araştırma raporu sağlayıcısıyla çalıştıklarını belirterek "Şu an konuşulan rakamlar çok yüksek gelecek aylarda düşeceğini tahmin ediyoruz. Seçici olacağız." yorumunu paylaşıyor.

Bedava araştırma raporlarının yasal açıdan müşteriyi tanıma ilkesiyle de çelişeceği sektör temsilcilerinin yorumları arasında.

Yukarı

Business HT×