BIST 100 9.702,61 % 1,87
USD/TRY 32,5867 % 0,18
EUR/TRY 34,8403 % 0,44
Piyasalar
9.699,52
% 1,84
32,5878
% 0,18
34,8424
% 0,45
1,0667
% 0,22
45,44
-0,05
2.381,27
% 0,09
87,28
% 0,20
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Foreks yatırımcısı hangi pazara kaydı?

Takasbank Genel Müdürü Mahmut Kayacık, foreks piyasalarındaki son hacimleri değerlendirdi

Foreks yatırımcısı hangi pazara kaydı?
AA 23 08 2017, 15:52

Takasbank Genel Müdürü Mahmut Kayacık, foreks yatırımcısının vadeli işlem ve opsiyon piyasasına kaydığını açıkladı. 

Kayacık, foreks piyasasında son düzenlemelerden sonra 50 bin liraya kadar teminat bulunduran hesaplardaki bakiyelerin kararın alındığı gün 180 milyon lira olduğunu, 22 Ağustos itibariyle bu rakamın 71 milyon liraya gerilediğini belirtti. 

Kayacık, şunları kaydetti:

"Kararın alındığı gün 50 bin liraya kadar teminat bulunduran hesaplardaki bakiyeler 180 milyon liraydı. Dün itibarıyla bu rakam 71 milyon liraya düşmüş durumda. Buna karşılık, bu piyasaların asıl işlevi olan, yani hedge amaçlı kullanılabilecek ya da hakikaten bu işi bildiğini düşündüğümüz nitelikli yatırımcı hüviyetinde olan ve başlangıç teminatı 50 bin lira veya üzerindeki hesaplardaki teminat bakiyelerinde çok sınırlı olarak bir düşüş var. 873 milyon liradan 826 milyon liraya yüzde 5’lik bir gerileme söz konusu. Kur etkisini de hesaba kattığımızda aslında kur bazında herhangi bir düşüş yok da diyebiliriz. Dolayısıyla bu piyasaları hedge amaçlı kullanmak isteyen ve bu işi bildiğini düşündüğümüz nitelikli yatırımcılar piyasada hala işlem yapmaya devam ediyor. 

SPK'nın küçük yatırımcı ya da bu işte bilgi birikimi ve tecrübesi olmayan yatırımcıları korumak amaçlı yurt dışı internet sitelerinde veya farklı aracılarla bu işin yapılmasını engellemek yönünde aldığı önemli tedbirler var. Bu düzenleme bu piyasalara uzak ve küçük paralarla bu işi yapmak isteyen küçük yatırımcı kitlesine hitap etti. Bunu işlem hacminde de görüyoruz. Bu karar alınmadan önce yaklaşık 40 milyar lira seviyesinde olan işlem hacmi şu anda günlük 9-10 milyar lira mertebesine gerilemiş durumda. Ama iyi tarafı şu; organize piyasa olan, bizim de Takasbank olarak merkezi karşı taraf hizmeti verdiğimiz VİOP'un işlem hacminde bu yıl belirgin bir artış var. Dolayısıyla buradaki yatırımcıların bir kısmının VİOP'a kaymaya başladığını söyleyebiliriz."

VİOP'TA İŞLEM SAATLERİNİN UZATILMASAI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Kayacık, VİOP'ta Borsa İstanbul'un işlem saatlerinin uzatılmasına yönelik çalışmalarının da devam ettiğini dile getirdi.

Mahmut Kayacık, "Bunların hayata geçmesiyle birlikte buralara olan ilginin daha fazla artacağını düşünüyoruz. Yatırımcılara da da tavsiyemiz, organize bir piyasa olan, forex'e kıyasla daha yüksek kaldıraçlara sahip olan, Takasbank'ın merkezi karşı taraf olduğu, daha etkin ve risk yönetiminin yapıldığı VİOP her zaman için kullanılabilecek bir piyasa olarak gözüküyor.” görüşlerini paylaştı.

"ALTIN ETF'Sİ YIL SONUNA KADAR YÜRÜRLÜĞE GİRECEK"

Takasbank Genel Müdürü Mahmut Kayacık, "altının EFT'si" denilebilecek kaydi altın transferi sistemini bu yıl sonuna kadar yürürlüğe sokabilmeyi hedeflediklerini söyledi. 

 

Hükümetin son dönemde yastık altındaki altın tasarruflarının finansal sisteme kazandırılmasının üzerinde durduğunu hatırlatan Kayacık, "altının EFT'si" denilebilecek kaydi altın transferi sisteminin, vatandaşın herhangi bir bankadaki altınını diğer bir bankaya göndermesini sağlayacağını ve altına bir hareket getireceğini ifade etti.

Kayacık, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinin de bir parçası olan kaydi altın transferi sistemine yönelik altyapının test aşamalarının devam ettiğini belirterek, "Hedefimiz, yerli ve milli geliştirilmesi noktasında hassas olduğumuz bu sistemi bu yıl sonuna kadar yürürlüğe sokabilmek." dedi.

Borsa İstanbul'un Yenibosna'da açılan kasasıyla birlikte altın saklama kapasitesinin 1.600 tona ulaştığına dikkati çeken Kayacık, şöyle devam etti:

"Merkez Bankamız da altının zorunlu karşılık olarak kabul edilmesi, cevherden altını öncelikli alma hakkı gibi düzenlemelerle altına yönelik birçok yeni politika değişikliği gösteriyor. Biz de bu çerçevede, bu kaydi altın transfer sistemini Borsa İstanbul'un saklama kasalarında yapabilme noktasında, bu projeyi onunla entegre edecek biçimde çalışıyoruz. Bu olduğu zaman son dönemdeki altın tahvili, altına yönelik kira sertifikası, altına dayalı dijital para gibi birçok projenin de bankacılık sistemine çok rahat entegrasyonu sağlanabilecektir." 

Yukarı

Business HT×