Borsa İstanbul rallisinin 9 aylık boğalarına korku salan düşüş, piyasada "kapalı kutu" olarak görülen Koza Holding hisselerini de tabana vurdu.
Yatırımcılar, "bilinmeyenin" beklentisini de sorgulamaya başladı.
İşlem adedindeki rekora rağmen miktarın buna ayak uyduramamasında da küçük hisselerde yoğunlaşan alım-satımlar etkili. Bu noktada ise Koza Holding hisseleri öne çıkıyor.
BORSADA KOZA HİSSELERİ RÜZGARI
Ağustos ayı başında belirginleşen hacim artışına öncülük eden Koza Holding hisseleri dünkü düşüşte hem en çok düşen hem de en yüksek işlem hacmi gören tabelalarında ilk sıralardaydı.
Piyasanın genel eğilimlerinin tersine yatırım yaptığı yatırımlarla bilinen ve geçen aya kadar portföyünde Koza Holding hisselerine yer veren Marmara Capital fon yöneticisi Haydar Acun, BusinessHT'ye yaptığı değerlendirmelerde, "Koza Holding'te daha fazla yukarı yönü sınırlı görüyoruz." dedi.
KAPALI KUTUYU KİM NEDEN ALIYOR?
Acun, Koza Holding hisselerindeki hacim yoğunlaşmasıyla birlikte görülen hızlı yükselişin arka planına ilişkin olarak "2015'te şirket dondu, kara kutu gibi oldu. En son 2015 9 aylık bilançosunda 500 milyon dolar nakit varlık bulunuyordu, sadece kur farkından bile artış var. Altın fiyatları da iyi gitti" dedi ve tüm bunların beklenti oluşturduğunu ifade etti.
Acun, bu beklentinin ise "finansal tabloların açıklanması ve şirketlerin satılması" şeklinde iki basamaklı olduğunu söyledi ve ekledi:
"6 aylık vergi beyannamesinin açıklanmasıyla ilk beklenti gerçekleşti, 2018'de açıklanması beklenen bilanço öncesi bir izdüşüm olan rakamlar piyasada fiyatlanmıştı. İkinci basamakta ise şirketlerin ne zaman satılacağı, iyi fiyatla satılıp satılmayacağı ve satış metodu belirsiz. Piyasanın şu anda çok daha ileriyi fiyatladığını düşünüyorum"
Acun, 2015 yılı Kasım ayında, portföyünde tavan olan tüm bankacılık hisselerini satmış ve taban olan hisseleri almıştı. Bu yıl Haziran ayında ise 825 bin'er adet Koza Madencilik ve İpek Enerji, 170 bin adet de Koza Altın bulunurken Temmuz ayı içerisinde bunların tamamı satılmıştı.
GERİYE KALAN SON HABER: 1,5 MİLYAR LİRA NAKİT
2015 yılı 9 aylık bilançoda Koza Madencilik'in 2,97 milyar liralık aktifinin 1,5 milyar lirası nakitteydi. Koza şirketleri başta "2015 yılına ait mali soruşturmanın ve diğer hukuki süreçlerin devam etmesi" daha sonra da 2016 hesap dönemine ilişkin bağımsız denetçi şirketin atanamaması" nedeniyle 2015 dördüncü çeyrekten itibaren hiçbir bilançosunu açıklamadı.
Son olarak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) şirketlere 2017 üçüncü çeyrek de dahil olmak üzere bilançolarını açıklamak için 1 Ocak 2018'e kadar, bu tarih de dahil olmak üzere ek süre verdi.
Geçici vergi uygulaması kapsamında, 14 Ağustos akşamı açıklanan, SPK mevzuatına göre düzenlenmemiş ve bu yüzden ancak bir izdüşüm olarak kabul edilebilen beyannamede ise Koza Altın 365 milyon TL ve Koza Madencilik 13,6 milyon TL matrah gösterdi. 2015 yılının toplamı için Koza Altın 374,8 milyon TL, Koza Madencilik 18,16 milyon TL matrah açıklamıştı.
Koza Altın, bu yıl Mayıs ayında Mastra altın madenini yeniden faaliyete geçirdi. 28 Temmuz'da KAP'a yapılan açıklamaya göre, 10 Temmuz'dan başlayarak maden ruhsatlarının geri alınması için açılan 162 davanın 7'si şirket lehine sonuçlandı. 13 Temmuz'da da bağımsız denetim şirketi atandı ve bilanço açıklanmasının önündeki engel olarak gösterilen neden ortadan kalkmış oldu.
KOZA'LAR BÜYÜK RESME DE GİRDİ
Borsa İstanbul'da tek merak edilen ise Koza'ların kendi haber akışı değil.
15 Ağustos seansında 7 milyar lira işlem hacminin tek başına 370 milyon lirası, Türk Hava Yolları'ndan (THY) sonra ikinci sırada yer alan Koza Madencilik'ten geldi. İpek Enerji 262 milyon lira ile ikinci sekizinci sırada, Koza Altın ise 230 milyon lira ile onuncu sırada yer aldı.
Koza'ların işlem hacmindeki ağırlığı bugün de dahil olmak üzere uzun süredir devam ediyor. TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Koza Holding hisseleri BIST100 işlem hacminin yüze 20’si üzerine çıktılar. Garanti Bankası, Halkbank toplamının 3 katı, Türk Hava Yolları'nın 2 katına yakın işlem hacmi Koza Holding hisselerinde gerçekleşiyor. Bunu normal karşılamıyoruz" dedi.
Dün, Borsa İstanbul 100 endeksinin 7 milyar liralık işlem hacmiyle yüzde 2,4 düşüşünde de Koza'ların etkisi öne çıkıyor.
Konuya ilişkin olarak Ökte, "Dün gün içi zirveden yüzde 3 satışın ana nedeni olarak lokal trader’ların işlem yaptığı ve uzun pozisyonlanmanın yüksek olduğu hisselere gelen teminat tamamlama çağrıları olarak görüyoruz. Koza Holding hisseleri ve lokal trader’ların yüksek yüzdeyle işlem yaptığı diğer hisseler taban işlem görünce, diğer büyük hisselere nakit yaratmak için gelen satışların piyasayı olumsuz yönde etkilediğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Ökte, piyasa ana belirleyicinin yine Koza Holding hisseleri olacağı inancında olduklarını da belirtti.
Piyasadaki bu durum gelinen noktada hisse senedi piyasasındaki trendin gücünü de sorgulatıyor. Yüksek betalı hisselerde değerlemelerin piyasa algısı açısından yükseldiği dönemde yatırımcılar genellikle düşük betalı hisselere yöneliyor. Bu durum ise endeks yönünü belirleyen ana hisselere yönelik risk iştahının zayıfladığını yansıtarak çoğunlukla bir dönüş sinyali olarak okunuyor.
BIST100 endeksi 2 Aralık 2016'dan 14 Ağustos 2017'ye yüzde 49,25 yükselirken, Koza Madencilik yüzde 248,6 Koza Altın yüzde 130,9 ve İpek Enerji yüzde 195,1 yükseldi.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) 2017 yılı ilk üç ayı kapsayan verilerien göre kredili işlem yapan yatırımcı sayısı 9 bin 558 ile önceki yıllara göre yatay kalırken kredi hacmi 1,6 milyar TL ile üç ayda 2016'daki 1,46 milyar TL'lik toplam hacmi yüzde 13 geride bıraktı.