BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3654 % 0,07
EUR/TRY 35,0806 % 0,18
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3654
% 0,07
35,0806
% 0,18
1,0789
% 0,01
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kredi Garanti Fonu'na yeni araç geliyor

Hazine destekli Kredi Garanti Fonu kefaleti sisteminde yeni bir araç hayata geçiriliyor

Kredi Garanti Fonu'na yeni araç geliyor
DÜNYA 14 08 2017, 08:23

Türkiye’nin 2017’deki en önemli finansman uygulamalarından biri olan Hazine destekli Kredi Garanti Fonu kefaleti sisteminde yeni bir araç hayata geçiriliyor. Özellikle yüksek teknolojili ve yüksek getiri sağlaması muhtemel projelerde firmalar yatırım seviyesinde KGF kefaleti kullanabilecek.

Bunun için kamuoyunda “süper teşvik” olarak adlandırılan Bakanlar Kurulu onaylı hayata geçirilebilecek projeler için oluşturulan teşvik sisteminin kullanılacağı belirtildi. 2018 bütçesine bu yönde bir ödenek ayrılmasının planlandığı öğrenildi.

Dünya gazetesine bilgi veren kaynaklar, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in daha önce de gündeme getirdiği yatırıma Hazine destekli kredi kefaleti sağlanmasında yatırım ayrımı yapılmasının kararlaştırıldığını belirttiler. 

Buna göre, Türkiye’nin genel hedefleri doğrultusunda orta yüksek ve yüksek teknolojili, özellikle yüksek ithalat yapılan alanlardaki üretim yatırımlarının finansmanı kolaylaştırılacak. Kamuoyunda “süper teşvik” olarak adlandırılan ve teşvik uygulaması kapsamında bu türden projeler özel bir sistemle ele alınıyor. 

KATMA DEĞERE BAKILACAK

KGF aracılığıyla Hazine destekli kefalet sağlanacak projelerin çok büyük miktarlı olmasının gerekmediği, ileri teknoloji ve özellikle ithalatı önleyecek yatırımların da kapsanmak istendiği belirtildi.

Ayrıca buluş ya da Ar-Ge, inovasyona veya tasarıma dayalı ürün geliştirenlerin başlangıç aşamasında yatırımlarının yapılabilmesinin de sağlanmasının amaçlandığı vurgulandı. Yatırım geri dönüşü yavaş olan ancak nitelik itibariyle Türkiye’nin birim katma değeri yüksek olabilecek, yerli teknolojik gelişmeleri artıracak yatırımların bu yolla destekleneceği belirtildi. Bu tür projeleri olan bankalarla veya diğer finans kuruluşları ile finansman arayışlarında Kredi Garanti Fonu aracılığıyla kefalet isteyebilecek. 

İKİLİ İNCELEME YAPILACAK

Hazine Müsteşarlığı, KGF ile yaptıkları protokol çerçevesindeki kredi kefaleti desteği kapsamında bu türden projeler için ayrıca bir ödenek alacak ve yıl içinde bu projelere göre verilecek. Bu yolla yeni yatırımlarda finansman kolaylaştırılacak. Bankaların yüksek maliyetleri de yatırım kredileri yönünden azaltılmış olacak.

Kefalet verilecek yatırım projelerinin teşvik sistemi içinde incelemesi yanında Hazine tarafından da kefalet için başvurması halinde bir genel değerlendirmeye tabi tutulmasının planlandığı belirtildi.

Yukarı

Business HT×