Borsa İstanbul (BIST) Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) bugün iki yeni sözleşmeyi işleme açıyor. Bugünden itibaren VİOP'ta Rus Rublesi ve offshore Çin Yuanı'na dayalı alım satım yapılabilecek.
Ruble/TL (RUB/TL) ve Yuan/TL (CNH/TL) paritelerini dayanak varlık alacak sözleşmeler 6 vade ayı ve yaklaşık 10 ila 20 arasında değişen kaldıraca sahip olacak.
Detaylar şöyle:
RUBLE/TL
Başlangıç Teminatı: 510 TL
Sözleşme Büyüklüğü: 100 bin ruble
Minimum Fiyat Adımı: 0,00001
Minimum Fiyat Adımı Etkisi: 1 TL
Etkin Kaldıraç: Yaklaşık 11,5
Vadeler: Şubat - Nisan - Haziran - Ağustos - Ekim - Aralık
Uzlaşma Fiyatı Hesabı: Son işlem günü saat 15.30'da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan gösterge niteliğindeki Rus rublesi alış ve satış kurları ortalaması en yakın fiyat adımına yuvarlanacak.
*Piyasa Yapıcı var
YUAN/TL
Başlangıç Teminatı: 270 TL
Sözleşme Büyüklüğü: 10 bin ruble
Minimum Fiyat Adımı: 0,0001
Minimum Fiyat Adımı Etkisi: 1 TL
Etkin Kaldıraç: Yaklaşık 19,5
Vadeler: Şubat - Nisan - Haziran - Ağustos - Ekim - Aralık
Uzlaşma Fiyatı Hesabı: Son işlem günü Hong Kong Treasury Markets Association tarafından açıklanan ABD doları/offshore Çin yuanı çapraz kuru ile TCMB tarafından son işlem günü açıklanan gösterge niteliğindeki ABD doları alış ve satış kurları ortalaması kullanılarak hesaplanan offshore Çin yuanı/Türk lirası kuru.
Son işlem gününde resmi tatil veya başka nedenle Çin yuanı çapraz kuru açıklanmaması halinde uluslararası spot piyasalarda Türkiye saatiyle 17.00'de oluşan ABD doları/offshore Çin yuanı alış satış fiyatı ortalaması.
*Piyasa Yapıcı var
YENİ DÖNEM VİOP'A NE GETİRECEK?
Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, VİOP'ta Ruble ve Yuan alım satım imkanının İstanbul Finans Merkezi projesine katkı sağlaması ve BİST'te işlem gören ürün çeşitliliğinin artırılmasını amaçladığı belirtildi.
Yeni ürünler, Rusya ve Çin'le dış ticaret yapan ihracatçı/ithalatçı firmalar için kur risklerini hedge etme imkanı da sağlamış olacak. Bu aynı zamanda VİOP'a katılımı olumlu etkileyeceği gibi hacim dağılımını geliştirme çalışmalarını da destekleyecek.
VİOP vadeli işlem sözleşmelerinde toplam hacmin halen büyük bir kısmı endeks vadeli işlem sözleşmelerinden (VIS) geliyor. Dün, VİOP'ta gerçekleşen 2 milyar 482 milyon TL'lik toplam işlem hacminin yaklaşık yüzde 84'ü olan 2 milyar 84 milyon TL endeks VIS'ten geldi. Bunun da 2 milyar 14 milyon TL'si yakın vadeli sözleşmede yoğunlaştı.
BONUS: VİOP'TA SÖZLEŞME KALDIRACI NASIL HESAPLANIR?
VİOP'ta bir sözleşmenin etkin kaldıracını hesaplamak için dayanak varlığın değeri değeri sözleşme büyüklüğüyle çarpılıyor. Bu çarpım sonucu ortaya çıkan değer de pozisyon büyüklüğüyle çarpılıyor ve sonuç başlangıç teminatına bölünüyor.
VİOP, başlangıç teminatlarını değiştirmediği sürece etkin kaldıraç dayanak varlığın değerine bağlı olarak artış, azalış gösteriyor.
Bu sabah ilk işlemlerde Ruble/TL 0,05897 ve Yuan/TL 0,5303