Garanti Bankası yılın ikinci çeyreğinde 1,55 milyar TL net kâr açıklayarak 1,49 milyar TL olan beklentileri geride bıraktı.
1,54 milyar TL'lik 2016 ikinci çeyrek dönemdeki kârın hafif üzerindeki bu rakama 1,53 milyar TL'lik birinci çeyrek sonucu da eklendiğinde 6 aylık dönem kârı 3,10 milyar TL'ye ulaştı.
Banka'nın mali sonuçlarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:
1) MEVDUAT VE SWAP MALİYETLERİ ARTTI
Önceki kıyaslama dönemlerine göre sınırlı artışta, swap maliyetleri ve net ticari zararın etkili olduğu belirtiliyor. Vakıf Yatırım, "Bankanın ikinci çeyrekte net faiz gelirlerindeki artışa karşın swap maliyetlerinin yükselmesi ile beraber net ticari zararındaki büyüme, toplam bankacılık gelirlerindeki artışı sınırladı." dedi.
UBS ise "TL mevduat ve swap maliyetlerinin artması nedeniyle düzeltilmiş net faiz marjı çeyreksek bazda 40 baz puan geriledi." dedi.
Garanti Bankası'nın 2016 son çeyrekte yüzde 4,4 olan net faiz marjı, 2017 ilk çeyrekte yüzde 4,2'ye geriledikten sonra ikinci çeyrekte yüzde 3,8 oldu.
2) NET FAİZ GELİRİ YÜKSELDİ
Dikkat çeken bir diğer nokta ise enflasyon tahmininin yüzde 7'den yüzde 9'e yükseltilmesinin getirdiği etki.
İş Yatırım, bu revizyonu net faiz gelirlerindeki güçlenmenin nedenlerinen biri olarak görüyor. Garanti Bankası, ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğin yüzde 9, bir önceki yılın aynı döneminin ise yüzde 26 üzerinde 3,47 milyar TL net faiz geliri elde detti.
Vakıf Yatırım da ".Enflasyon tahmininin yüzde 7,0’den yüzde 9,0 düzeyine çıkartılması net faiz gelirini yaklaşık 95 milyon TL olumlu etkilerken, sektördeki trendin aksine bankanın toplam kredi-mevduat farkındaki yataya yakın görünüm net faiz marjında 26 baz puanlık artışa katkı sağladı." değerlendirmesinde bulundu.
Garanti Bankası yönetimine göre bu revizyonun katkısı ikinci yarıda belirginleşecek.
3) 15 MİLYAR TL KGF KULLANDIRDI
Banka'nın TL mevduatında yüzde 5, döviz mevduatında ise yüzde 8,3 artış var. 15 milyar TL KGF katkısı ile ticari krediler ise yüzde 23,7 arışta.
UBS'in değerlendirmesinde KGF garantileri ve ekonomik iyileşmede canlanma sayesinde net risk maliyetinin çeyreksel bazda 8 baz puan artışla 46 baz puana çıktığına dikkat çekiliyor.
4) TAKİPTEKİ KREDİLERİ AZALDI
Takipteki krediler oranı yüzde 2,8'den yüzde 2,75'e düştü.
Banka, Haziran ayında 545,9 milyon TL olan sorunlu alacağını da satmıştı.
5) SERMAYE YETERLİLİĞİ ARTTI
Son olarak sermaye yeterlilik rasyosunun 21 baz puan artışla yüzde 18,3'e yükseldiği görülüyor.
Burada da 750 milyon dolarlık Basel III uyumlu sermaye benzeri tahvil ihracının etkisi var.